• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

494 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Мнения за корицата на Ледената Цитадела

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
27 Май 2014 14:23
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 574
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89402
За мен някои украси по този шрифт стоят зле. За мен "Ц", "А", "ъ" и "е" изглеждат зле, но май е въпрос на вкус. Някои биха намерили за наивно решението двете думи в заглавието да завършват с главни букви. На мен лично и това решение ми прави лошо впечатление.

Корица, предназначена да продава, би следвало да натрапва две неща: книга-игра и Колин Уолъмбъри. И двете сега отстъпват на заглавието. Не споря, бизнес решение си е. Аз не бих тръгнал да продавам продължението на "Пробивът" с голямо заглавие "Големият купон".

Дали е добра идея да продаваш 2 в 1... На мен ми прилича на опит да се достигне приличен обем, но аз принципно съм настроен негативно към продуктите на Уейн. И все пак... как ви звучи нов роман на Гришам, в добавка разказ на Търоу?

На корицата не се вижда, но Уейн споменава, че това е поредица КИ Класика. В поредица с такова име хората биха очаквали преиздаване на стари книги-игри, които издателството оценява като класика. А всъщност издателят непрекъснато акцентира, че това са нови неща. Струва ми се недомислено.

Аз бих посъветвал Уейн да говори по-малко за книгата. Не мисля, че подобни изказвания правят добра услуга на продукта, ако изобщо някой им обръща внимание:
"но предвид подобрената схема и това, че от там почва реално историята, се случват много повече и по-интересни неща"
"Пиратите имат МНОГО слабости, като система и схема най вече
така че това хич не ми харесва, мога да изредя много минуси
харесвам света обаче - но за нещастие и не виждаме много от него в ЛП, те са като един разширен увод"
Това са типичните за Уейн празни приказки с апломб. Не мисля, че която и да е аудитория би ги харесала. Второто изказване кара човек да се чуди защо Ледените пирати имат нужда от продължение, щом единственото хубаво нещо там е свят, от който не се вижда много. Разбира се, когато човек е запознат със стила на изразяване на Уейн, престава да търси смисъл и информация в приказките му.

Рамката ми стои съвсем противоположна на илюстрацията и това ме дразни. Личи си как едното е нещо качествено, а другото е дърводелска изработка. В илюстрацията има доста детайли, в рамката... вижте четирите неща в ъглите, които са някакви осмоъгълници.

На корицата какво виждаме... някакво огромно създание с невъзможна уста (хич не ми допада подобен абсурд на корица на игра, в която се очаква да правиш логически избори) е хукнало нанякъде с размахано оръжие, докато група джуджета се крият под отрупано със сняг укритие (не разбирам дали е корен на дърво или камък).

Със сигурност може да вкараш епизод или случка, която да осмисля илюстрацията на корицата. Но идеята на корицата не е просто да илюстрира някакъв момент от книгата. Не съм чел Ледените пирати... може би там главните герои са джуджета. Но нали сте съгласни, че корица на "Властелинът на пръстените" с един ент и трима орки на нея би била абсурдна?

За качеството на илюстрацията няма какво да се каже. За способността й да привлича читатели може да се спори много. Преди двайсет години може би хората щяха да бъдат смаяни. Сега вижте залежалите фентъзи боклуци по Славейков - всичките са с подобни по качество илюстрации, но това не ги продава. Окото на съвременния читател е свикнало с такива картинки, каквито сега много художници произвеждат на конвейр.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

27 Май 2014 14:32
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 485
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89403
Заглавието въобще не изглежда така в реални размери. Това тук е много намалена картинка и пикселите са се слели.
Браузъра работи на 72 dpi. Картинката е на 300 dpi. Ширината на оригинала е 150мм. Тук е по-малко.
Печатен мащаб 1:1 на екрана ще изглежда много по-голям. Причината е пак в разликата на резолюциите:
Имаме: X[mm}/300[dpi] = Y[mm]/72[dpi] => Y/X = 300/72 = 4.166
Където: X - размер при печат; Y - размер в екранен формат.
Означава, че реалната картинка ще изглежда 4.2 пъти по-голяма от оригинала. Като се вземе предвид, че после е намалена още 2 пъти излиза, че 8 пиксела от оригинала са показани като 1 пиксел на екрана. Всички гранични ефекти се прецакват. Освен това самоя формат jpg е компресия 8х8 пиксела. Модела на Уейн с цел бързо зареждане е с 60% компресия и после изостряне на изображението за да се премахне размазването от преоразмеряването.

Освен това офсетовата машина може да покаже много по-финни детайли от монитора. Печатът обаче няма "блясък" като екрана. На монитора се възприемат по-силно "блестящите" цветове: циан, ярко зелено, ярко червено... които при печат са "по-мътни". Екрана е с адитивно смесване, печата със субстрактивно, няма как да са еднакви. Моя монитор е настроен да показва максимално близки до печата цветове и пак не е същото на 100%.

За цвета на името. Алекс искаше да е по-тъмно, не го направих защото се губи още повече, ако искате мога да покажа как изглежда по-тъмно. На пръв поглед човек веднага се сеща за по-тъмно открояване, ама като се сложи на картинка, която се "затъмява" към предния план - ефекта се губи.

Целия надпис има бяла подложка и черна сянка изместена с 10 процента надолу, да придаде малко обемен ефект.

За въпроса на Вилорп. Ъ-то не е прецакано, само изглежда така на малката картинка.
Направил съм един фрагметн в печатен мащаб, ама не мога да го кача. Съжалявам явно съм по-тъп отколкото мислих. Ако някой иска да помогне ще му го пратя да го качи за модел.

27 Май 2014 14:44
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 90
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89404

Не съм чел Ледените пирати... може би там главните герои са джуджета.

До половината на книжката съм, не я бях чел от едно време. До момента не срещам никакви джуджета. :grin: За сметка на това разбирам защо дори и като съм бил на 16 не ми е харесала.

P.S. Според мен страховитото създание се нарича Tarmogoyf.
magiccards.info/mma/en/166.html

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

27 Май 2014 14:48
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89405

gbm писа: писа:
Направил съм един фрагметн в печатен мащаб, ама не мога да го кача. Съжалявам явно съм по-тъп отколкото мислих. Ако някой иска да помогне ще му го пратя да го качи за модел.

Няма нужда, скоро всеки ще може да види корицата на хартия.

27 Май 2014 14:57
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89406

Mindcrime писа: писа:
1. За мен някои украси по този шрифт стоят зле. За мен "Ц", "А", "ъ" и "е" изглеждат зле, но май е въпрос на вкус. Някои биха намерили за наивно решението двете думи в заглавието да завършват с главни букви. На мен лично и това решение ми прави лошо впечатление.

2. Корица, предназначена да продава, би следвало да натрапва две неща: книга-игра и Колин Уолъмбъри. И двете сега отстъпват на заглавието. Не споря, бизнес решение си е. Аз не бих тръгнал да продавам продължението на "Пробивът" с голямо заглавие "Големият купон".

3. Дали е добра идея да продаваш 2 в 1... На мен ми прилича на опит да се достигне приличен обем, но аз принципно съм настроен негативно към продуктите на Уейн. И все пак... как ви звучи нов роман на Гришам, в добавка разказ на Търоу?

4. На корицата не се вижда, но Уейн споменава, че това е поредица КИ Класика. В поредица с такова име хората биха очаквали преиздаване на стари книги-игри, които издателството оценява като класика. А всъщност издателят непрекъснато акцентира, че това са нови неща. Струва ми се недомислено.

5. Рамката ми стои съвсем противоположна на илюстрацията и това ме дразни. Личи си как едното е нещо качествено, а другото е дърводелска изработка. В илюстрацията има доста детайли, в рамката... вижте четирите неща в ъглите, които са някакви осмоъгълници.
Майкъл, или демонстрираш липса на въображение, което не го вярвам, или влагаш прекалено много страст в критиката.
Няма намерение да защитавам корицата, като не ти харесва - не ти харесва. Няма какво да направя.
1. Украшенията са от шрифта и на мен ми харесват, пасва си с темата на книгата. Двете главни букви и цялото подреждане на заглавието + името представляват: "крепост на две нива с ъглови кули и капонир пред нея" - ясно, че щом се налага да го обяснявам не личи.

2. Не съм съгласен че името и книга-игра трябва да доминират. За кого са примамка? За тези дето знаят какво означават! Ама такива потенциални читатели веднага свързват "Ледената цитадела" с Колин Уолъмбъри и книга-игра.
Тия дето хабер си нямат от книги-игри едва ли ще се привлекат точно от името на неизвестен за тях автор.
Само по себе си "Ледената ситадела" е фентъзи заглавие, както и книгата. Значи първо търсим любители на фентъзи и после на книги-игри.

3. Не за запълване на обема, спокойно можеше да е само "Цитаделата". Пътуващия цирк е бонус. Нещо като "+ 100гр. на същата цена" :grin:

4. Книги-игри класика е на гъръбчето. Щеше много да се претрупа ако се добави отпред. По логиката на т.2 Уейн акцентира, че е класика пред хора, които знаят за какво става въпрос. За незапознатие с книга-игра е "празна" информация.

5. Размката я сложихме след един разговор с Уейн. Не помня кой от нас първи спомена "... дай да сложим една дърварска рамка, че да издразним Майкъл". Решихме, че като се изнервиш ще почнеш да пишеш против корицата. Така правиш допълнителна реклама. Хиляди ще купуват само да видят дали е вярно, това което пишеш.

П.П. Цигатът е съкратен и номериран от мен. Целия го има няколко поста по-горе

27 Май 2014 15:01
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 318
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89407

Mindcrime писа: писа:

4. На корицата не се вижда, но Уейн споменава, че това е поредица КИ Класика. В поредица с такова име хората биха очаквали преиздаване на стари книги-игри, които издателството оценява като класика. А всъщност издателят непрекъснато акцентира, че това са нови неща. Струва ми се недомислено.

4. Книги-игри класика е на гъръбчето. Щеше много да се претрупа ако се добави отпред. По логиката на т.2 Уейн акцентира, че е класика пред хора които знаят з акакво става въпрос. За незапознатие с книга-игра е "празна" информация.

Джордж, няма как произведение, което още не е публикувано да бъде класика. Мишо е абсолютно прав.

27 Май 2014 15:02
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2470
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89408

3. Не за запулване на обема, спокойно можеше да е само "Цитаделата". Пътуващия цирк е бонус. Нещо като "+ 10гр. на същата цена" :grin:
Добре дошъл в издателския бизнес :-)

27 Май 2014 15:12
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1001
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89409
Аз си мисля, че КИ Класика означава КИ от КЛАСИЧЕСКИ автори, а не Класически КИ . Самите КИ ще станат класически (надявам се) в последствие.

kiril-ps.itch.io/

27 Май 2014 15:14
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89410

comics_ross писа: писа:
Джордж, няма как произведение, което още не е публикувано да бъде класика. Мишо е абсолютно прав.
Няма как произведени писано в края на 20-и век и началото на 21-ви да е "класика". Тук "книги-игри класика" и "класически произведения" са хипербола за познавачите на жанра, които са малка част от потенциалните клиенти. Затова "книги-игри класика" не на лицето на корицата за да го претрупва, а само на гръбчето.
"Класика" е рекламен похват и тук Уейн е прав.

27 Май 2014 15:16
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89411

kiril_ps писа: писа:
Аз си мисля, че КИ Класика означава КИ от КЛАСИЧЕСКИ автори, а не Класически КИ . Самите КИ ще станат класически (надявам се) в последствие.

Е то по същата логика може да си мислиш и че означава "Книги от автори, които играят класически танци"... Интересно колко хора ще направят твоята асоциация.

27 Май 2014 15:19
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1001
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89412

Е то по същата логика може да си мислиш и че означава "Книги от автори, които играят класически танци"... Интересно колко хора ще направят твоята асоциация.
Изобщо не е по същата логика, от моя гледна точка. Не разбирам твоята асоциация, очевидно ще трябва пак да отварям учебника по логика...

kiril-ps.itch.io/

27 Май 2014 15:20
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89413

Предполагам всички, които знаят за книги-игри. Даже ти правиш същата асоциация, ама се забавляваш да акцентираш на "формата" вместо на "съдържанието". На всички им е напълно ясно, че това е неиздавана книга от "класически автор".

27 Май 2014 15:24
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 90
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89414
Тоест "Пътешествието" на Мишо е "КИ Класика"?!

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

27 Май 2014 15:26
gbm's Avatar
gbm
Автор
Автор
Скрий Още
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89415

Лисичков писа: писа:
Тоест "Пътешествието" на Мишо е "КИ Класика"?!
Само ако го издаде Уейн. Лисичков, пак почваш да се преструваш на бюрократ!

27 Май 2014 15:35
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Мнения за корицата на Ледената Цитадела #89416

Предполагам всички, които знаят за книги-игри. Даже ти правиш същата асоциация, ама се забавляваш да акцентираш на "формата" вместо на "съдържанието". На всички им е напълно ясно, че това е неиздавана книга от "класически автор".

Джордж, съвсем честно - не правя такава асоциация. Под "КИ Класика" разбирам преиздадени произведения. Нещо подобно на това, което правеха Мега през 90-те (те съвсем избързаха с класиката :wink: ).

Ако видя книга от поредица "Романтична класика" не бих предположил, че са нови произведения от автори чиито предишни творби са се превърнали в класика. Бих очаквал например "Отнесени от вихъра" или "Джейн Еър".

А когато липсват дългогодишни традиции е приемливо произведение от публикуването, на което са минали две десетилетия да се счита за класика. В такава поредица бих очаквал да видя "Замъкът на таласъмите" например.

Разбира се проблемът е възможно да бъде изцяло в моето възприятие.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Книги-Игри Класика
/
Time to create page: 0.093 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО (44 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 18 Апр 2026 00:15
    • Неразказани Легенди: коментари и ревюта (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 17 Апр 2026 23:23
    • Продавам Книги-Игри на Английски Език(Самотния Въл... (9 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 17 Апр 2026 00:26

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност