• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Форумни игри
/
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи

ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
20 Юли 2011 09:02
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19925
Изборът на най-желаната и удачна бойна система не е шега работа при условие, че ще се използва като минимум в две книги - "...." и "Червено". Става дума за схватки с многобройни противници - поне по 7-8, по-често и повече, души от всяка страна. Очевидно победата зависи от стратегическото разположение на единиците, които "героят" - така де, читателят - командва, трябва да има малка доза късметец и голяма доза умения и способности, но без излишна висша математика.
Уточнявам изборите, че започнаха да звучат особено тъпо в светлината на тук казаното:
1. "Литературна" битка, с нормални описания и минаване през избори, с минимум цикличност - този вариант така или иначе ще го има, поне в "Червено", за да се възползват неопитните КИ-читатели и да не се заглавичкват излишно, преди да се зарибят.
НО... Ако се избере вариант, в който битките в книгите са само литературни и не-циклични, това значи да се представят по-подробно и ще заемат приличен обем, което пък значи, че ще крадат от обема на приключението. Да, ама пък ще създават подходяща атмосфера..
2. "Битка по карта" - де факто си представете карта примерно 20/20 полета, почти тип "настолна игра". Разполагаме с определен брой единици за всяка от двете страни, видовете единици са с определени качества - статистики и правила за движение по картата. След като се извърши първоначалното разположение, разиграваме сблъсъците помежду им поотделно и като цяло с помощта на (общо-взето) зарче и пресмятане на коефициенти. Нещо като... не знам и аз като какво. Принципно звучи добре и системата работи на пръв поглед, макар че трябва да се бета-тества, естествено.
НО... Не знам дали такъв тип система няма да е досадна за по-голямата част от читателите и интересна само за малка - "вродените математици", според които пък най-вероятно ще е или прекалено лесна, или досадна...
3. Страто-подобните военни правила: отново битка по карта, с правила за поставяне и движение на видовете единици, и... нещо като скъсени литературни описания по повод сблъсъците помежду им. Тоест, вариант 2, но с литературен коментар вместо изцяло с математически правила. Хубавото на този вариант е, че съчетава предимствата на горните два. Лошото е, че съчетава и недостатъците им :P , и че може да се окаже еднакво досаден и за "новите"/нежелаещите да смятат и да се главичкат, и за "математиците"....
Главно неудобство: правилата и начинът на разиграване ще са доста подобни на (по-добрите, надявам се) стратове, но леко опростенички и с повече текст и литература И донякъде с вид на циклични битки, така че няма как да се избегне напълно повторението на минаването през един и същи цикъл, ако имаме сходни противници повече от веднъж.
Специално в .... има като минимум 3 големи битки с много военна сила в тях, така че очевидно правилата за разиграването и на трите се налага да са еднакви - няма възможност за безкрайно раздуване на обема и изпробване едновременно на повече от една система.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Юли 2011 09:15
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19930
Ако не те затруднява - 1 И 2.

Като читателят сам решава дали предпочита по-литературния бой или по-стратегическия. Даваш му избор в началото на схватката, тоест.

Ако ще бъде твърде много работа: по-скоро 1. Макар че цъкането по бойните карти в "Кървав меч" ми беше голяма тръпка навремето... Хубаво де. Сега ми се чете повече. Особено ако динамиката на текста пасва на екшъна. ;)

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

20 Юли 2011 09:33
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19935
Определено вариант 3, стига да не страда от проблема с липсващите правила, който беше така типичен за стратовете :mrgreen: !

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.
"Хората със сходни добродетели се харесват, хората...

20 Юли 2011 09:41
Кал
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19938
Да поясня: аз избягвам вариант 3 тъкмо поради повтаряемостта (при която читателят просто ще ги прескача с досада, щото вече ги е чел) + комбинаторната сложност: да напишеш описания, които да пасват на всеки възможен сблъсък.

The more answers you're full of, the fuller you are of yourself.
Care-full! Your gonna choke and suffocate!
:/

20 Юли 2011 11:54
ze BG's Avatar
ze BG
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 398
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19983
вар.1 - защо да краде от обема на приключението? просто цялостния обем ще е по-голям 8-)

Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче
prikazka-igra.com/book3-10-years.html

20 Юли 2011 12:22
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19993
Принципно да, така е. Но на практика добре разиграната битка ще е поне 100... даже 200 епизода (и при това ще е кратка за пряко изчитане, но доста разклонена) или ще е 50-60 епизода, но "прецакана" откъм възможни избори. А това си е обем.
За "форумен" проект няма особено значение, предвид, че тук нямаме и ограничение за обема, но идеята е системата да не е еднократна.

** ...квантите са магически частици, чието поведение има пряка зависимост от упражнената върху тях вяра... **

20 Юли 2011 12:26
Verge Dreamond
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19995
Поне засега и аз се скланям към 1 и 2 едновременно, но... да видим глас народен какво ще рече.

20 Юли 2011 12:34
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #19997

Кал писа: писа:
Да поясня: аз избягвам вариант 3 тъкмо поради повтаряемостта (при която читателят просто ще ги прескача с досада, щото вече ги е чел) + комбинаторната сложност: да напишеш описания, които да пасват на всеки възможен сблъсък.
Вариант 3 може да има описания, които следват от хвърлянията ;) . Не, не е толкова лесно да се адаптира, но е възможно.
И освен това е интересно само по себе си, а комбинациите гарантират, че няма да имаш повтаряемост.

"Читавите хора искат само от себе си, недорасляците изискват всичко - от другите" - Конфуций, осъвременен вариант.

22 Юли 2011 03:40
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #20192
Хах, с моя глас имаме пак везни :D
Аз съм за 3. Ако се направи внимателно и с мисъл, може да стане прекрасно.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

22 Юли 2011 09:56
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1203
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #20198
За книга игра битката трябва да е литературна или от типа маризите се докато някой падне на 0.
Малките карти от кървав меч са подходящи за малки сблъсаци, но пък при въпросния меч ако пътеката не е само една от картата смисъл имаше единствено да се преброят квадратите да се каже кой е най близко. Ако ще е сражение между армии в книга-игра литературни. Книгата се чете на разнообразни места, а картата и фигурките по нея носят разни ограничения със себе си.
Някаква доза шанс също няма да е излишна.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

22 Юли 2011 11:18
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #20210
Аз по принцип съм против всяка бойна система извън литературната в книгите-игри. Сигурен съм, че много хора обичат да хвърлят зарчета и да пресмятат атаки и поражения, но лично мен това ме вади от играта. Предпочитам богато на литература приключение, където се набляга на логични избори, а не на математика.

My deviantART page.

22 Юли 2011 12:52
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #20222
Просто изразих предпочитанието си към литературни, ръководени от логика битки. Не мисля, че съм се объркал нещо.

My deviantART page.

22 Юли 2011 12:54
Асен
Лорд Дракон
Лорд Дракон
Скрий Още
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #20223
Объркал си се, че "литературните" битки винаги са ръководени от логика, както и в предпоставката, че в битките със зарове не се използва такава.

22 Юли 2011 13:06
Coblin King's Avatar
Coblin King
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #20229
Никога не съм казвал, че нелогични литературни битки няма. Нито пък твърдя, че в битките със зарове логика няма. Просто изразих предпочитание към определен тип игра.

My deviantART page.

22 Юли 2011 13:09
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
ПРОЕКТЪТ - анкета и обсъждане за бойните системи #20231
Просто си сбъркал, къде има повече логика ;)
битките със ясна система имат повече логика, най-малкото защото се гради на числа, а не на личните предпочитания, знания и вкусове на автора ;)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/