• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Качествени фентъзита

Качествени фентъзита

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
12 Ян 2015 21:57
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Topic Author
Качествени фентъзита #100151

SatanicSlayer писа: писа:
Адаптациите по Пратчет броят ли се?
Добри са и "Дядо Прас" и "Пощоряване", но не бих казал, че са нещо нечувано или невиждано. Просто добри. И, клишето на клишетата, Дядо Прас ми е любимата му книга и филмът не може да стъпи на малкия пръст на книгата. Хубавото е, че не се опитва да създаде нейната атмосфера, ами си е готин по негов си начин. Специално в този жанр бих отличил Stardust, който ме изкефи на макс и е нива над Пратчетовите (imo), също и Lemony Snicket's. Хензел и Гретел от безмозъчните сякаш най- ме изкефи и 300, естествено.

Освен Толкиновите, някои от Потърите и тези няколко случайни попадения, направо не мога да се сетя за впечатляващо класическо фентъзи, което да не е пълнолетно - изключвам неща от сорта на Pan's Labyrinth или Where the wild things are където акцентът е нейде по-другаде и аниме/анимации.

ПП. Първите Карибски пирати мачкат също. Big Fish също.

Хайде, препоръчвайте:

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Ян 2015 22:20
Zort's Avatar
Zort
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 235
Качествени фентъзита #100153
Признавам, че Дядо Прас не съм го гледал. Чел съм само книгата, която ми хареса. Обаче си спомням, че навремето страшно много ми беше харесала "Малки богове", заради някои философски аспекти на темата и дълбочината на Ворбис и Квизицията. Филмът "Пощоряване" (Going postal) го гледах и пазя най-добър спомен и от близостта с книгата и от свежите актьори. За мен най-качествено фентъзи (на книга де!) си остават "Донеси ми главата на принца", "Ако с фауст не успееш" и "Просто шеметен фарс" в съавторство между Робърт Шекли и Роджър Зелазни. Тук свежият хумор, цинизмът, сарказмът и интелигентният поглед към всяка една ситуация са на доста високо ниво. Което ме навежда на мисълта: Що пък да не се филмират някой ден?! А това ме подсеща да си ги препрочета, в скоро време...

"Intellect is invisible to the man who has none".

12 Ян 2015 22:27
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Качествени фентъзита #100155

SatanicSlayer писа: писа:
Това са фентъзитата през новото хилядолетие, които според мен са по-добри от Властелина+Хобит.

Going Postal
The Color of Magic
Legend of Earthsea
Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God
Hogfather
Golden Compass
Pan's Labyrinth
Black Death
Solomon Kane

Избери своето приключение

12 Ян 2015 23:15
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Качествени фентъзита #100157
Съгласен съм с доста от изброените фентъзита :wink: Бих добавил Stardust, който на мен ми допада като адаптация на книгата.

13 Ян 2015 00:30
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Качествени фентъзита #100159
Наистина ли Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God - според мен ако се хванем от форума ще заснемем нещо по-добро.
Иначе Black Death е добра добавка, официално не го квалифицират като фентъзи, но по мое мнение си има място и тук, и в класацията за недооценени филми.

13 Ян 2015 02:38
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Качествени фентъзита #100161
Хубавите фентъзи и фантастични филми напоследък често са 3д анимации :-) - Wall-E, Как да си тренираш дракон, Коралайн, [добавете вашите].
Моите 20 стотинки към темата са, че е хубаво човек да иска качествено съдържание, но все пак е редно да си дава сметка и за ограниченията на жанра. Близко е до акъла, че фентъзи/фантастични/хорър филми се правят, за да те поразят с визия. Трудно е да се очаква от псевдо-средновековни общества, къдато има в най-общи линии три съсловия и дванайсет занаята (за жените - само два) да могат да станат арена на многопластови драми и нюансирани отношения, каквито хората имат в наши дни. (И точно поради това разминаване е неизбежно да се включват "кръпки" като междурасови любовни истории, магически спасявания и прочие неща, които ги няма в литературните първообрази) . А и филмите са с ограничение максимум до 3 часа. (Game of Thrones има по-малък бюджет за спец-ефекти, но за сметка на това се дипли няколко сезона и дава време да бъдат развити повече сюжетни линии и да се проследят повече персонажи.)

Гледам и не вярвам на ушите си!

13 Ян 2015 09:33
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Качествени фентъзита #100164
Сара, грам не мога да се съглася с това за драмите, дори за една сърна или първобитно общество можеш да направиш такава. Почти те виждам да го казваш за Под Игото, Гладиатор, Смело сърце, Апокалипто и т.н. Не виждам какво е общото между добрия сюжет и сетинга - дето се вика вземи двама човека, ако трябва и в пустиня ги пусни да няма нищо наоколо - пак можеш да направиш гениален сюжет и "многопластова" драма (каквото и да имаш предвид под това). Точно за фентъзи жанра според мен имаш огромни предпоставки да направиш каквото си поискаш, той е най-отворен и най-непретенциозен относно "реализъм".
Фентъзитата в момента нямат някакво смислено оправдание в своята безмозъчност, неиздържаност и безидейност. Щом на книги го постигат, на филми трябва да са още по-силни, все пак малко други жанрове могат да са дотолкова подсилени от визията.

13 Ян 2015 10:07
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Качествени фентъзита #100166
Най-запомнящите се фентъзита след Властелина за мен са:
Всички сезони на Игра на тронове (книгите не ме кефят много, но сериалът е веднъж)
Соломон Кейн
Звезден прах
Магьосникът от Землемория

kiril-ps.itch.io/

13 Ян 2015 13:14
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Качествени фентъзита #100171

kiril_ps писа: писа:
Всички сезони на Игра на тронове (книгите не ме кефят много, но сериалът е веднъж)

Успях да изтърпя само първия епизод и се отказах за по нататък. Не съм чел и книгите /отчитам го като сериозен мой проуск, който някога евентуално ще наваксам/. Сцената, която ме отказа, беше следната, смътно я помня, но все пак: заловиха някакъв, който е от отрядите, охраняващи някаква стена; след това един от главните герои, който се водеше главнокомандващ на всички "граничари", взе един меч, заведе дезертьора до някакъв дръвник и го обезглави.

Подобна глупост и наивитет дори във фентъзи обстановка ми идва в повече. Всички сме чели за децимацията, навярно е съществувала. Но едва ли преторите са я изпълнявали лично с гладиуса...

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

13 Ян 2015 14:10
Sando
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 70
Качествени фентъзита #100172
Ами горепосочената сцена не е случайно сложена.Когато прочетеш книжките ще ти стане ясно защо я има.

13 Ян 2015 14:13
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 507
Качествени фентъзита #100173
Що бе? Задължение не му е било на човека, но пък може да са го хванали в лош момент, да му е било накипяло :-)

Разни хора споменават Соломон Кейн... аз го изгледах една нощ случайно този филм, нищо интересно не видях.

Отношенията между хората, мотивацията на героите... във фентъзи и фантастика често са ужасяващи. А са ужасяващи, защото историите са писани от хора, които прекарват живота си асоциално или на много ниско ниво. Не може да пишеш за владетели, а самия ти в истинския живот да работиш чистач. Не ти се получава гледната точка, аргументацията е слаба...

Същата тъпотия е и когато не си помирисвал красива жена, но ги знаеш, че всичките са кучки и са лесни, ако имаш много кинти. Когато знанията на автора идват от жълтата преса и от тъпи телевизионни предавания, няма как да се получи нещо повече от бълвоч.

Разбира се, ако има до теб човек, който е врял и кипял, и когото можеш да накараш да бъде откровен с теб, можеш да разбереш доста за нещата. Но са редки такива моменти.

Фентъзитата страдат, понеже авторите им не познават начина на живот на своите герои и пишат наизуст. Да, със сигурност нещо ги запалва, нещо научават, но за един съвременен човек да си представи бита от едно време... трудно е.

В "Поробената принцеса" от ПГ3 робинята има право да си избира къде да работи, при това от първия си работен ден (не съм сигурен, че е правилно това да се употребява за робиня, те са били 24/7). Това като го прочетеш, не си ли склонен да се откажеш?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

13 Ян 2015 14:28
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Качествени фентъзита #100174

Sando писа: писа:
Ами горепосочената сцена не е случайно сложена.Когато прочетеш книжките ще ти стане ясно защо я има.

Това все пак е филмова поредица, сериал, не знам защо трябва да чета книжките, за да ми стане ясно нещо. Коментирам въпросната сцена във филма, която беше представена по абсурден, смехотворен начин. Логично е в книгата да има къде - къде по - добра обосновка. Поради тази причина не съм се отказал и от идея някога да я прочета.

13 Ян 2015 14:32
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Качествени фентъзита #100176

Лисичков писа: писа:

Успях да изтърпя само първия епизод и се отказах за по нататък. Не съм чел и книгите /отчитам го като сериозен мой проуск, който някога евентуално ще наваксам/. Сцената, която ме отказа, беше следната, смътно я помня, но все пак: заловиха някакъв, който е от отрядите, охраняващи някаква стена; след това един от главните герои, който се водеше главнокомандващ на всички "граничари", взе един меч, заведе дезертьора до някакъв дръвник и го обезглави.

Подобна глупост и наивитет дори във фентъзи обстановка ми идва в повече. Всички сме чели за децимацията, навярно е съществувала. Но едва ли преторите са я изпълнявали лично с гладиуса...
В сериала присъстваха синовете му на екзекуцията и те трябваше да научат важния урок, който мисля, че и в сериала е упоменат. Не смятам, че това е глупост, а просто някакво разбиране за чест и достойнство.

kiril-ps.itch.io/

13 Ян 2015 14:55
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Качествени фентъзита #100178

В сериала присъстваха синовете му на екзекуцията и те трябваше да научат важния урок, който мисля, че и в сериала е упоменат. Не мисля, че това е глупост, а просто някакво разбиране за чест и достойнство.

"Някакво разбиране" за чест и достойнство, което трябва да има много ясна обосновка и собствена плоскост в този фентъзи свят, бих добавил. В тази връзка си спомням едно писмо на Толкин до сина му, в което се казва, че се е опитал да изгради основата на повечето персонажи и събития в творбите си, да не стоят откъснати и във въздуха. И тъй като аз не получих почти никаква информация във филма, освен че:
- от дезертьора разбраха, че някакви, нещо си, напада стената
- никой няма право да напуска поста си на стената
- задължение на командира на гарнизона, на граничарите, който е и благородник/!!!/, е със собствените си ръце да обезглавява дезертьорите с помощта на един двуметров меч
всичко ми се стори като един голям фарс, който ме отказа да продължавам да гледам телевизионна поредица след първия епизод.

13 Ян 2015 15:07
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Качествени фентъзита #100179
Трябва ли в първия епизод да ми стане ясно какви са мотивите на героя, какви са личните му вярвания, прегрешения, какво смята за достойно и т.н. Мнението ми е, че в началото е хубаво да има много неясни неща, които да се разкриват постепенно.
Да, не е разбираемо напълно защо главнокомандващият сече глави, но е загатнато.

kiril-ps.itch.io/

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Качествени фентъзита
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Корици на несъществуващи книги-игри (38 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 16:40
    • Дигитализирани заглавия (31 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от Yann Gamgee
    • 13 Юни 2025 11:52
    • Пролетен панаир на книгата 2025 г. (26 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 12 Юни 2025 15:46

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност