• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 14
  • 1
  • 2
  • 3
  • 14
28 Авг 2011 10:47
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1114
Topic Author
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27043
Баскетболният отбор „Торменто Диймънс“ е сред новоприетите в NBA. Неговият амбициозен собственик иска на всяка цена да пробие в NBA и да спечели шампионската титла. Една от най-важните стъпки към успеха е назначаването на способен мениджър. Това си ти! Задачата ти е в рамките на три години да изградиш отбор, който да завоюва титлата на NBA, преборвайки се с колоси като „Чикаго Булс“, „Юта Джаз“ и „Сиатъл Суперсоникс“.

И така нека да започваме:

Лична оценка: 8,8 от 10.

Ниво на трудност за което ще става въпрос е сложното. И то онзи вариант на сложното ниво, на което ЗАБРАНЕНИ ИГРАЧИ са тези описани в епизод 45. Аз го наричам свръхсложно ниво. На него нямате право да купувате цели 3 лидера – Мич Ричмънд ( човекът-оркестър в играта ), Патрик Юинг ( центъра-магьосник, който изнася плейофите ) и Шон Кемп ( най-евтиния лидер с най-високите показатели ). Което значи, че остават само Джейсън Кид и Грант Хил. Естествено всеки може да пише на какво ниво на трудност е превъртял играта – трябва само да го посочи предварително за да има яснота.

Целта, която е поставена е да се съберат максимален брой точки ( плюсове ) на максимално високо ниво на трудност. Крайният резултат се изчислява по следния начин:

за всяка точка Престиж над 70 се печелят по 5 плюса
за всяка точка Атрактивност над 150 се печели по 1 плюс
за победа над „Чикаго Булс“ с 4:2 се печелят 5 плюса
4 лидера не могат да се съберат на свръхсложното ниво на трудност – факт!

Взети за в предвид всички трикове за резултат, които авторът е посочил в края на книгата. Той казва, че всички резултати над 39 плюса са фантастични. Е нека това да е целта. :)

Общи приказки:

Основен метод на анализа е да се разложи анализираното нещо на съставните му части ( доколкото то е сложно ) и така да се разучи. След като прочетох и „Футболът-тактическа игра“ стана ясно колко хубаво авторът е полирал тази най-добра спортна книга-игра. Какво следва да се отдели от цялото:

1.Икономическа част на книгата – направил съм схема на епизодите за по-лесно минаване през епизодите и събиране на информация за най-добрите комбинации от избори
2.Трансферна част на книгата – покупко/продажба на играчи и драфт; пределно ясна и нямаща нужда от повече обяснения
3.Редовния сезон – през него се минава 3 пъти като се събират точки ПОБЕДИ за класиране на плейофите ( както и някоя друга точка ПРЕСТИЖ ); отделно в тази част трябва да се посочи максималният резултат постигнат със/без определени играчи и взети решения преди това
4.Плейофите – всеки сезон Торменто среща различни противници; целта освен да се победят е да съберат максимален брой точки ПРЕСТИЖ, ПАРИ и АТРАКТИВНОСТ; също отделно се разиграват и резултата се записва отделно

Най-удачно е през трите сезона да се обособят тези части, за да се види през всеки сезон какво се прави за постигане на максимален резултат. Естествено икономическата част е само през първия сезон.
[offtopic]Икономическа част:

Освен собственоръчно преминаваме през нея, авторът предлага и 3 готови варианти за сложното, при които са взети най-добрите решения за играчът. Естествено или не в тези варианти не фигурират в ЗАБРАНЕНИ ИГРАЧИ тримата лидери, които правят т.н. свръхсложно ниво. За целта те може да се заменят с посочените във всеки вариант и да се ползват както си е редът другите показатели, които авторът е събрал вместо играчът.

Ето една примерна схема, която дава яснота по въпроса:

На нея някои решения са взети спрямо свръхсложното ниво на трудно, а други са отворени за преиграване. Въпросите са колко ГОДИШНИ ПРИХОДИ ( ГП ), ПАРИ и ПРЕСТИЖ ( Пр ) да се генерират да се посрещнат първите покупки преди първия сезон в играта. А в последствие и следващите сезони.

Епизод 84 дава възможност за избор между ПРЕСТИЖ и ПАРИ – 3 ПРЕСТИЖ, 5,0 ПАРИ или 10,0 ПАРИ и намаление на ПРЕСТИЖА с 3 точки. Тук се цели и трите пъти да се вземе ПРЕСТИЖА – стига да са достатъчно парите за трансфери, а те трябва да са!

Трансферна част:

На свръхсложното ниво на трудно изборът за добри играчи е най-силно ограничен.

Гардове: Д. Кид, Д. Старкс ( мажоретки 6 ) и Т. Брандън ( сделки )
Крила: Г. Хил, Ч. Оукли, Т. Хил и Т. Дънкан от драфта през втория сезон
Център: М. Камби от драфта през третия сезон

От по-слабите играчи идват вариантите за по-различна игра, но тези 8-ната изнасят основната тежест на мачовете. Те са гръбнакът на отбора и третия сезон трябва всички да са в редиците на Торменто. Последователността на закупуването им също е от огромно значение, тъй като рефлектира в изборите от икономическата част на играта.

Първия сезон е напълно възможно да се изиграе и без лидер, тъй като в плейофа с Минесота от решаващо значение са познанията на играчът, а не играчите, с които той разполага. Цената на игра без лидер е 5 ПОБЕДИ от Атлантическата дивизия. Така през втория сезон може да се закупи Д. Кид, а през третия Г. Хил. Въпросът е кои от другите играчи да се закупят първия сезон, кои втория и кои третия.

Редовен сезон:

През първия сезон целта на играчът е да постигне 51 ПОБЕДИ за да спечели 7 точки ПРЕСТИЖ. Без особени затруднения могат да се направят 41 ПОБЕДИ, ако се ситуира играта с най-слаб отбор и най-знаещ играч. Всичко останало идва от личностите в отбора.

Кодова дума „слон“ добавя по 1 точка ПРЕСТИЖ. Тя се печели в мачовете с Филаделфия и Чикаго. Минавайки през тези мачове и през трите сезона се събират 6 точки ПРЕСТИЖ общо.

В мачовете с Вашингтон може да се спечели 1 точка ПРЕСТИЖ, ако оценката за БЪРЗИ АТАКИ е над 19 точки. В първия сезон това е невъзможно, но във втория и третия сезон тези мачове са удобна бонус възможност за увеличение на ПРЕСТИЖА.

През втория сезон задължително трябва от драфта да се привлече Маркъс Камби за център и вече да се закупи от трансферния пазар лидер. Също така за да постигнат необходимите 61 ПОБЕДИ през сезона е нужна има в отбора и борци, защитници, тройкаджии и майстори на пробивите.

През третия сезон от драфта е задължително да се привлече Тим Дънкан. Също така вече гръбнакът трябва да е оформен и попълнен на 100 %. Търсят се поне 71 ПОБЕДИ от редовния сезон.

Плейофи:

След класиране за плейофите през първия сезон Торменто се среща със Сан Антонио ( СА ). Той може да се вземе и без да са закупени отлични играчи и/или лидер – само с познания и късмет. Няма значение с колко точки разлика ще бъде победен СА, защото това не носи бонус точки по някой показател.

Първия съперник на Торменто в плейофите през втория сезон е Хюстън. Няма значение с колко точки разлика ще бъде победен, важното е да бъде победен. Ч. Оукли и Д. Кид вършат страхотна работа в този плейоф.

Втория съперник са „горските вълци“ от Минесота. Както с Хюстън важното е да бъдат победени без значение с каква разлика. Ч. Оукли и Д. Кид отново издърпват отбора напред.

Плейофите през третия сезон решават всичко дали е правилно построено и дали отборът въобще може да стане шампион в NBA.[/offtopic]

Дневник на книгата - dox.bg/files/dw?a=3d11a83069

:)

Редактор - 21 произведения
Автор - 17 книги (6 издадени)
Дигитализатор - 32 iPDF книги-игри
Организатор - "Вълшебен зар" 2018-2022
Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2022

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Авг 2011 11:59
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27052
Е тази я нямам, не съм я и виждал :(

28 Авг 2011 12:01
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27053

Nichy писа: писа:
Е тази я нямам, не съм я и виждал :(

Изпуснал си най-добрата спортна книга-игра. Трябва да наваксваш.

28 Авг 2011 12:32
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27059
Ефикс подготви си един дневник с начало-привърженици 5,мениджър късмет и забранени 3 звезди. Моя ще го пусна в 5, когато седна зад комп.

28 Авг 2011 17:21
Moore
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27088
Най-накрая си дойдохме на думата с най-добрата игра издавана някога в БГ (пропуснах Футболмания 98 и оставам с впечатление, че тук е било другото сполучливо попадение в жанра). Високата преиграемост е нещото, което ме грабна в 3тата част от поредицата за Демоните. Успях да избистря няколко правила, които биха били полезни за всеки, който иска със сигурност да грабне титлата. Тъй като оценката се формира от ПРЕСТИЖ и АТРАКТИВНОСТ, опитах да се боря приоритетно за всеки един показател поотделно (тъй като висока оценка и по двата може да се постигне само в случай "късметлийски зар"). По-висока финална оценка може да се издейства ако се прицелиш в ПРЕСТИЖ и не може да се определи някакъв таван, защото трудно може да се докаже с какъв "минимален" от към оценки състав може да грабнеш титлата.
Ето някои мои идеи, които успях да нахвърля, за да видя какво ще получа като коментар.

1. Ако играеш с мениджър СДЕЛКИ не се подлъгвай да купуваш Брандън и Гатлинг. Първият има добри показатели, но става безполезен ако вземеш няколко добри гарда като Кид, Дъглъс, Прайс и Пек, а като център сложиш Юинг. Гатлинг е средняк и не си оправдава парите поне според мен.
От драфта задръж Камби дори и Юинг да не е сред забранените, а за Дънкън може да прецениш спрямо бюджета си дали си струва да го купиш. Хубава покупка от втория сезон на драфта е Бревин Найт и Чонси Билъпс - дават добри точки в защита.
2. Ако играеш с мениджър КЪСМЕТ много лесно може да планираш покупките си до началото на трети сезон, защото знаеш какво ще ти се падне от драфта. Ако Кемп е забранен игнорирай престижа и играй за много пари в брой и висок показател за АТРАКТИВНОСТ, ако не е - прицели се точно в 45 точки престиж.
3. Ако играеш с мениджър БИЗНЕС важи последното изречение от горния пост, като този показател ще те постави с малко повече пари в началото на сезона (+6 год. приход дават възможност да избираш пари в брой от мениджърската част, защото вече имаш преднина с год. приход, а той както съм преценил е нужно да се разчете правилно до началото на втори сезон).
4. Ако играеш мениджър НЯМА е добре да се прицелиш във висок ПРЕСТИЖ.
5. Зала 6 е ненужна оценка - Блу Едуардс е слабак, а Джордж Линч е неизгоден ако за него трябва да платиш 5/6 мил. + 8 мил. (колкото е разликата между зала 5 и 6).
6. Когато подбираш състава си и трябва да прецениш къде да са слабите ти оценки /а такива определено ще има/ следвай следното правило: СЪСРЕДОТОЧИ СЛАБИТЕ СИ ОЦЕНКИ В ЕДИН ВИД ТАКТИКИ: тактики в защита, тактики за атрактивност, тактики в нападение, отбор.
Пример: Ако преди трети сезон имаш 4 показателя, по които си слаб /да кажем сандвич, тройка, бързи атаки и опит/ и възможност 2 от тях да направиш отлични, един да е среден и един да е слаб, то моят избор би бил - слаб /сандвича/, среден /опит/, отличен /двете тактики в нападение/. В мача с Чикаго защитните тактики и оценките на отбора за опит, скамейка и защита са в един раздел. Горното не беше ясно обяснено..... :P

29 Авг 2011 20:55
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27312
Интересни идеи. Взимам някои "назаем". В момента тествам няколко паралелни изигравания и ще пусна резултатите като станат готови. Естествено само за свръхсложното ниво.

30 Авг 2011 11:23
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 45
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27384
За оценка на залата не харча пари, никога. Слаб показател в защитна тактика е като да си окачиш примката на врата, ако се бориш за добър резултат.
Мич Ричмънд е най-ненужния лидер, който е добър само за трупане на победи през редовния сезон, но опитен играч може да мине и без него.
И още нещо - играта не е толкова добре разчетена, защото знаете ли че е възможно да се спечелят повече от 82 победи в сезона? :)

30 Авг 2011 16:00
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27441
Така е Морфи. Аз си спомням че в една от най-добрите си игри направих 84 или 85 победи.

Избери своето приключение

30 Авг 2011 22:30
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27544

SatanicSlayer писа: писа:
Така е Морфи. Аз си спомням че в една от най-добрите си игри направих 84 или 85 победи.

Да, максимума, който автора пише е 88 победи от 88 мача през редовния сезон.

30 Авг 2011 22:50
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 4
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27549
Много ми е трудна "Пробив в NBA", дори всеки път ми е по-трудно от предишния. И всичките тия оценки за добро представяне ми идват в повече. Правилата ми се струват малко претрупани и изкуствено утежнени в някои моменти (например: забранени играчи; ако купиш звездата на даден отбор, те задължително му намират равностоен заместник; в първия и втория сезон не можеш да станеш шампион; можеш да имаш само един център-звезда - все неща, които не отговарят на реалността). Иначе, да, впечатляващо сложна схема, която никой друг не би могъл да измисли и приложи.

Виж, първата баскетболна на Майкъл ("Демоните в NBA") вчера я играх за пръв път и станах шампион веднага, стори ми се лесна и приятна. Има повече сюжет и по-малко шанс.

30 Авг 2011 23:17
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27554
Николко. Просто ми се струва прекалено да има изрична забрана за това в играта. И единственият център, който си струва, е Юинг. Доста ограничаващо изглежда.

30 Авг 2011 23:51
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27565

Радо писа: писа:
Можеше просто да ги дадеш за пример вместо да казваш няколко.
Написал съм НИКОЛКО :yawn: . Нула. Не знам за такива. Признах си веднага.

Както вече казах, стори ми се пресилено да има изрична забрана да си купиш повече от един център-звезда. Нищо повече. Не твърдя, че реално има такъв отбор, но не съм чувал да е забранено от правилника на NBA.

31 Авг 2011 00:13
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27573
Познанията ми за NBA винаги са били слаби, за 2006 не знам нищо. Всъщност точно за описвания в "Пробив в NBA" сезон имах някакви знания от друг източник, но вече са избледнели. За Дънкан и Робинсън се сетих веднага, но все пак Дънкан в книгата се води крило.

За дизайнерската гледна точка си прав, разбира се. Но на мен играта ми се струва прекалено усложнена така.

31 Авг 2011 08:35
morphy's Avatar
morphy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 45
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #27628
Аз се сещам за една истинска комбинация от два центъра - звезди: Хаким Оладжуон и Ралф Сампсън през 80-те в Хюстън.
Определено щеше да е интересно да може да бъде основан отбор с два силни центъра, но предполагам Майкъл е желал да натърти важността на центъра, и затова да го представи като една единствена силна фигура в подкошието, гръбнака на отбора. Също и за да може лесно да сравнява основния център на Торменто с този на другите отбори.

03 Сеп 2011 20:00
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Topic Author
Пробив в NBA – Майкъл Майндкрайм #28348
И така стигнах 132 ПЛЮСА на свръхсложното ниво. Това според мен това не е тавана в играта и може да се достигне границата от 150 плюса, колкото лудо и невъзможно да звучи.

Успех на всички, които искат да ме застигнат. И да се опитат да ме задминат.

[offtopic]

[/offtopic]

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 14
  • 1
  • 2
  • 3
  • 14
Форум
/
Книги-игри
/
За заглавията от първата вълна
/
Майкъл Майндкрайм
/
Time to create page: 0.090 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Флууд (5574 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от Mindcrime
    • 25 Мар 2023 04:51
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • 24 Мар 2023 13:51
    • Най-слабият български автор. (54 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от LethianDreams
    • 24 Мар 2023 11:01

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg