• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари

• 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
14 Апр 2013 22:24
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 60
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #72168

SatanicSlayer писа: писа:
3. Един добър пълководец винаги трябва да се пробва да отреже всички пътища градът да бъде снабден с провизии.

Константинопол е обсаждан през 626, 674-78, 717-18, 813, 821-22, 860, 904, 941, 1047, 1203-04, 1235, 1260, 1390-1402, 1422 и 1453 г. В нито един от тези случаи обсаждащата армия не е била способна да отреже всички пътища за снабдяване на града с провизии. Всъщност това е характерно за на практика всяка обсада на град, разположен на плавателна река или на морския бряг и за това си има съвсем основателна причина - ако завоевателят разполага с достатъчно силен флот, за да блокира водния достъп до града, той почти със сигурност ще е способен да дебаркира на пристанищата му, които по начало няма как да бъдат така добре защитени. Затова и осезаемото превъзходство по вода никога не завършва с обща блокада - или поне аз не мога да се сетя за подобен сценарий на прима виста - а с бърза победа ;).

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Апр 2013 22:27
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1113
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #72170
Обсадата на Мрак явно не е пълна, щом дори си върви екстрадацията на чумавите. Най-вероятно е само по суша и/или частично по вода.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

14 Апр 2013 22:39
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 224
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #72172
Отговорите ми на въпроси 1, 2, 3 на SatanicSlayer:

Фактът, че градът е издържал тримесечна обсада, значи, че явно в него са били струпани значителни количества провизии. Което означава, че градът и по-заможните му жители могат да си позволят това-онова. Когато някой може да си позволи това-онова, ще се намери и кой да му го предложи. В този смисъл не виждам нищо грешно в това да е отворена кръчмата и вътре да им няколко смутени и отчаяни души, които да посръбват бира. Разбира се, тук не става дума за всекидневни вакханалии. Напротив, в споменатия от теб епизод 5 е написано:
"посетителите... Не бяха много. Обсадата лишаваше хората от пари и желание да пият бира". Тоест, в кръчмата определено не заварваш тълпи от посетители.

Докато четях въпросите на SatanicSlayer, си спомних, че в интерес на истината подобна ситуация има и в другия разказ от Призванието, "Зарево над Кордоба". След посещението при управителя на Кордоба, имаш опция да пуснеш войниците си да се шляят на воля из града. Цитирам от разказа: "Той знаеше, че такъв град, дори под обсада криеше много съблазни за воините му." Както и след това "Войниците закимаха одобрително. И те като нас бяха забелязали пищните кервансараи, из които все още се намираше по малко вино и екзотични момичета танцуваха за всеки с няколко жълтици в джоба", а също така и "Ако имаш кодовата дума “щука”, много от тях са пръснати из кръчмите на Кордоба".

Още нещо относно търговците и чужденците, този път не относно кръчмата: в епизод 18 от разказа Рубин, съдържателят на странноприемницата, казва: "Откакто започна обсадата, не са идвали нови гости. Останаха единствено почтените дами и господа, които имаха нещастието да пристигнат в Мрак преди Непокор да нападне града." Това е и по повод на твоята забележка за чужденците, че те задължително трябва да се включват в армията или биват хвърлени в тъмницата. Трудно мога да си представя обсаден голям град, в който чужденците имат само една съдба - доброволни войници или затворници. Това би била и доста голяма тактическа грешка според мен: ако тези чужденци са например поданици на град или държава, от която очакваш помощ, владетелите на съотвените места едва ли биха били склонни да ти помогнат, ако разберат, че хвърляш поданиците им в затвора за щяло и нещяло.

Относно обсадата по море: в епизод 68 пише "Северните казарми бяха близо до Пристана на Ледения вятър. Тук шумът от стрелбата на катапултите едва се долавяше, но в морето отвъд кея се виждаха платната на корабите на Непокор. Поне двадесетина вражески кораба бяха разположени от тази страна на града и само бойните кули около пристана не им позволяваха да акостират на брега.". Да, Мрак е обсаден поне частично и по море. Непокор явно не е толкова глупав. Друг е въпросът откога точно е частичната обсада по море - дали още от самото начало или не - а също така и до каква степен морската обсада е в състояние да отреже абсолютно всеки опит на града да се снабди с провизии.

14 Апр 2013 22:50
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #72173
Ако чужденците са поданици на даден град, то тогава могат да получат някакво убежище вътре в замъка и евентуално да се пратят със зов за помощ към техните господари.

Фактът, че градът е издържал тримесечна обсада, значи, че явно в него са били струпани значителни количества провизии. Което означава, че градът и по-заможните му жители могат да си позволят това-онова.

То заможните жители винаги могат да си позволят това онова, но след като градът е орязан по море едва ли ще могат да си набавят нещо различно от това, което ще им предложи самият град. Все пак провизиите не идват от въздуха.

Преди малко друго ми направи впечатление - наистина ли липсва ров около стената или просто не е отбелязано?

Избери своето приключение

14 Апр 2013 23:13
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 224
Topic Author
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #72175
Това, което казваш за чужденците - може.
По принцип обаче що се отнася до чужденците: не знам дали би било разумно да хвърляш толкова усилия в това да установиш произхода на всеки един от новопристигналите в града. Шпионите и предателите могат да са и сред твоите поданици. Дори и сред твоята Тайна стража, която иначе би трябвало да се занимава с тези задачи. А иначе, ако знатни чужденци се чувстват застрашени - разбира се, че могат да се примолят на владетеля да ги защити. В обсадения Мрак обаче не витаят кой знае колко ксенофобски настроения, така че тази опция мисля, че е по-скоро малко вероятна.

Относно провизиите - посочих по-горе текста за частичната морска обсада. Освен това в Мрак не царува някакъв вид комунизъм. Заможните жители са скътали нещичко за себе си, едва ли биха дали цялото си имущество само за общото благо. Също така кръчмата не е задължена да отвори буретата за всички, може да ги запази за тези, които имат пари. Все пак дори и въпреки продължителната обсада по улиците все още не търчат озверели и бунтуващи се тълпи, готови да линчуват всеки, който има някаква храна или вода или дори и нещо повече.

За рова: епизод 109 казва "Дадох знак и бойните тръби засвириха. Огромните, масивни врати на Главната порта изскърцаха и бавно се разтвориха." Това е, не съм описал скърцането на веригите или спускането на моста над рова. Както правилно си забелязал на картата, ров няма.

14 Апр 2013 23:21
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #72176
Мерси за отговорите.

19 Юни 2013 17:31
garich
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #73950
Историята ми хареса (малко мудно четох пролога, но след това беше добре). "Умрях" с избора на крал, не бях събрал достатъчно информация преди това (явно от страх да не ми свърши времето - а то беше останало 4).

Печатна (струва ми се) грешка в епизод 124. Едната препратка правилно води към 149, но на кой епизод трябва да отида ако реша да остана на място и да се справя с приближаващите противници - очевидно не е епизод 132

п.п. Пак ще чета явно :) тъй като след като стигна до правилния крал (видях спойлер, явно ще трябва да хвърлям зарче за да реша ако не съм събрал инфо към кой крал да се насоча) после има още малко екшън

От трите разказа, само този не минах от първия път.

20 Юни 2013 14:38
Безсмъртен's Avatar
Безсмъртен
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #73975
Разказа ми беше интересен. Пролога ме заинтересува, само дето после играта беше от другата страна на барикадата. Факторът "Време" доста усложнява лесното изиграване на играта + "Отворени рани". Има динамика и напрегнатост във всеки избор, който се прави, макар повечето да не ма затрудняваха (наскоро препрочетох Патрул за Ада 2 в 1 - там всичко е надолу с главата). За да не излезе, че съм минал всичко на един дъх искам да призная за двата пъти в които се наложи да започна от начало. Очаквам да има продължение и то да не е толкова кратко. Основният проблем на всички книги от новата вълна е, че се четат много бързо. Тези разкази-игри можеше и да се развият в книги-игри. Но аз все пак съм далеч от "кухнята" и всичко, което се издава на пазара най-вероятно има за цел да пробва нови вариации на формата.

20 Юни 2013 15:47
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2079
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #73979

Очаквам да има продължение и то да не е толкова кратко. Основният проблем на всички книги от новата вълна е, че се четат много бързо. Тези разкази-игри можеше и да се развият в книги-игри.

Само това не мога да разбера от двата коментара (този и за Зомбокалипсиса), в крайна сметка това е сборник с кратки интерактивни форми. Все едно някой да каже, че основният проблем на "По жицата" е, че не е дълга като "Под игото". Дължината не може да се определя като "проблем", такъв например може да се определи "недоразвита история", "неоправдано сложни спрямо обема правила", "завършване в нищото", но не и малък обем - това е характеристика, не проблем.
Не го казвам, за да се заяждам, дори обратното - радва ме много, че искате още, и ще го получите. За съпоставка ще ви дам единствените аналогични издания в България от близкото минало - Мегаигра/Мегаигри, чийто общ обем, както и обем на отделните разкази е В ПЪТИ по-малко от предложеното от "Призвание герой". Между другото средния обем на книгите-игри от новата вълна също е по-голям от този на старата (и то без да отчитам, че там често пълнежът е 20-30%), така че не знам откъде идва тази заблуда. Може би вие четете по-бързо отпреди 15 години :) ?

20 Юни 2013 15:57
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #73981
Именно, че четем мнооого по-бързо отпреди 15 години.

20 Юни 2013 17:10
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #73991
Ето малко повече любопитна информация по въпроса с обема:
viewtopic.php?f=55&t=3398

Мисля, че справедливо се чувстваме доволни от постигнатото.

20 Юни 2013 17:53
Anardil
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 60
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #73993

garich писа: писа:
Печатна (струва ми се) грешка в епизод 124. Едната препратка правилно води към 149, но на кой епизод трябва да отида ако реша да остана на място и да се справя с приближаващите противници - очевидно не е епизод 132

117 е правилният епизод. Не е печатна тази грешка, има я в предпечатните файлове. Непростима е! За пореден път се убеждавам, че можеше да свършим и много по-добра работа! :dry:

20 Юни 2013 19:19
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #74003
Благодарим Гарич, поправката е отразена в съответния файл на нашия сайт:
www.legacyofkreya.com/upload/fil ... .06.13.pdf

22 Юни 2013 20:42
Безсмъртен's Avatar
Безсмъртен
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #74080
Да наистина четем по-бързо, но като се закрастих по новата вълна ми се вдигнаха претенциите. Що се отнася до Мегаигра - на тях също не съм бил голям фен.

20 Ян 2015 01:19
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 766
"Падението на Мрак" - отзиви и коментари #100471
Оказа се, че и този разказ не съм го коментирал. Като гледам коментарите е най-дискотираният разказ... По отношение на казуса за "седемте крале", лично на мен ми се стори неразумно първия път, но сега ми беше все тая, дали са седем крале, седем градски съветника или седем аристократи и т.н., нали е фентъзи :geek:
За самия разказ хубавите страни за мен са играта по карта, възможността да разкриеш "мистерията", факторът време (не ти дава право да обикаляш навсякъде и трябва да бъдеш съобразителен), оригинално е това да се върже отворените рани с време, историята е добре, литературата е приятна, възможност за преиграване,
Като слаби страни бих посочил - точките чест, просто не е ок игровата механика с тях, не искам и аз да се заяждам кое е реалистично и кое не, но мен лично ме подразни леко само едно - оцеляването на главния герой, но това не вреди по никакъв начин на произведението.
В Щурмберг видяхме, че Сикамор все още не е дал най-доброто от себе си, може да не са супер силни първите две части от Приказките за Грешната земя и да супер клиширани, но това не означава, че следващата няма да е по-добра! УСПЕХ!

• 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.077 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Истинска Магия от Роджър Уилко (7 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Автори с малко издадени книги
    • от Aleks~
    • Yesterday 21:27
    • Приключения в Балара (174 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • Yesterday 17:01
    • Първи конкурс “Зар и Петле” 2023 (29 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от Rahvin
    • Yesterday 15:23

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg