• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
18 Дек 2020 10:44
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1192
Topic Author
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #136991
Отварям темата за коментари и ревюта. Моля използвайте спойлер таг-а.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Дек 2020 13:42
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1031
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #136992
Можеше корицата да я мръднат една идея, така че гръбчето да не излиза отпред и текста от гърба да не попада в сгъвката. - това като първи впечатления =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

22 Дек 2020 18:28
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137017
Интервю с Емануел Керо:

knigi-igri.bg/articles/interviews/item/i...th-emmanuel-quaireau

Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, ringlas, ze BG, the_arsonist

03 Ян 2021 22:24
vanio_l
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 40
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137097
Книгата е добра. Струва си.
Пише, че за някоя си година е била най-добрата френска, което ме кара да съжалявам французите и да се гордея с нашите автори. Определено считам, че отстъпва на много от далеч не най-добрите бг книги. Та ... разглезили са ме нашенските автори и са вдигнали летвата за чуждата конкуренция.
Корицата заблуждава - от нея останах с впечатление за нещо като Полета на грифона или Да намериш Дракон - т.е. обикаляне с кораба из различни локации. Нищо подобно - пътуванията с кораба (общо 2 - отиване до другия град и връщане обратно) са много мъничка част от приключението.
Епизодите са дълги - което помага да се потопиш в света в който се развива действието и да добиеш представа за него. Определено автора ако желае може да напише много продължения - има поле за действие. Ако книгата не бъде продължена - вероятно ще бъде бързо забравена - неголемият обем от 200 епизода я прави просто приятно четиво и нищо повече.
Правилата изглеждат на пръв поглед много за 200 епизода приключение - но са лесни и не затормозяват по никакъв начин читателя.
Заключението ми: Ако сте фен на книгите игри - трябва да я имате - сред добрите заглавия в жанра е.
Ако не сте толкова запален фен - също - книгата е увлекателна и се чете леко.
Ако сте естет, желаещ само най-доброто в колекцията си - можете да я пропуснете - отстъпва и на двете на бг произведения с въздушни кораби.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

03 Ян 2021 23:12
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137099
Тайната на Алтрисите или Котарака и черния нарцис за бедни.

По новата утвърдена оценка за книги игри:
Оформление
Книгата си е обемна и като цяло внушителна. Е не толкова като други излезли през годината, нито като преводна нито като обем. От корицата най читаво е червената карта в главата, но на харизан кон... тъй де корица косурите не се гледат. От друга страна илюстрацийте които бяха показани тук изглеждат по-зле на отпечатъка. Не толкова зле като тези на Сектора от Призванието, но осезаемо с по-ниско качество. Има си по два зара на страниците, което е удобно има и достатъчно големи бели полета, така че не е нужно да разчекваш книгата, за да я четеш удобно. Тук отбелязвам само един изпуснат нов ред в Речника*.
Литература
Личи си, че редактора и коректора са се постарали да пооправят превода. само на едно място по пътя по който минах скъпоценните камъни бяха оставени в „оригиналния си превод“ - геми**. Първата ти среща с потенциалния ти „заек“ също е потресаваща: Има плитка, носи черно, запасала е две саби и има татуирана пеперуда на дупето - явно е бахи якия войн. Все ми се струва, че нещо друго трябва да подскаже кое ниво е тоя пусти войн дето виждаш, ама няма да издребняваме. Това си ми е редовното заяждане с редакцията.
Самата литература е... описателна? Струва ми се че има твърде много текст който не казва нищо, а и стилът е доста по различен от предишната книга на Керото. по едно време се усетих че чета по диагонал и то още на първото изиграване. Като видях картата в началото очаквах че ще има някаво приключение, че ще пътуваш между градовете, а то е: постна свалка и котарак за бедни последвано от Парадокси - разбирай хойкане из града без да знаеш защо, но орязана версия после един „дънжън кроу“*** и после докато се чудиш защо още чета след като убих принцесата и спасих дракона или обратното според изборите ти в подземието се връткаме пак към котака като трябва да избереш дали ще си на страната на бунтовниците или на капитана, само че развито в 4 (ЧЕТИРИ) епизода вместо в двадесетина като при наш Сашо.
Кефометър
Четенето не ме измъчи. Може и проста да не съм бил в подходящо настроение, ама определено нямаше нищо „уау“ нито в историята нито в света. Камарата странни думи използвани за по фентъзи ефект някак си не ми докараха фентъзи изживяване. Ама все пак не е и чак зле, като Каранго или Нощна смяна.
Системата за битките е интересна има различни умения и проверки, добавена е дори инициатива, което значи, че не винаги ти удряш пръв. Единствената яка битка обаче е с финалния финален бос и добре че попаднах на нея при последващо разиграване защото наистина щях да се фрустрирам яко като разбера, че ако взема да го победя директно умирам, а ако го оставя да избяга отивам на епилога за загубенаци. В показател игра съм сложил една екстра точка, а ако случайно знаете нещо за света къде се развива действието и сте цъкали ролевата игра в него може да си добавите още една в която графа решите.

Оформление ★★★☆☆ 3/5
Литература ★★✯☆☆ 2,5/5
Игра ★★★✯☆ 3,5/5
Кефометър ★✯☆☆☆ 1,5/5

*Дракион някак си е пропуснато да се пренесе на нов ред, но дори не си струва човек да се заяжда за това.
**49-ти епизод
***Играх в GODMOD с фиксирани успешни проверки и умрях на епизод завършващ с на ляво, на дясно или напред. Сойлер - на дясно умираш директно.
★☆✯

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

06 Ян 2021 19:50 06 Ян 2021 20:45 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 716
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137139
Признавам си, че очаквах с нетърпение "Тайната на Алрисите" и вярвах, че ще е много добра. И как иначе, след като Емануел Керо е също един от първите автори на Прайм Геймс (благодарение на Никсата), като неговото Съновидение постави висока летва и за мен е една от най-добрите кратки книги-игри изобщо. Това се потвърди и от хилядите фенове на приложението, което достигна 100 000 сваляния в Google Play и Apple Store със средна оценка 4.4 от 5 при 995 ревюта. Уви, Google затриха постиженията на приложението по един изключително ш****о корпоративен начин, но това е друга история.

Новата му книга-игра е по-обемна и е фентъзи. Направо предвкусвах кефа преди да я започна. Може би това изигра основна роля да не оправдае високите ми очаквания.

Експедиция от учени, наемници и твоя милост (явяващ се приключенец от запаса със семейство и три деца) потегля да установи съдбата на предходна експедиция и да успее там, където очевидно първата се е провалила. В подземен комплекс до град Вермонт мнозина намират своята смърт, а дали ще се измъкнеш от там жив зависи от предпазливост, добри зарове и сляп късмет в случай на лоши такива.

Емануел се е справил страхотно с опростяването на системата на ролевата игра, по която книгата му е вдъхновена. Усещането е за D&D соло приключение само че със шестстенни зарове. Основни показатели, инициатива, богат избор от умения, спектър на трудност при проверките, екипировка... Подобно на проверките в Кървав меч, съм любител на "хвърли по-малко или равно на даден показател", който може да развиваш и така да подобряваш значително шансовете за успех. Също така провалените опити на играча често не завършват със смърт, а с определена пречка/спънка, която все пак е преодолима. Само не разбрах тоновете екипировка, която може да се закупи, къде е приложима, но не съм разръчквал всичко.

Откъм сетинг нещата не ми допаднаха с цялата тази употреба на измислените думи за специфичния свят на ролевата игра. Не ми помогнаха да се потопя в атмосферата, напротив. А инак светът е интересен... мъглата, чудовищните Стрикси, пътешествието с летящи кораби, но някак няма особено задълбочаване в тази посока.

Разделям условно играта на 4 части. Подготовка по време на пътуването и преодоляване на първата битка с помощта на изборите при създаване на герой. Втората част е проучване на информация в град (без фактор време), а загадката на скрития епизод в нея се преодолява с помощта на подготовката от първата част. Следва подземие с множество изпитания (но не тъмницолаз), а накрая завръщането у дома, което може да доведе до, мисля, 3 основни финала.

В началото историята се развиваше мудно и ми беше леко скучно. Хареса ми, че има разнородни варианти да се премине през нея. Не отделни пътища, но опции, чрез които успешно да достигнеш събирателните епизоди в сюжета. Най-интересно и приятно ми беше приключението под земята. Атмосферата там беше готина, леко хорър. Спътниците ти загиват един по един като в подобие на филм на Ридли Скот, а ти може да се скатаеш, да блеснеш като герой или да изиграеш картите си внимателно. Уви, финалната загадка и начинът, по който трябва да научиш отговора й, изобщо не ми харесаха. Краят и моралната дилема преди него, разиграни в едва няколко избора, бележат типа книга-игра, която е "Тайната на Алрисите", какъвто не ми е от любимите.

В общи линии е добро произведение, над средното за жанра, но не е сред най-добрите. Препоръчвам го на истинските почитатели на книгите-игри.

П.С: Дневникът в прикачената снимка е смес от няколко различни изигравания, да не се гледа :)

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
2021-01-0619.51.54_2021-01-06.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Shin, nixata

19 Мар 2021 17:23
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137657
Книгата вече има и твърдокорична версия благодарение на Вилорп
20210319_144803_HDR-Copy.jpg
20210319_144810-Copy.jpg
20210319_144828-Copy.jpg

Прикачени файлове:
20210319_144803_HDR-Copy.jpg
20210319_144810-Copy.jpg
20210319_144828-Copy.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, ze BG, turbobobi

02 Апр 2021 01:36
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137754
Най-напред искам да похваля оформлението на книгата, тъй като още с разглеждането ѝ дойдоха и първите приятни емоции при мен. Изпитах позабравеното удоволствие от допира, както на корицата, така и на вътрешните страници (от мириса също). Поздравления за подбора на материалите - паднали са се точно по мой вкус и явно много добре пасват на размерите и обема на книгата. Предпечатът изглежда страхотно, всъщност винаги в серията „ПГ представя“ е на ниво, но сега беше другата причина, която ме накара да спра с разглеждането и да започна с четенето. Двойните зарчета по десните страници вършат чудесна работа и в 80% от случаите ми връзваше с тях, та въобще не ползвах физически. Илюстрациите са яки, макар на моменти да изглеждат набързо направени (има някои потресаващи детайли като пръстите на Саемиан, например). Не очаквах корицата да изглежда толкова добре „на живо“, но определено ми се подобри мнението за нея, след като хванах книгата в ръка и се вгледах.

Трябва да отдам дължимото и на хората, занимавали се с текста, за превода на който разбрах, че се е наложило да бъде търсен и избиран нов преводач. Което донякъде си е рисковано, особено с автор като Керо, който може да те затрудни още със заглавието... В буквалния му и точен превод на български се получаваше един доста странен/непохватен/комичен опит за смесване на зловещо и поетично („Кръв по лозите“) - много радващо, че се е намерил друг вариант, с който авторът да е съгласен.

Не подходих с големи очаквания към „Тайната на алрисите“, защото тук-там прочетох недобри отзиви... След като направих две изигравания обаче, вече гледам с искрено учудване на тях. За пръв път ми става кеф още при четене на правилата и изграждане на герой, дори и при втория ми опит. По-нататък очаквах нещо по исторята или текста да ме разочарова, но и това не се случи. Всъщност точно това искам от една фентъзи книга-игра - завладяващ свят, интересни персонажи, трудна/опасна мисия; зарибяваща система и избори, които да ми предложат поне едно вълнуващо преиграване.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Ще се хвана само за последното, за да отбележа леката прилика в това отношение с „Котарака и Абаносовият дракон“, където вече е много по-подробно разработено избирането на страна/разделянето на лагери.

Имам и няколко забележки, разбира се, рядко всичко е идеално при преводна книга-игра. Например тези децили, десими, Сон и т.н... може и да работят на френски, нямам представа, но на мен ми дойдоха напълно излишни. Вместо да помагат за потапяне в атмосферата, само ми спъваха четенето, за да проверявам из таблиците какво точно значи конкретната мерна единица.

Относно сюжета, при първото четене ми се видя абсолютно безумен изборът, който ми се предлагаше накрая - да зарежа всичко и да стана наемник. Просто няма как при тия три деца и съпруга, не е реално! Този проблем ми се струва, че можеше да бъде решен с една семейна драма/сцена в началото с един-два избора, които малко „да ти развържат ръцете“ по време на мисията. При втория си прочит сам приех, че сме се скарали жестоко (ама жестоко) с Изолда, за да мога да оправдая по-авантюристичните избори, които бях решил да опитам. И никак не съжалих.

Единствената ми забележка този път отива към една от по-горещите сцени, където точно преди „+16“ описанията от леглото се вдига „облак прах “ или нещо подобно (не ща да си го припомням даже). Ей-й-й, ама как ми „влезе в очите“ тоя прахоляк, направо ми уби насладата от епизода... Автори от всички страни, призовавам ви: никога не вдигайте прах в такива моменти!
Мислех си с това да започна, но го оставих за накрая: за мен „Тайната на алрисите“ е може би най-доброто, излязло на хартия през 2020 г. (не съм чел историческите). Самият факт, че успя да ме накара да драсна няколко реда в темата - нещо, за което нямам желание от доста време - и мен ме изненадва. Така че, силно се надявам скоро да видим още от Емануел Керо. :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, nixata

16 Май 2021 19:58
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 710
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137960
Хубаво оформление, придружено с готини илюстрации.
Най-много ми допадна сетинга, фентъзи постапокалипсис и планински живот с дирижабли. Какво повече му е нужно на читателя-играч?
Самият сюжет е стандартен и за съжаление не е особено добре разгърнат. По-скоро си върви в едно скучновато русло без особени изненади или интересни обрати. На моменти даже е твърде ББ, като само по-дългите литературно епизоди го спасяват от разочарованието ми.
Хубаво е, че авторът се е постарал да има разнообразни персонажи и интеракции по между им, като имаш възможност да избереш с кои да си по-гъст. Можеше и главният герой да е по-добре изпипан чисто психологически, както и исторически - исках да разбера повече за живота и премеждията му. Но все пак е далеч по-добре от безимения дървар или мечоносец в ББ.
Игровата механика по-скоро ми допадна, въпреки пряката връзка със заромятането. Харесаха ми различните умения и как са имплементирани в процеса на играта (не че съм правил подробен анализ). Избрах да съм много умен и да се сближа с инженерите и учените :)
Развръзката на историята/играта накрая от една страна (социалният избор) ми допадна, от друга (тайната на алрисите) ме разочарова. Раздвоен съм.

Общо взето книгата ми допадна, въпреки някои неясноти и недотам добре развити елементи на сюжета. Има си своите достойнства, като за мен те се състоят главно в сетинга, разнообразните поддържащи герои и игровата механика.
Иска ми се да видя по-ошлайфайн Емануел Керо т.е. нещо по-ново от него.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

17 Май 2021 10:48
Away
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 526
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137962
Поглеждам го, като си мисля, че се шегува. Летците са безумна порода. Те се хвърлят с парапланерите си от високите сгради и скали, прекосяват огромните пространства между хребетите и върховете, които не са свързани с кабели или мостове, наблюдават птиците, търсят топли въздушни течения, сякаш от това зависи живота им… защото животът им наистина зависи от това. Няма равни участъци, на които летецът да може да се приземи, ако коварните ветрове променят посоката си или ако парапланерът му се повреди. Принудителното кацане върху хребет почти винаги означава смърт. Спускането към облаците долу винаги означава смърт. И най-малката грешка в преценката на вятъра, въздушните течения, реактивната струя… всяка грешка означава за летеца смърт. Ето защо те живеят сами, изповядват таен култ и печелят цели състояния като изпълняват поръчките на Далай лама и разнасят съобщения от столицата Потала, развяват във въздуха молитвени знамена по време на будистките празници, пренасят спешни писма от търговци до главните им офиси, за да изпреварят конкурентите си или — поне така казва легендата — посещават източния връх на Тян Шан, изолиран за месеци всяка местна година от повече от сто клика въздух и смъртоносен облак.

Дан Симънс

Триумфът на Ендимион

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

17 Май 2021 13:30
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 122
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137963
Рахвине, много ми харесва как смесваш всичко с всичко и вадиш най-неочаквани примери без връзка с темата! :) Браво! :-)

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Leidrin, George-AL

17 Май 2021 16:27
Away
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 526
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137965
Дойде един ден китаеца Тиен Дзин пт град Тиен Дзин и вика в Китай има страшна музика, европейската е бълвоч. Викам каква.
Пусна ми новата песен на Мадонна пята от китайка, каза че Мадонна я е откраднала от нея.
Та... явно Съмънс е крадец.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

18 Май 2021 00:05
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 140
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137968
Ми то значи и Полетът на грифона е крадена и Сивият път и тези на Пулман, барабар с Питър Пан. Даже и мита за Икар колко да е оригинален. Хеле пък виманите. Ама иначе и мен ме кефи как се кефите на мненията си и разкривате конспирации и заговори.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

18 Май 2021 09:21
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #137973
Макар да се изразява малко по странно разбирам тезата на Рахвин, че светът на алрисите му се вижда странно познат. Не съм запознат достатъчно със ролевата иигра по която е писана книгата и дали наистна има такива „летци”. Изглеждат интересно, но защо им е като има въздушни кораби. Парапланери пък въобще няма. Може в цитата превода да е скапан и преводача да не преви разлика между „пара” и „делата” планер. Ама досега само в един фентъзи свят съм попадал да се ползва парашут и там му казваха „ритнижълтица”.
1. Опитайте се да не се отклонявате в личностни нападки.
2. Оставил съм отговора на Светльо защото все пак опитва до обори Рахвин по темата за кой от кого се е вдъхновил за произведението си.
3. Останалите коментари може да намерите в тематичната тема, за останали коментари.

Цвят за модериране
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, Rahvin

19 Май 2021 01:09
Monevwww's Avatar
Monevwww
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 724
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138002
Тайната - на мен ми хареса - оформление - много прилично, сюжет - тръгваш на приключение с яка наемничка - веднага се възползвах от кодова дума заек, система - предмети вместо кодови думи и проверки в ролеви стил - системата перфектно работи. Като цяло ми достави удоволствие.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.231 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Мината на Орките" е вече налична за сва... (4 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от vikenti
    • Yesterday 14:33
    • Кой какви неща е намерил в нета (665 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от kiril_ps
    • 26 Май 2022 16:34
    • Пролетен базар на книгата 2022 г. (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Efix7
    • 26 Май 2022 12:48

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg