• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 12
18 Ян 2013 01:59
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 59
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65820

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Намерих! "Добивът на дърва- във фаза изчаквателен режим". Май е статия писана от прибързан журналист. Не, не съм казал, че е невъзможно да се използва, казал съм, че почти никой, или никой не го използва.

Интересно как не си намерил четирите препратки към речници, които излизат преди споменатата статия :). Бтв, как точно се връзва твърдението,че никой не използва тази... лексема (да речем) с 5 850 резултата за изчаквателен, 55 200 резултата за изчаквателна и 10 600 резултата за изчаквателно?

Коментарът ти за точките чест е... леко непремислен, ако трябва да внимавам как се изразявам - напълно нормално е на по-ранен етап от дадена игра да са ти достатъчно по-малко точки от определен показател, за да продължиш напред. Колкото повече напредваш, толкова по-трудно е да продължаваш - искат се повече точки. Какво странно има? ;)

Как помага това изречение на твоята теза?

Очевадно кримка не може да се играе много пъти, но други игри - могат.

В случая говорим за кримка, значи си съгласен с мен - все пак и ти казваш, че е "очевадно".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

18 Ян 2013 02:17
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65821
Аз пък не мога да не попитам - как така няма герои със скандинавски имена и черна кожа, в комплект с наистина странните имена на много персонажи? Горе Лисичков пространствено говори за това как всичко му било логично, причнинно-следствената част била ок, и т.н. Аз обаче наистина искам да знам каква точно логика е влязла зад имена като "Сат'Ър Блъд", "Въртитруп", Раздор и т.н. (съжалявам, че не мога да цитирам всички откачени примери - книгата не е пред мен). По принцип мислех да не коментирам разказа (щото половината форум ще ме намрази, щото не съм го харесал), но сега като не съм в малцинство, викам че малко хранилка няма да навреди. С най-добри чувства де.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

18 Ян 2013 08:19
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65824
Юри, удивително е колко усилия си склонен да хвърлиш, само и само да не излезе, че си се объркал. :lol:
Другия вариант е просто да тролиш, което, признавам правиш с доста финес. ;)

Напиши в Гугъл "Български тълковен речник". Избери първия резултат. Набери "изчаквателен". Виж резултата. Сега набери "къща". Виж резултата. Набери "зелен". Виж резултата.
Напиши в Гугъл "Български тълковен речник". Избери втория резултат. Набери "изчаквателен". Виж резултата. Сега набери "къща". Виж резултата. Набери "зелен". Виж резултата.
Повтаряй посочените стъпки, докато получиш резултат за "изчаквателен", сравним като описание с другите два примера. :mrgreen:

Нормално е да се искат повече точки, когато ги търсиш. В "Мрак" задачата е да ги пазиш, като имаш опции да ги губиш между двете цедки. Ако, да кажем, започваш с нула точки, като до първа цедка имаш задачата да събереш две и на втора цедка имаш изискването да събереш шест точки, (с възможността да го направиш), твърдението ти ще е валидно.
В "Мрак" обаче нещата са наобратно - Започваш с десет, и в края на играта трябва да имаш шест. Какъв е смисъла да те проверяват за две точки в средата, още повече, че може да загубиш и тях до края?

Съгласен съм с теб за нещо наистина очевадно - разнищването на криминална загадка, като нещо, което читателя знае се прави веднъж. Книгите игри, или поне добрите, обаче, трябва да могат да се преиграват без да стават безинтересни.
По същия начин, по който например е безмислено да ходиш в богаташката кръчма, ако преди това не си ходил при прокажените (преди което пък е добре да си ходил при сержанта), може да се сложат едно или няколко препятствия пред играча за най-важния етап от играта.

Юри, тролиш. ;) Тези неща са очевидни. Няма начин да не тролиш. :mrgreen:

P.S. Сетих се за една книга-игра, в която на практика трябва да разкриваш загадки. Въпреки това е с много добра преиграваемост. Казва се "Клопка за победители".

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

18 Ян 2013 11:48
Leidrin's Avatar
Leidrin
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 150
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65837
Абе, без да съм чел, не мога да коментирам, ама "леденосиня болка"? Дали е най-подходящото сравнение, наистина? Не че съм редактор или и аз не правя далеч по-страшни словоблудства, ама едно по-подробно описано сравнение, макар и с повече прилагателни, май би било по-подходящо. Например "пареща болка, като допир на парче син лед", или "ледена болка, като посинял от студа крайник", или "болка носеща синия оттенък на вечерен/вековен/хилядолетен/полярен лед". Преди да се впуснете в критики - всичките са по-добри от "леденосиня болка", независимо от контекста. Относно първото - усещането при допира на нещо много, ама наистина много студено е именно "парещо". Пробвайте, ако ви е необходимо лично да се уверите.

ПП. Ако това е един от основните кусури на разказа, :D Други коментари за това са излишни! Няма нужда да се издребнява.

For them, for us, for Sommerlund and the Kai.…

18 Ян 2013 12:00
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65840
Бате, ужасно досадно ми е да обяснявам елементарни неща. Влез в същите два речника! Напиши "къщна" (като в къщна работа) - няма резултат. Напиши "влакова" (като във влакова композиция) - няма резултат. Напиши "речников" (речников материал, речников запас) - също. Напиши "ракетен" (ракетен двигател)! Нищо не излиза.

Положението става още по-сериозно, когато се опиташ да намериш словоформите на глаголи. Има причина за това - и без да си специалист не би било трудно да се досетиш, че, ако речникът включваше всяка възможна словоформа, щеше да бъде около 3-4 пъти по-голям и безкрайно тавтологичен.

За сметка на това "изчаквателен" го има в правописен речник , синонимен речник , юридически речник , сайт за граматичен анализ на българския език и уики речник на словоформите , а в rechnik.info се появява като синоним на "очаквателен".

Имам известни съмнения, че не си чак толкова тъп или сляп, че да не си ги забелязал тези неща, така че, мисля, очевидно е кой точно троли (ако си чак толкова тъп или сляп, ще приема, че не тролиш, извини ме).

Що се отнася до точните чест в "Преданието за Мрак", за да спечелиш играта е нужно да имаш 2 или повече от тях. През останалите цедки - не знам дали си обърнал внимание - не е задължително да минеш - те са прагът, който трябва да прескочиш при грешно направени избори и/или за това, че героят ти не е успял да намери достатъчно информация. Така че - в края на играта не трябва да имаш пет точки чест - и две ти стигат, за да спечелиш - пет трябва да имаш при специфична комбинация от две последователни решения (едното умерено неправилно, другото откровено погрешно). В алтернативни варианти можеш да спечелиш с 3 или без проверка.

(Впрочем обърни внимание на цифрата, която използвам - не е 6, както неправилно твърдиш, а 5!)

Не разбирам какво те скандализира, подходът е напълно стандартен - правиш грешки, играта става по-трудна, толкова!

Що се отнася до последната ти "критика", ти на практика казваш, че е лошо, че читателят, който е изиграл книгата веднъж ще разполага с достатъчно информация, за да му е по-лесен вторият прочит. Така е! Това се отнася за почти всяка игра. Аз се сещам за една друга история, в която трябва да разкриваш загадки - втората част на "Професия ченге". Първото разиграване е сложно - на второто можеш да пропуснеш почти всичко по пътя, защото вече знаеш кой е престъпникът.

Що се отнася до "Клопка за победители", там също можеш да скипнеш всички загадки и направо да отидеш на успешния финал във второто разиграване, ако това ти е целта. Вече знаеш правилните отговори, нали, какъв е смисълът да си губиш времето! ;)

18 Ян 2013 12:24
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65844
:mrgreen:

Юри, оправяш ми настроението. Не те троля, не повече отколкото ти самия мен. :mrgreen:

Аз ти обяснявам, че никъде не съм я откривал в нормален текст, ти ми обясняваш, че я има в речника. Ами, има я, и аз това казах. Разни странни думи могат и да се съставят, като същото време да носят смисъл просто са си, ами дървени. Ако не ти вади очите, какво да ти обяснявам повече? :mrgreen:

Дори да имаш финална цедка с 2 или без точки чест накрая, наличието на вариант с 5 (или 6, наистина е все едно), автоматично прави постройката лоша. Но си прав, не съм обърнал внимание, ще проверя, и ще се върна да потроля пак. :mrgreen:

В Клопка за победители при всяко изиграване се искат между 3 и 4 решени загадки (кодови думи), като за получаването им е необходимо да се подготви съответния ресурс. Не можеш просто да минеш, за това говоря.

Не знам дали забелязваш, разговора става безмислен. :mrgreen: Аз лично се забавлявам, ама щом го обръщаш на "дали си чак толкова тъп", сигурно съм ти пилнал нервите, сори за което. :mrgreen:
Нямам претенции да се съгласиш с мен, виждам че наистина си вярваш.

18 Ян 2013 12:45
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65850

Аз ти обяснявам, че никъде не съм я откривал в нормален текст, ти ми обясняваш, че я има в речника. Ами, има я, и аз това казах.

Сега ако съм един гадняр, ще пусна една анкета "Позната ли ви е думата "изчаквателен", като употребявана в Българския език". Е, не съм гадняр, вместо това тихо и кротко отворих два он-лайн тълковни речника, и не я открих.

Напиши в Гугъл "Български тълковен речник". Избери първия резултат. Набери "изчаквателен". Виж резултата. Сега набери "къща". Виж резултата. Набери "зелен". Виж резултата.
Напиши в Гугъл "Български тълковен речник". Избери втория резултат. Набери "изчаквателен". Виж резултата. Сега набери "къща". Виж резултата. Набери "зелен". Виж резултата.
Повтаряй посочените стъпки, докато получиш резултат за "изчаквателен", сравним като описание с другите два примера.

Really?

А за нормалния текст - този , този , този , този , този , този , този , този и този броят ли се? :) Общо-взето единственият начин да не си ги открил е да не си ги търсил изобщо.

18 Ян 2013 12:51
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65852
Good one. Still, дървено си е. :lol: :lol: :lol:

18 Ян 2013 12:52
psicho_lg's Avatar
psicho_lg
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 217
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65853
От целия разговор аз стигнах до извода,че Пешката се заяжда необосновано,а Андраил му се връзва.

ПС. Пешката казва че разни неща не му харесват,аргументите му бяха тотално сринати той пак се напъва.Накрая излиза чеказва: просто не ми харесва така,а няма аргументи. Тва що ли ми напомня за едни наши спорове в които ме е обвинявал за работи,които прави сега :)

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D0%BD

България над всичко

18 Ян 2013 12:59
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65855
Не бе, Юри наистина го намери в нормален литературен текст (комай трийсет годишен, ама нищо). Много добре. Явно днешните не четем достатъчно. Реакцията на доста хора си беше "Тая дума на индийски ли е?". Уотевър. Сега всички дето са се чудили като мен, ще знаят. :D

P.S. Е, ако някой троли това е Сайко. Но - от него не очаквам да чете аргументи. :rolleyes: Като гледам от целия спор май остана да спорим за "изчаквателен", поне докато не проверя всички краища на преданието.

19 Ян 2013 00:46
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 222
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65918
Няколко думи и от мен (да не се приемат като реплика, а просто като коментар):
- "леденосиньо болка" според мен е подходящо в случая. Още в първата страница на пролога се казва, че очите на мъжа са с леденосин цвят. Когато го пронизват стрелите, погледът му се изпълва с болка. Съответно очите му се завъртат към момчето, изпълнени с леденосиня болка. Наистина, извадена от контекста, болката няма как да бъде сама по себе си леденосиня. Но в горепосочения случай, особено когато става дума за самия поглед, изпълнен с болка, мисля, че това не е проблем.
- не намирам думата "изчаквателен" в текста. Има "изчаквателна позиция" в епизод 93. Аз не виждам проблем с този израз. Може би щеше да се получи по-добре с "предпазлива позиция" или друг подобен израз? Може. Винаги може по-добре, не отричам. Но чак пък тълковни речници?
- ако споменатото изискване за 5 точки чест е това, за което аз се сещам, би трябвало да става дума за епизод 57. Присъединявам се към Анардил: според мен е нормално тук да се изисква сравнително по-голяма стойност на показателя чест. За да стигнеш до епизод 57, трябва преди това да си взел доста грешно решение, построявайки по неподходящ начин атаката си срещу копиеносците на Непокор. За да се измъкнеш някакси от тази ситуация, ти трябва доста добър показател "чест", който да ти осигури високия морал и предаността на войниците ти, за да може те да последват дори и след един такъв грешен ход.
- признавам, че ако веднъж си решил успешно загадката, следващия път неизвестните по пътя ти биха били далеч по-малко (виж по-горе коментара ми към препоръката на руски). Лично аз предпочетох да запазя първоначалната си идея дори и на такава цена. Не смятам, че това прави играта автоматично лоша. Мисля, че в анкетата за това кои игри биват най-често преигравани имаше поне няколко мнения, че някои хора си препрочитат книгите дори и само заради самото удоволствие, самата атмосфера и т.н. Разбира се, вкусове всякакви.
- наистина ли трябва да давам логическа обосновка за имената? Не мисля. Разбира се, имената могат да не допаднат на всеки, но героите, които живеят в този свят, носят точно тези имена. Бунтуващият се варварин не се казва Майкъл, Бьорн или Освалд, а точно Непокор.
- което ме води и към последната част от коментара ми: далеч съм от мисълта, че гореизброените неща са "правилни". По-скоро представляват начина, по който аз виждам нещата. Разбира се, всеки е свободен да има своето мнение и не мисля, че е задължително разказът или определени части от него да се харесат на всички. Така че е съвсем нормално, както например е било при Хамелеона, на някого да не му допаднат имената, историята, светът на действие и т.н. Същевременно съм благодарен на всеки, който си е направил труда да прочете целия разказ и да напише коментар.

19 Ян 2013 01:00
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65922

sycamore_bright писа: писа:
Няколко думи и от мен (да не се приемат като реплика, а просто като коментар):
- "леденосиньо болка" според мен е подходящо в случая. Още в първата страница на пролога се казва, че очите на мъжа са с леденосин цвят. Когато го пронизват стрелите, погледът му се изпълва с болка. Съответно очите му се завъртат към момчето, изпълнени с леденосиня болка. Наистина, извадена от контекста, болката няма как да бъде сама по себе си леденосиня. Но в горепосочения случай, особено когато става дума за самия поглед, изпълнен с болка, мисля, че това не е проблем.

Но ако очите му бяха кафяви, тогава как щеше да бъде описано?
Да не би да бъде на дървеснокафява болка?

Избери своето приключение

19 Ян 2013 01:03
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65923
Не. Може и да има, но аз лично не съм срещал някъде описание на дървеснокафяви очи. Така че не бих използвал дървеснокафява болка.

19 Ян 2013 01:06
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65924
Може би доста писатели използват тази дума, но аз за пръв път чувам за - леденосини очи.

Избери своето приключение

19 Ян 2013 01:12
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #65925
Е, не вярвам да са чак доста, но аз - макар и да не мога да кажа конкретно къде - съм срещал това съчетание, иначе едва ли щях да се сетя за него.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 12
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.094 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Най-слабият български автор. (55 Мнения)
    • в За книгите-игри / За авторите и художниците
    • от Mindcrime
    • Today 04:51
    • Флууд (5573 Мнения)
    • в ОБЩИ ФОРУМИ / Общи приказки
    • от ringlas
    • Yesterday 17:47
    • Пъстра Никса 2022 (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от turbobobi
    • Yesterday 13:51

За контакти