• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
02 Юни 2025 19:00 02 Юни 2025 19:07 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 317
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143917
Тийзър към книгата и поредицата от Efix7 (благодарност, за което):

Всичко започва така:

В чародейния свят на Орб, самотен в морето, което народите от Човешките предели наричат Безмерно, мие брегове митичният Остров на безметежните сънища. Много лета се изнизаха от момента, в който за пръв път съзря неговите златни прибрежия и изумруденозелени оризища. Доведе те слугиня, прекосила храбро далечните разстояния на монотонния океан от земи, в които ти повече не се завърна. Вярната ти прислужница те положи, като сираче, на стъпалата на Каменния храм, примолвайки се на монасите да се погрижат за теб, тъй щото тя бе немощна и линееше от скверно проклятие.

За който не знае, за какво иде реч:
„Пътят на тигъра“ е поредица от осем книги-игри, чийто протагонист и главен герой е нинджата Отмъстител. Автори на поредицата са Марк Смит и Джейми Томсън, а по-късно към тях се присъединява Дейвид Уолтърс. Историята на поредицата се развива в магическия свят Орб, разработен първоначално като идея за ролева игра през 70-те години на XX век от Марк Смит. ( БГ Уики )

Нинджа! от „Пътят на тигъра“:
Издадена за пръв и единствен път през 2014 година като прелюдия на основната сюжетна линия. Дело е на Дейвид Уолтърс, който паралелно с това работи и по Изкупител! (осмата книга от поредицата, публикувана на следната 2015 г.). Случайно или не, излизането на тези две книги съвпада с 30-та годишнина от издаването на Отмъстител!, книга 1 от „Пътят на тигъра“ и според мен отлично се вписват и доразширяват Света на Орб, битието на Отмъстителя и т.н. Българското издание ще е официално такова и ще бъде обвързано с 40-та годишнина на поредицата.

Българско издание:
Издаването, преводът, редакцията, корицата&вътрешните илюстрации и оформлението на книгата (и цялата отговорност по тях) са на ИК Фикшън Фабрик“, а правата за българското ѝ издание се държат от Книги-игри.НЕТ и Геймбук.бг. Издаването е предвидено за началото на септември 2025 г. с две официални премиери - на Булгакон'25 в Пазарджик и на Конвента на книгите игри в Старозагорските бани същата година.
Преводът е максимално съобразен с изданията, наложили се като стандарт - тези на Еквус, но не във всеки случай. Макар 0-та книга да се развива на остров, далеч от сцената на другите книги, има преплетени персонажи и местности, което е отчетено от екипа зад книгата.
Корицата е съставена от компютърно генерирани изображения и отделни ефекти, правени от човешка ръка. Дали е успешна - всеки ще си прецени. Въпреки опитите ни да намерим класен художник за изданието, то до момента не сме успели да реализираме това ни желание. Т.е. ако нещо не се случи в краткото време до влизането на книгата за печат (малко вероятно), такива изображения ще бъдат сложени в нея.
Оформлението на поредицата включи изготвянето на корици за цялата поредица, които имаме голямо желание да преиздадем в цялост с уеднаквен превод, в еднакъв формат и т.н. Това ще рече, че на първо време ще публикуваме книгата в +/- 12х16,5 см, а ако проектът ни се окаже достоен и успешен - и в друг формат, по-голям и луксозен, с надеждата за него да имаме ексклузивни рисунки и т.н.

Друго:
Опитахме в максимална степен да направим това издание усилие от по-масов характер, за да не бъдат допускани грешки като с предни издания. В резултат изготвихме някаква документация от документи, които може да послужат за отправна точка и предварителен поглед на нещата, които сме свършили/вършим. Следният пдф е Кратък наръчник с Божества / Герои / Врагове и Топоними от Света на Орб ( директно сваляне оттук ). Въпреки това има разминавания в светознанието за света, които няма как ние да поправим - например дори след разговор с автора на Нинджа! стана ясно, че в следващи книги има разминаване в географското разположение на някои от градовете, но понеже преводът ни е по първа и единствена редакция на текста, то не смятаме за удачно да правим каквито и да било промени. Ако излезе второ английско, да речем, тогава евентуално във второ българско бихме отразили такива промени.

Цена:
Вече споменатото издание: джобен формат, 12х16,5 см, меки корици ще струва 35 лв.

Пред-официална корица на книгата (има още няколко детайли за заглаждане):
Ninja_Way_of_the_Tiger_Bulgarian_cover_2025.jpg

Въпроси и отговори:
Макар и още не влязла за печат, а може би именно заради това, пускаме темата, за да може да реагира всеки с впечатления, мнения, отзиви и прочее, докато това не стане факт. После пак ще може, разбира се. Като дисклаймър: Човек предполага, Бог разполага - всичко се случва, та може да има и някакви изменения в целия план, на които не се надяваме.

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Прикачени файлове:
Ninja_Way_of_the_Tiger_Bulgarian_cover_2025.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, dechoto, lagrestin, Count Monte Kristo

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Юни 2025 15:51 03 Юни 2025 15:53 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2368
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143919
Корицата е трагично зле - първо е много тъмна, второ няма нищо общо с рисувания стил на останалите издания и последно е ужасно безвкусна - тази експлозия лепната долу вдясно направо ми дава усещането за Paint пародия.
Оформлението и шрифтовете също е добре да се поработи да доближат оригиналните издания.

Друга препоръка - заложете тираж 700 броя, който да избие на 500 примерно,проверете цени за печат, защото от предни ваши сметки чувам нереални такива и докарайте цена 15-20 лв.

Питате за мнение и препоръки, затова споделям, с най-добри чувства.

03 Юни 2025 16:41
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143920

Ал Торо писа:
Корицата е трагично зле - първо е много тъмна, второ няма нищо общо с рисувания стил на останалите издания и последно е ужасно безвкусна - тази експлозия лепната долу вдясно направо ми дава усещането за Paint пародия.
Оформлението и шрифтовете също е добре да се поработи да доближат оригиналните издания.

Оформлението и стила са нови, в тях не сме мислили да се съобразяваме със старите издания. Все пак е достатъчно, че спазваме формата и вътрешното оформление на текста (Начина на препратките, битките и т.н.). Шрифтове на кирилица, приближаващи се до японска калиграфия са рядкост, за справка дори "Пътят на тигъра" е с преработен/прерисуван шрифт от човек. Целта на основния шрифт - заглавието Нинджа! е тенденциозно направено да прилича на стилизирано оръжие. В първата книга това е уакизаши (среден на дължина меч), втората - нагината и т.н. Доколко успешно и възприемчиво от хората - ще видим.

Светлината/светлосянката и т.н. ще се опитаме да я нагласим след пилотна бройка от печатницата, друго си е да мине през калибрирана печатна машина. А ефектите винаги могат да се дообработят, но много по-различно като краен вариант едва ли ще е.

Ал Торо писа:
Друга препоръка - заложете тираж 700 броя, който да избие на 500 примерно,проверете цени за печат, защото от предни ваши сметки чувам нереални такива и докарайте цена 15-20 лв.

Какъвто и да е тиражът, цената е абсолютно оправдана в този си вид, имайки предвид, че пари се заделят най-малкото за оригиналните авторски права. А те не са никак малки. Няма да разкривам подробности, но мисля достатъчно много хора поддържат връзка с Уолтърс, Томсън и Смит и могат да ги подпитат колко искат за всяка книга поотделно, защото в комплект пък не искат да ги дават... Това в България се случва за първи път от 1994 г., поне що се отнася до тази поредица. А може би и тъкмо заради това е такова настроението на авторите, да излезе първата, пък ще видим дали няма да променят мнението си що се отнася до сериозност от наша страна.

Ал Торо писа:
Питате за мнение и препоръки, затова споделям, с най-добри чувства.

Разбира се, благодаря за което.

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

03 Юни 2025 18:53 03 Юни 2025 19:07 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143922
Колкото мнения - толкова и вкусове. На мен пък ми хареса стилът на самите рисунки,а деветдесетарските изпълнения не ми харесваха. (изглеждаха ми детски) Пък и нали се тръгва към изцяло нови издания, няма нужда да се прави всичко по старият начин, иначе няма смисъл от нови книги.
Особено ми хареса предната корица, с нинджата хвърлил бомбата.

Критики - претруфеност на задната корица и на гръбчето

Обаче както отбелязах и на лични, текстът отзад ми идва размазан. Силно се надявам да е само от резолюцията, но във всеки случай обърнете внимание на шрифта. Не бих възразил леко да се увеличи.
Също така кинжалът и шурикените на задната корица ми идват претруфени

там е рекламата на книги-игри.нет, рекламата на Fiction Fabrik,,рекламата на gamebook, цената и надписът книга-игра.... и тази еблема е ненужна, няма къде да се "диша". АКо държите на еблемата може да я преместите отпред, долу вляво
Освен това отпред пише, че това е книга-игра, задният надпис спокойно може да падне, за да е по-изичистена корицата.
Друг вариант е част от текста отзад и отгоре да падне, а поне част от рекламите да се качат горе вляво.

Гръбчето
също не ми харесва - прекалено е претруфено, спокойно може и без тигърчето. Огньовете на гръбчето също са претруфени, спокойно може да остане само черно гръбче с надписи "Дейвид Уолтърс. Нинджа" и знакът на ФФ
За сметка на това самите рисунки на кориците са супер, особено предната много ми харесва.

---
В крайна сметка направете каквото прецените за добре. Ако тръгнете да търсите съвети всеки ще ви дава различен акъл. Угодия няма. Вие издавате книгата, вие носите отговорноста и вие трябва да вземете решенията дори те да не се харесват на някои от нас. После всеки ще си прецени за себе си дали да я купи.

--
за цената няма да се изказвам, който си хареса книгата ще намери парите. В момента масово се продават фентъзита по 28-30 лева и хората купуват като бесни. Ако предложите качествен продукт цената ще си струва. И да - аз също съм на мнение, че ако потръгне веднъж работата може да се преговаря за авторските права за втората книга.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Radko

03 Юни 2025 20:40
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1528
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143923
Гледам, че има тема за акъл, да дам и аз! :dry:

Front_2025-06-03.png

Back_2025-06-03.png

Spine.png

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР
Прикачени файлове:
Front_2025-06-03.png
Back_2025-06-03.png
Spine.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Radko

03 Юни 2025 22:02
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143924
Count Monte Kristo, да действително проблемът с текста не е от шрифта, а от резолюцията на изображението, което нарочно е намалено максимално. В оригиналните файлове няма такъв недостатък. Текстът "книги-игри" на задната корица обаче, е наистина излишен и вероятно ще сместим другите неща по-добре на негово място. Изображението с шурикените и меча е сложено на мястото на авторовата снимка, каквито за момента нямаме с високо качество от авторите. По-скоро ще си остане така, както е. На гръбчето задължително трябва да присъства номера на книжката в поредицата, защото масово хората си вадят определена книга по номера, а не по заглавието, когато са наредени в рафт.

Efix7, има идейност в предната корица, но самата ни първоначална идея бе да се виждат повече детайли от сюжета на първата (нулевата) книга: пагода/резиденция на даймьо (сграда с определено далеко-източен стил), знаме/хоругва на клан, в случая и взрив (взривната смес), а нинджата да е в специфична не бойна стойка - в случая катерене своего рода. За гръбчето, това ни е замисъла с пламъците в настоящия вариант - просто е една идея по... не толкова смело като изпълнение, десета от милиметър разминаване и цялостното изображение ще се наруши. Моето впечатление е, че дори с готовите шаблони от печатницата, то те не се случват с меките корици, какъвто и ще е случаят. С твърдите е други и затова, ако дойде ден за твърди - определено нещо по-смело, като това, което предлагаш. За задната корица искаме да има повече текст, защото е първа книга от поредицата и някои хора (надяваме се искрено) ще се срещнат с нея за първи път и ще бъде по-информативно.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

03 Юни 2025 22:41 03 Юни 2025 22:44 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143925
Бих предположил около евро на бройка авторски права с минимум на тиража може би 500-1000 бройки, зависи как са договорени. Отвъд това ми се струва в повече и по-скоро бих инвестирал сумата в български автори (разбира се, това са лично мои предпочитания). Предполагам пак идва моментът със запланувания тираж, ако идеята е с 200 броя да се избие твърда сума авторски хонорар, няма как да стане смислено.

Разумно бюджетиране за мен би било 2 лв авторски хонорар (стрелям на тъмно), 2 превод, 2.50-3 офсетов печат на този обем, още левче за предпечат, AI art и коректура - около 8 лв производствена цена. "Разумно" е силно казано, като цяло за такива малки тиражи превод и авторски права трудно се избиват, но по-висок разход на бройка би довела до непазарни цени и продукт, тясно таргетиран към твърдите фенове на поредицата и колекционерите, за които ще дойде скъпо, но ще преглътнат.

От друга страна при моите сметки никога не влиза труд и не печеля от книгите-игри, така че може пък да не е добре да ме слушате.

03 Юни 2025 23:46 03 Юни 2025 23:51 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143926

Ал Торо писа:
Бих предположил около евро на бройка авторски права с минимум на тиража може би 500-1000 бройки, зависи как са договорени. Отвъд това ми се струва в повече и по-скоро бих инвестирал сумата в български автори (разбира се, това са лично мои предпочитания). Предполагам пак идва моментът със запланувания тираж, ако идеята е с 200 броя да се избие твърда сума авторски хонорар, няма как да стане смислено.
Цената е твърда, англосаксонците не вярват на сълзи и за тях нама значение колко ще се печата. Дори най-оптималното ти предположение не се връзва с реалния хонорар, който искат. За да изкараш цела поредица 8 книги трябва да залагаш "печалба" поне за това да им купиш правата на следващата. Пък дори не говорим, че такъв тираж е на практика непродаваем. Не виждам проблем да се издават паралелно с наши автори, и чуждоезични книги, и това се прави всъщност.

Ал Торо писа:
От друга страна при моите сметки никога не влиза труд и не печеля от книгите-игри, така че може пък да не е добре да ме слушате.
Преводът е наш, предпечатът, оформлението и т.н. тоже и не таксуваме екстра, но пак те връщам на горното. И към друго - че ако не заложиш някаква печалба за реинвестиция, по-добро произведение и/или по-читав хонорар за настоящ/бъдещ/чужд автор, то въртиш празни обороти.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

03 Юни 2025 23:49 03 Юни 2025 23:58 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 56
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143927
Не съм запознат с точните суми, но силно се съмнявам че чужди автори ще приемат толкова евтино заплащане на авторските права. Подозирам, че става дума за хиляди левове.
Само малка вметка - Царичина е 45 лева, а се купува., Ледено безмълвие / Окото на бога е 40 лева пък явно се купува. Явно е, че ФФ целят точно определен тартет от хардкор фенове и колекционери. Освен това по панаири на книгите има отстъпки. Когато Уейн искаше да издава ПнТ имаше въпроси дали има ясен бизнес план. Ето че FF имат такъв, изчислили са колко струва всичко, съвсем нормално е да искат да си избият парите. Никой издател не е луд да работи на загуба (изключвам фен-преводите)
Всеки има право да не си купува книгите. Fictions Fabrik пък ако видят че не са на сметка или ще намалят цените, или ще спрат да издават. Именно пазара определя цената. В този смисъл ми е чудно, че им даваме съвети по икономика.
Още по-удивен съм, че след като никой не е давал съвети на Еквус Арт и в преводните им книги им могат да се намерят и слабости, сега изведнъж тените корици се дават едва ли не като някакво мерило как трябва да се правят корици на ПнТ. Смятам, че FF ще си преценят какво да правят, книгата вече е доста напреднал етап и бих ги посъветвал да не ни слушат, защото всеки от нас има различни виждания. Угодия няма.

П.С. Преди около 10 години Светът от Огън и лед излезе на нечуваната цена от 40 лева (с намалението - 34 лева). По онова време никой не продаваше над 25 лева. Е, изкупи се като топъл хляб, а оттогава има и инфлация.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

04 Юни 2025 01:53
Mistik
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143928
По изключение ще се включа тук с мнение.
Някои ме знаят отскоро, други по-отдавна, повечето пък все още хич, но няма значение.
Аз съм от най-най-ранните олдскуул маниаци-колекционери на жанра, което прави поне 33 години отдаденост. За разлика от мнозина временно/перманентно изгубили/подарили/продали/отрекли колекциите си, а и повечето не са имали кой знае колко обем и многообразие от "старата вълна", аз съм от върхушката на следящите всичко и всякога на хартия и съответно с постижението да притежавам поне 95% (грубо) от всички възможни издания от стара, нова и всякаква вълна на КИ досега и скоро ще се наредят докрай - без някои излишни "дублажи" (заради корица, ремастър и др. зарибяващи ефекти). Очевидно не съм от лудите събирачи с безотчетни средства, хвърляйки хиляди кредити за супер-редки книжки, повечето не струващи и цената си от първото/единствено издаване - само обосновани и наложителни оферти, когато и където трябва. Малцина са тези "колекционери" като мен, а и колко твърди фенове останаха след онази над декада самозаличен култов жанр, още повече ценейки и старите и новите продукти, въпреки любимци, огромни разлики в качество и обработка на произведенията, любимци и абсурдни творци/екипи и т.н.?!
Друго си мисля....
Отчакахме се с реализацията на тази меко казано несравнима поредица и който/както/за колко събрал книжките до тази ще си решава за горното й оценяване. Обаче моя милост при тези обосновки и зависимости непоколебимо ще й бие отбой, защото цената е абсолютно пресилена - въпреки нереалната ни "инфлация", печатни разходи, права, арт и всякакви надуващи балона фактори...
Купувал съм всякакви издания от всякакви места, търговци, книжарници, портали и заменки дори, отделно съм запознат с очакваните разходи на подобна книга, без споровете колко ще дължим на западняците за поредицата книга по книга. Лично не бих отделил повече от 20-24 лв. макс., дори и при сегашните безумни времена на силно надценени книги от всякакви жанрове, оформления и популярност, това което очакваме да не е справата на Стивън Кинг, та ще се излиза колкото сериозна голяма твърдо корична сериозна книга? Не съм от новобогаташите, които се чудат как да се покажат и нагодят с ефектни и непрекъсващи придобивки, но дори и милионер да стана утре, пак няма да изменя на принципа и да надскоча заслуженото за конкретен продукт - бил той книга, игра, музика, техника и т.н.
Примера с "Царичината" също е излишен - колко добре може да се продава на тази цена, едва ли ще се реализират 1000+ копия, за да повлияе отчетливо на вече преходния период в новата вълна (навлизаме ли в трета, Ренесанс или друго?), цената е поредният абсурд! Явно, освен на новите поредици от 4 сериозни изд. къщи и книжарници (без конкретизация, запознатите ще схванат), все повече ще се търси 200+% и точният момент за по 1-2 книги годишно и дори с неколкостотин бройки да стане "ден година храни"?
Сигурно понякога рядко и изпипано издание, обемно и със сериозен качествен арт, дори и колаборациите от 2-3 стари класики-преиздания биха си стрували, но това да бъде изключение, а не самоцел за лесно хващащи се на маркетинга любители, но винаги ще има опозиция (очаква се веднагическа проява) с широко скроените и ценящи от-до всичко новичко и скъпичко.....
Ще изчакаме, но съм сериозен песимист за разумна промяна в процеса по темата, който не му пука да взима каквото изпадне, пък след година-две ще се търси и още по-скъпо, знаем от кои и защо....

04 Юни 2025 03:36 04 Юни 2025 03:55 от Radko.
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143929
На целото това полу-автобиографично нещо, едно ми направи впечатление: не би дал повече за тази книга от 20-24 лв. Само за сведение, чисто нова на английски върви в Амазон за 26 лв. и това без доставката... Това май казва доста.
Да, книгата сама по себе си е луксозна стока, защото не е хляба насъщен, но вкуса към нея е важен. Апропо, ако позволиш един личен въпрос, на каква цена си купи последната чисто нова книга? Защото има мнозина хора, които и за тия имагинерни 24 лв. не биха я взели, парадокс.

Би-бийп!

„Мелонският завет“

04 Юни 2025 09:42
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143930
Не съм 100% сигурен до колко не ме лъжат спомените, но "Кръвта на зомбитата" се продаде в тираж мисля от 1000, макар че това отне 10 години. ПнТ на Уейн може би беше в 1500.
Разбира се, тази информация не е 100% релевантна в случая, но все пак е някаква отправна точка. За ПнТ Нинджа не мисля, че 700 е някакъв нереален тираж, от които половината да минат за година, другата половина да се влачат няколко, макар че осъзнавам, че това не е мечтан бизнес план.
Така де, цената за мен не е супер определяща, повдигам въпроса да отбележа, че така според мен силно ще се ограничи аудиторията и произволни читатели няма да посегнат към това заглавие. Капанът на тиражите е интересна тема, качвайки нагоре цената пада доволно, но въпросът е до колко това увеличава продажбите и сметка е тънка. Лично аз ако трябва да сляза под смисления за офсетов печат минимум, бих спрял да се занимавам с издаване поне на чужди произведения.

04 Юни 2025 10:01
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 604
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143931

Ал Торо писа:
смисления за офсетов печат минимум
Колко е той?

04 Юни 2025 10:18
Mistik
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 5
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143932
Е, привлякохме вниманието, както се и очакваше.
Подобна (на това, което бих отделил) сума е сходна с броевете 2 и 3 на сп. "Агамор", грамадната "Запад", ПГ 10 и още 2-3 заслужаващи си откъм обем, оформление и цялостна значимост, като още не съм предвидил скъпичката и спорна откъм впечатления (поне си е голяма) "Землянинът", а ако тенденцията е през 2-3 седмици да се вдигат с по 10-15% които и да е издания, то до зимния Панаир повечето нови ще бъдат за двойни пари на очакваното (и пак ще имат достатъчно кандидати).
Показателно е, че от всичко ново откъм 2011 г. насам почти не съм пробирал (до последната година), като хич не е лесно и не става наведнъж да успееш с всичките стари списания КИ, ПГ, "Агамор", фенски издания и още стотина+ книги - това са си сериозни финанси, но и със съответната преценка и вдъхновение тук-там. Част от това е от сайта, но немалко са със съдействието на видни членове на общността, оценили мащабната фенщина със съдействие когато и както може, за което имат признанието и благодарностите ми (те си знаят кои са)!
А за горната оценка на "Нинджа" ще има постоянно многополюсни отзиви - и за цена, за корица, защо са такива/онакива илюстрациите и т.н. Основен фактор, който е очевиден дисбаланс с цената е оставането в малкия формат и при този обем и читатели, които твърдо ще следят преиздания (както и да се различават от старите на "Еквус") на минимума 35 лв., че и нагоре (докато/ако се реализират), къде ще му излезе краят?
За запознатите и малцина привилегировани навременно уцелили и обогатили колекциите си (причини колкото искаш) с твърдокоричните лукс-издания на ПГ, че те не случиха преди петилетка и повече, а може ли да сравнява по изработка значимост подобна книга с тук представената - освен единствения й очевиден магнит за "масите": завършване на поредицата, независимо как и за колко е осъществена.
Ясно е, че каквото и да обсъждаме, няма хич да повлияем нито за корица, нито за обем и невиждани екстри, още повече за нереалната цена, но нейсе. Дори и да имаше месеци наред за корекция и проучване, но пък темата е от години, а знаем как се точат реализациите на силно желани и прокламирани идеи и бъдещи КИ от 30 г. и така ще е вовеки тук!

П.С.: за любопитните - скъпички книги (не КИ! и списания), от 30 лв. нагоре, но не чисто нови и надути от крайните разпространители (да не изреждам, че са дузина поне) се полагат на наистина много редки, вече почти неоткриваеми и изключително ценни произведения за мен и не само, основно във водещите жанрове: хорър, фентъзи и фантастика, но и др.
Ето тогава човек може да оцени, сравни и да се похвали достойно какво/как/откъде е намерил и да препоръча на не чак толкова многото задълбочени ценители и редовно и разнообразно четящи хора, не просто водени от реклами и Фейсбук.

04 Юни 2025 10:32
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Нинджа! (Книга 0 от „Пътят на тигъра“) #143933
Преводни КИ, които не са джобен формат:
Сърце от лед - 15лв.;
Алиса - 19лв.;
Асасините на Алансия - 19лв.;
В този аспект на мисли - 35 лв. на мен лично, като клиент ми се виждат много. И не ми дреме кой как е уреждал права и какво е плащал. Клиентът гледа цената и продукта и не се интересува от "плащане на права".
Стивън Кинг е по-евтин от Дейвид Уолтърс, а не пише джобни формати.
Моята лична максимална цена е 25лв.

Корицата
Допада ми необичайния ракурс на сцената. Липсва ми известен контраст между нинджата и околната среда (така стои като огромно петно малко, чисто нюансово). Знам, че по принцип нинджите се сливат с обстановката, но за целите на привличане на внимание ми се иска Нинджата да е леко по отличима. Все пак тя е фокусът. На задната корица това е направено успешно.
Надписите ми допадат като дизайн и нямам забележки там.

Поздрави и успех.

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Etom, Radko, Reiko, Jmladenov

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.272 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Ивайло - добрият цар (49 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Yesterday 23:34
    • Поредица "Избери и завърти" (9 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Ал Торо
    • Yesterday 14:03
    • Форумна среща - 14 ноември, петък, в бирария Донду... (5 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Форумни срещи
    • от Branimer
    • 08 Ное 2025 11:41

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност