• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
03 Юни 2021 10:18 03 Юни 2021 10:32 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 517
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138223
Прочетох "Тайната...." и аз. Първо да изкажа адмирации към автора и илюстратора,:hello: второ - да заклеймя като ненормални всички, които не са одобрили книгата.:side: Сега - сериозно, майтапа настрана.

"Тайната" е книга-игра с чудесна механика, чудесен сюжет и доста прилични илюстрации. Но да карам подред.

Първо за механиката - подобна механика е използвана в книгите на Моралес. Правиш проверка за умение добавяш зар (Ловкост плюс 2 - добави си 2 към Ловкост). Подобен елемент на проверка има и в Подземия и Дракони. Елементът на стрелба също предполага заимстване на Подземия и дракони има адвантидж и дисадвантидж, в зависимост от това дали стреляш отгоре надолу или отдолу нагоре. Като цяло механиката е доста симпатична, проста е. Има огромен брой умения, никой не те кара насила да взимаш всичките. Авторът дори съветва да ги ограничиш.

Неприятно впечатление ми направи небалансираността на качествата. Признавам -изиграх играта успешно само два пъти, но ми се струва, че някои качества (игри, проницателност) се използват значителност по-рядко от други (бойните умения, както и уменията за оцеляване в дивата среда). Това обаче не е трагедия, защото сюжета е смислен и човек сравнително лесно предполага как се развива действието. Първо имате пътешествие до град, после научавате накъде да се отправите, като града ви отправя няколко типични градски предизвикателства и накрая влизате в мина - типичен тъмницолаз.

Доста ми хареса, че
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
голяма част от НИП-овете умират
. В някои отношения книгата напомня на Варварският бог където
Слим непрестанно умира.
Опитах се
да спася Ерик - но нъц. Допускам, че ако не се бях опитал да го пася пак щеше да умре.

Авторът предоставя различни финали, което винаги уважавам. Единият е романтичен, другият е драматичен
(,убиваш Семиян и те убиват),
а третият....прагматичен
(спасяваш артефакта с надеждата херцога да го използва, за да отблъсне опасността, връщаш се при семейството си богат)

Хареса ми и счетоводната система, малко напомня на Варварският бог, с кристалите и камъните (тамп пък имаше опали и рубини)

Вътрешните илюстрациите са доста качествени, от тял личи реализъм. Винаги съм харесвал работата на Веско Чакъров. Не че не харесвам и други български илюстратори (например Никола Райков), но моят вкус е към реализма и оценявам добрата работа.
Външната илюстрация - на корицата - не ме грабва, вече сме виждали подобна и в "Мечето Ръкспин" и в "Полета на грифона", но както се казва "в изкуството няма крадене - само взаимствания". Като цяло- поносима. Добре изичстена, не е кичозна, центрирана върху един обект, а той има връзка с първата част на приключението, макар да не играе основна роля.

Книгата е доста по-добра от сума ти наши книги - напр. разни редници от трета, четвърта, пета, осма, десета рота и т.н. (моите уважения Кире, ама.....:( ). Ако трябва да я сравнявам с подобна бих я сравнил с полета на Грифона. При все че много уважавам Спас, а и "Грифона" е доста симпатична книжка, има разлика в "Грифона" и "Тайната.." държа да отбележа, че бих предпочел "Тайната..". първо тя ми стои по-завършена. "Грифона" е продължение на друга книга и ако превземеш Бялата крепост всичко свършва някак изненадващо, без обяснения какво се случва после. Направо отиваш на Епилог, където четеш колко точки имаш.
Второ в "Грифона" може ужасно много да скиташ по празни квадрати в стил "Блонд", докато тук в "Тайната" постоянно се случва нещо. Доста от изборите са логични. Държа да отбележа, че в "Тайната" има и романтична история, нещо което в "Грифона" или "Вълшебната тетива" отсъства и с което "Тайната" може да ме спечели.(много пъти съм казвал, че книгите на Блонд ме спечелиха с три неща - със свалките, хумора и лесната аритметика)

В заключение - препоръчвам "Тайната", съжалявам че не е спечелила "Златната никса", но този конкурс се изроди и съвсем логично го бойкотирам.

сюжет - 6/6
вътрешни илюстрации 6-6
корица 4,5 /6
механика - 5 /6
кефометър 5/6

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, the_arsonist

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Юни 2021 11:11
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1031
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138226
Няколко фактологически корекции само:
Гийом Ромро е автор както на вътрешните илюстрации така и на корицата.
Веселин Чакъров е художникът, илюстрирал книгата-игра "Загадките на Хънтър" на Мирослав Петров от брой 10 на списанието.
„Мечето Ръкспин” или „Приключенията на Мечето Ръкспин” е анимационен сериал.
На корицата на „Полета на Грифона” има изобразен орк седнал на трон.
Спас е писал „Да намериш Дракон”, която е продължение на „Полета на Грифона” с автор Любо Николов.
Задачата ти в „Да намериш Дракон” е да намериш Дракон, а не да превземаш Бялата крепост и повечето сюжет е налят точно в посока на основната сюжетна линия, а и ако я превземеш не отиваш на Епилог.
В „Дракона” няма празни квадрати стил Блонд, във всеки има събитие.
„Вълшебната тетива” е книга-игра на Джордж М. Джордж в което се разказва за търсенето на щастието от един орк, докато „Вълшебната арфа” е произведение на на Р. Блонд с мрежова схема на действието и сюжета в нея описва приключенията на един крадец в града.

Вероятно има и други, но за момента от мен толкова.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, Monevwww, George-AL, the_arsonist, MurderInc

03 Юни 2021 11:59 03 Юни 2021 12:01 от Anardil.
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 47
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138227
"Не че не харесвам и други български илюстратори (например Никола Райков)..."

Трябва да призная, че илюстраторската кариера на Никола Райков не съм я следил, кой да предположи колко всестранно е развит B) .

"Слим непрестанно умира"

Бъркаш го с Кени, Слим се изхитрява да умре само веднъж.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: the_arsonist

03 Юни 2021 12:00 03 Юни 2021 12:11 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 517
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138228
И аз да направя няколко корекции

"Мечето Ръкспин" може да е анимационен сериал, но се ползва почти същата анимация, която има в Полета на грифона и в "Тайната на алрисите" на летяща лодка. тук грешка няма Не съм казал, че само за книги говоря, сравнявам въобще художествени произведения
Спас е писал „Да намериш Дракон”, която е продължение на „Полета на Грифона” с автор Любо Николов. - не виждам къде оспорвам това?

Аз съм писал, че "Полета на грифона е продължение на друга книга". Сравнението с вълшебната тетива, съм дал защото и в двете книги има скитане и търсене, не съм казал, че това е книгата, на която е продължение "Полета на грифона". Можех да спомена и "Гората на демона"

След като има опция, че можеш да превземеш Бялата крепост би следвало да има равностойно сюжетна линия. Алтернативата е, авторът въобще да не развива тази сюжетна линия. В крайна сметка още в самото начало ти е показано, че имаш право на избор. Идеята - нещо може да не случи, ама това не е приоритет, не може да е сериозно. в Една книга-игра,в която ТИ имаш правото на избор, сам си избираш приоритетите, освен ако не играеш железница (Варварският бог.)

В "Дракона" има сума ти квадрати на които те питат "Имаш ли еди каква си кодова дума" или "Колко време мина" и ако минаваш за трети път през същия квадрат може нищо полезно да не научиш. Описанията които получаваш са малко като при Върдж "това е или в гората или в планината" Ами мерси, те не са в една посока. Ясно че ако не е в гората, ще е в планината, то и сам се сетих..
Ако мина еди колко си време не научаваш нищо на този квадрат

Пак да кажа, че ми харесва "Полета", но не бих го избрал пред "Тайната" дори само заради това, че няма романтична история. Можеше една жена-орк да има.

@ Анардиле, нямам представа кой е Кени, Слим умира по най-малко шест възможни начина - навремето проверявах. На прима виста се сещам 3 начина. Колкото пъти играеш книгата -нов начин откриваш да умре.

1. в Езерния град
2. Убиват го пиратите
3. прегазват го биволите на излизането за мрачната гора. Ако не хванеш пътя за Салмодил има варинат да не го срещнеш повече....

ИИ - И друг път съм го казвал и пак ще кажа. Книгите -игри трябва да са основно насочени към децата. В смисъл ние вече сме пичове на по 40-45 години (преди 3 дни станах на 39), няма да станем по-млади, но за да има истинска Втора вълна, трябва да привлечем децата и тийновете. Адмирирам Никола Райков и Неделчо Богданов, чийто усилия са насочени точно към този таргет и за пореден път призовавам останалите - учете се от тях!.

Истината ще те направи свободен

03 Юни 2021 13:13
the_arsonist's Avatar
the_arsonist
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 259
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138229
Виждам, че не само на мен са липсвали създаващите неповторимо настроение мнения на George-AL. Всеки го чете внимателно и бърза да го коригира, ако случайно е допуснал дребни неточности, докато прехвърля мисълта си в текст. Аз обаче няма как да не се съглася с него: тая година се получи наистина изродска Златна Никса!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: George-AL

03 Юни 2021 14:00
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1192
Topic Author
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138230
Благодаря на Джорджал, че е прочел "Тайната на алрисите" и е споделил мнението си за нея. Както казах най-важното е кой как е усетил дадена книга. Това дали е дал грешни доводи, сравнение и аргументи е ирелевантно. Издаваме книгите-игри, за да създаваме настроения и емоции на читателите, като всеки път се надяваме положителните да са повече от отрицателните.

@ Вилорп твоите "ревюта" ако реши да се заяжда човек с теб също са изпълнени освен с правописни грешни и с доста неверни и предубедени констатации. Не прави това, което не искаш да ти направят на теб.

Тези теми са човек да напише какво мисли за дадена книга било то хубаво или лошо. А често темите се обръщат в ревюта на ревютата. Тука сме една шепа хора и не мисля, че някаква неточност или грешка или дори предубедено негативно ревю ще повлияе на грандиозните продажби, които реализираме.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, George-AL

03 Юни 2021 20:41
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1817
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #138237
За всичко съм съгласен с Джордж Ал.
Иначе, отделно от това, любопитен факт е, че бях препоръчал на Спас да преработи сцената с Бялата крепост да не е финал на произведението, или директно да я махнем, защото подозирах, че попадналите на този край читатели могат да останат разочаровани и така и да не усетят книгата пълноценно.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, George-AL

08 Ян 2022 20:38
SpyHunter
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 12
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #139549
Привет на всички.

Новата вълна на книгите-игри така и не ме грабна. Има някои симпатични нови КИ, но по-голямата част от тези, които прочетох не ми допаднаха. След "Кръвта на зомбитата" и "Паднали ангели" почти се отказах. И така докато не мернах в една онлайн книжарница "Тайната на алрисите". Прочетох някои от ревютата тук и реших, че ще ми допадне. Така и стана. Пиша това мнение в случай, че има и други, които търсят в нета за солидна (но не и перфектна) книга-игра.

Това което ми хареса:
-Ненатрапчива фентъзи история. Няма напъни да е нещо нечувано. Даже главният герой не е тръгнал да спасява света или поне не директно.
-Системата за битки е адекватна. Върши си работата доста добре. Хареса ми, че в началото може да си избираш от предварително подготвени комплекти екипировка, за да има някакъв баланс между оръжията за близък бой, далекобойните оръжия и парите. Това донякъде се променя като стигнеш пазара, но е добро хрумване. Напомня за избор на клас в РПГ видео игрите.
-Авторът не се стреми целенасочено да прецака играча и не му поставя RNG клопки. След първия си прочит прегледах различните опции, които са дадени за избор на играча(към коя групичка от спътници да се присламчи) в началото на кораба и после в града и установих че са сравнително равностойни. Изборите, които са предоставени са логични в по-голямата си част. Единствено в по-късния етап е даден избор между три пътеки, който изглежда някак си произволен, но има предмет, който може да помогне, а и трите опции са описани доста подробно и подозирам, че или съм изпуснал някаква подсказка по-рано или трябва да се разгадае авторовата логика вложена в описанието. При всяко положение дори при грешен избор веднага го разбираш, а не както в "Битки безброй", където стигаш почти до финала и осъзнаваш, че някъде по средата на приключението не си поел по правилната пътека и не си намерил пръстен, скъпоценен камък, зомби или каквото там авторът иска, за да приключиш успешно играта.

Като споменах подробните описания дойде ред да кажа и за това, което не ми допадна(но не ми развали играта):
-Епизодите са длъжки и авторът описва доста обстоятелствено всичко. Предполагам, за да потопи играча в атмосферата, но има описания, които ми се струват ненужни. Например на кораба отиваш с главния учен до каютата му. Описано е през колко врати се минава и кой отваря вратите на престарелия учен. Това няма отношение към избора, който има играча нито пък създава особена атмосфера. Ако описанията бяха малко по-обрани и епизодите малко по-къси, в същия обем страници можеше да има поне още 20-тина епизода с избори или битки.
-Искаше ми се да има малко повечко битки.
-Фиктивните единици за време. Така и не се ориентирах в таблицата за конвертиране на времето и през цялата книга бях в неведение колко е часа.
-Мотивацията на главния герой да поеме на пътешествието и въобще да бъде поканен на експедицията е слаба. Това няма да го слагам в спойлер таг, защото е в самия увод. Не знам кой би си взел водач, който от години не е стъпвал в съответната местност. Много по-добре ще е експедицията да си наеме водач от Вермонт. Главният герой стои малко не на място в цялата история. А това, че неговата лична причина да се съгласи е за да търси стар приятел щеше да e приемлива ако за да го направи не трябваше да остави жена и деца. Което ме води към следващия момент, който не ми допадна - семейното положение на героя.
-Авторът е решил, че главният герой трябва да е женен. Това през 95% от приключението не играе роля, освен в момента в който ни в клин ни в ръкав се завързва битова драма тип "Дързост и красота". Следва спойлер за "Алрисите" и видео играта "Witcher 3"

Съпругата на героя и децата са споменати в увода, а след това прекарваш цялата игра мотайки се с наемницата преминавайки заедно с нея през различни ситуации. Главният герой на книгата може да е прекарал години с жена си и децата си, но това не се отнася за играча. Дали играчът ще се привърже повече към наемницата, на която е отделено толкова време в книгата или към жената и децата, които са споменати в няколко изречения? Това ми напомня на ситуацията във Witcher 3. Играчът прекара двете предишни игри с Трис, а накрая в третата изведнъж сложиха Йенефер като голямата любов на Гералт. На Гералт - може би, не и на играча, особено ако не е чел книгите.
А може аз да не разбирам замисъла на автора. Може нарочно да не е развил връзката на главния герой със семейството му, за да може да е по-лесно на играча да избере наемницата. Но тогава не знам защо по начало е решил, че героят трябва да е женен.

В заключение - книгата има потенциал за подобрение в литературната част, но структурата на играта е добра и според мен си заслужава да се прочете.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, nixata

09 Ян 2022 00:27 09 Ян 2022 00:30 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1817
"Тайната на алрисите" - коментари и ревюта #139552
Добре дошъл и поздравления за страхотното ревю - смислен, адекватен и детайлен разбор.

Offtopic:

Ако освен в писането се справяше така добре и в четенето на ревюта, вероятно нямаше да започнеш с "Кръвта на зомбитата" и "Паднали ангели", които се считат за едни от най-слабите самостоятелни книги-игри от новата вълна. Още повече, че те стилово са доста далече от новата вълна - едната е юбилейна книга към 80-тарска английска поредица и е в съответният дух, другата е испанска, писана преди две десетилетия, трибут към 80-тарските и 90-тарските екшъни. И двете са с пълен фокус върху играта, нещо по-характерно за старата вълна (особено извън България, тук си бяхме 50/50). Няма гаранция, че ще ти харесат по-типичните представители на новата вълна, но четейки отзивите ти, има доста по-висок шанс и "Тайната на Алрисите" е по-близко попадение.
На твое място (ако все пак решиш да пробваш още нещо) бих хвърлил едно око на годишните класации "Златна никса" - всяка подобна класация е субективна в някаква степен и макар резултатите да не съвпадат 1:1 и с моето мнение, бих казал, че доста добре отразяват качеството на книгите и рядко добра книга завършва в долната половина или някаква безсмислица влиза в топ 5:
knigi-igri.bg/articles/news/item/zlatna-nixa-2020

Алтернативно, goodreads - там двете книги, които са те отказали, имат оценки 3.4 и 3.7, което вдига предупредителни флагчета, макар, отново, да е субективно. Нашата малка общност гласува по сърце там, а не организирано, така че оценките на книги-игри на това място също имат някаква информативна стойност.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ze BG, Monevwww, MurderInc, SpyHunter

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.079 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Златна Никса 2021 (52 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Meriadoc
    • Today 11:48
    • Поредицата "Битки Безброй" (Fighting Fan... (78 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Чуждите автори
    • от Der
    • Today 10:10
    • Запад/verwesten - ревюта и коментари (11 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Monevwww
    • Yesterday 11:39

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg