• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

494 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Re: Книга-игра на български за AndroidOS

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
12 Мар 2012 22:01
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50347
Подкрепям твърдението на колегата. Най голям контраст има черно на бяло и и бяло на черно, но тъмния цвят трябва да е текста, за да не се уморява окото. Може да се направи някакъв компромис с кремав фон.
Това обаче е в графичния дизайн вече и не е чак такава болка при положение че първо ти трябва програмно осигуряване.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Мар 2012 23:17
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 25
Topic Author
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50367
Много се радвам, че имате интерес, започвам подред да отговарям.
Pe6ka_S_Mnenie, можеш да ме потърсиш на скайп/фейсбук/icq/мейл ако искаш да ти изпратя предварително .apk
ringlas, благодаря за иконите, ще използвам логото ББ, за да вкарам по-бързо приложението. За визуализацията съм абсолютно съгласен, просто аз не съм дизайнер и не съм се опитвал да се правя. Принципно смятам всяка книга да е отделно приложение със собствен дизайн, ако има такъв. Това, което предлагаш да има едно приложение в което да избираш, какво да играеш също е възможно, но ми се струва, че някои книги са коренно различни, като система от други и ако приложението е едно, ще трябва да се поддържат всички системи на едно място. Това ми се струва по-сложно в момента, затова съм се спрял на постепенно добавяне на нови възможности. Така, ако има еднотипни книги, ще може само да се въвеждат текстовете и да се пускат. В момента всичко е на фенска основа, книгите са и без това пуснати свободно, аз не съм техен автор, не мога да искам пари.
Но ако някой автор иска да издаде по този начин книга и тя да е срещу заплащане, ще му съдействам това да стане. Фенските продукти са хубави, но за да се произвеждат нови качествени книги, и най-вече да се повишава качеството, ще трябва да има някаква печалба, все пак авторите ще го определят това.
Efix7, идеята ми е точно такава, затова съм направил програмка за Windows с която да се пишат файловете за другата програма. Форматът е XML, т.е. текст, нищо сложно може да се пише и с текстов редактор. Отново приканвам, който се интересува да ме потърси лично. Все още въпросното приложение не е готово за масови потребители, но който иска ще му го дам и обясня, как работи.
SilverWolf, всички графични ресурси е най-добре да бъдат png, включително и иконите.
Вилорп, прав си, ваденето от PDF не е много забавно ;-)
Ал Торо, и другите които споменават цвета на текста и фона, това съм го мислил. Аз самият съм изчел много книги на PDA в този вариант в който е сега - бели букви на черен фон, но съм наясно че трябва да има настройка. Най-малкото вечер е удобно едното, през деня другото. Ако има някакъв специален фон - картинка, тогава естествено ще трябва да се съобрази текста с него. Между другото да се сложи такъв фон е много лесно, не е нужно да се програмира кой знае колко.

Май отговорих на всичко, ако нещо съм пропуснал, не е нарочно. Отивам да слагам иконите.

Roger, roger!

13 Мар 2012 01:22 28 Окт 2016 16:19 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1196
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50386
Радвам се, че избра третата икона! Поне засега. Напълно съм съгласен, че всяка книга-игра има прекалено различна типология, но пък игрите от "Битки безброй" бяха на един и същи принцип! Затова отново отправям същото предложение за единно приложение, но за еднотипните книги-игри от серията на Fantasy Flight. Така приложението ще е много по-удобно за потребителя, тежко е, когато най-различни книги са на различни app-ове.

Относно дизайна, по образец на Tin Man app, сготвих една концепция, които ти ги предоставям за одобрение - едното дневника на играча, а другото - самия текст.

gamebook_story_text.png

gamebook_player_sheet.png

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
gamebook_story_text.png
gamebook_player_sheet.png

13 Мар 2012 01:57
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50388
След няколко опита се преборих някак с Google Play и качих приложението, така че който има желание да се бори с бъгове и грешни препратки да заповяда.

Нямам никаква представа, как можете да я намерите по начин различен от директния линк, който съм дал! Сериозно, дори аз не мога да си я намеря по друг начин. Може би трябва да мине известно време за да се появи при търсене?! /Edit: Вече излиза при търсене/

В текста със сигурност има разни грешки, не съм го чел подробно. Под секрет мога да кажа, че реално не съм играл книгата ;-) Само съм гледал препратките да са верни и съм прегледал текста къде се променя инвентара, за да го отразя програмно. Над текста стои "инвентар" в който за момента влизат всякакви бележки. С пипане се разпъва и събира списъка. Ако поради някаква причина се наложи да се върнете в началото инвентара се ресетва. Освен това да знаете, че ако имате бутон Back на устройството и го натиснете, играта ще се рестартира!

Лека нощ!

Roger, roger!

13 Мар 2012 10:11
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50417
А каква е възможността идеята да се приложи и за други операционни системи - визирам Symbian (3 и нагоре)?

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

13 Мар 2012 10:59
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50420
Към Symbian нямам интерес, нито имам такива устройства, така че възможността е клоняща към никаква. Към iOS имам интерес, дори имам iPad, но нямам Ябълков компютър, което е необходимо условие за да публикуваш в техния App Store, възможно е с виртуална машина но е нелегално, не ги знам онези кога ще им скимне да ми затрият акаунта после. За Windows-ките мобилни устройства, може би ще се захвана някой ден, въпреки че също нямам такива.

Roger, roger!

13 Мар 2012 11:09
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1196
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50422
xsmind, чак като свалих книгата видях, че не е с фентъзи тематика, но пък за следващата с такава ще пасне и горния изглед. За версия 2.0 трябва да помислиш за запазване на състояниято при външни събития, ако получиш sms/email/обаждане, после стартираш от 1-ви епизод директно. Колко бързо правиш една КИ на xml с връзките между епизодите?

*edit - Btw, иконата трябва да ти я пратя наново, защото в момента на телефон излиза с бяло отстрани.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс

13 Мар 2012 11:37
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50424
Това с иконата все още е мистерия, когато отворя png-то е без фон, след като се пакетира приложението излиза с бял фон?! Предполагам, че еклипса нещо прецаква картинката.
Това със запазването на състоянието е за версия 1.1 :-)
Колко бързо става XML-а... зависи от размера на книгата. Не мога да преценя, понеже започнах първо с текстов редактор, после спрях за малко да въвеждам докато си направя програма, после си донагласях програмата, докато въвеждам. Бързо е все пак, не е нещо особено. Сега на следващата ще засека някакво време.

Roger, roger!

13 Мар 2012 11:40
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50426
Захванал ли си нова книга и ако не си да ти потърся текстов файл на някоя от Битки безброй, да не се мъчиш пак с ПДФ?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

13 Мар 2012 12:37
Kalev
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50434
Браво! Надявах се да видя нещо подобно и много се радвам, че си се захванал с това, ще споделям препоръки и впечатления. Подкрепям варианта на ringlas за фон. Чета e-книги на подобен (черен текст върху "стара/пожълтяла хартия") и не уморява очите. Нещо такова също би паснало добре. Отделно подобен фон със сигурност се понася много по-добре в сравнение с един, солиден цвят.
Ако е една поредица с идентична система, една апликация би била удачен вариант, но за различни книги-игри наистина ще са по-удобни отделни апликации. 5 звезди от мен!

14 Мар 2012 01:41
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50524
в.1.01 - Оправих най-болния проблем с вземането на фокуса и бутона Back. Сега се запазва всичко. Мисля, че оправих и иконата, която не беше прозрачна, но ако използвате custom launcher, вероятно няма да се рефрешне веднага, поне на GO Launcher така стана.
Също така, малко експериментално добавих настройка "ден/нощ" за тъмен и светъл фон, можете да я смените от менюто (което се показва с бутон "Меню" на устройството), тя също се запазва за следващите пускания.
Би трябвало маркета да предложи сам актуализацията, иначе през стандартния линк по-нагоре (има го и в първото мнение).

Roger, roger!

14 Мар 2012 14:22
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 201
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50567
Здравейте, приятели!

С интерес следя проекта на моя приятел Ексесмайнд, с който се познаваме добре от един друг форум, а именно този за Ролеви игри RPGbg.NET :-)

Жоро, това, което правиш, е страхотно и аз вярвам, че книгата на Христо Филипов си заслужава да бъде прочетена по този нов начин. Както ти казах и по чата, не забравяй, че все още не всички фенове в България са оборудвани с такива яки телефони и донякъде това, което е нормално за колегите на Тин Ман в Австралия, тук все ще не е навлязло в такава степен, особено, ако е свързано с книги-игри :-)

И все пак ти не се отказвай, аз лично ще тествам твоя продкут тия дни като се видим и на място ще ти посоча кое ми харесва и над кое трябва да се поработи още в него.

Хубаво е в нашия форум да има повече такива (програмистки) инициативи, аз лично исках да започна една с Джордж, но времето и нервите ни спряха да продължим. Все пак тук виждам, че може да се работи И по този начин. Ето защо приканвам всички да дадат още фийдбяк и да тестват играта!

С пожелание за успешен ден: Дамян - Ян

Игри, както никога досега. И няма да спрем!

15 Мар 2012 18:05
Kalev
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50744
Апликацията се ъпдейтна до 1.01, иконката вече излиза нормално. Между другото, при отваряне на приложението на първоначалния екран все още пише 1.0, сигурно си забравил до го промениш там :) При опит да отворя инвентара често вместо това дръпвам notification bar-а, защото са много близо едно до друго. Мислил ли си като алтернативен вариант да се отваря с бутона за опции, double tap, продължително натискане или нещо такова?

16 Мар 2012 11:02
xsmind's Avatar
xsmind
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Topic Author
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50815
Мда, този първоначалния екран съвсем го забравих. Ще го направя да си взема автоматично версията и да не се занимавам с него.
Мисля за инвентара: на малките екрани заема ценно място за четене, а и в един момент става прекалено дълъг, и затова май ще го извадя на отделно екранче, което да се извиква от меню-то. Става малко по-дълго извикването, но пък той не е необходим да се вижда постоянно. Може да оставя отгоре само "времето", статично без да се натиска. Или ако има показатели на героя в други книги може тях да показвам там. Също така ако е на отделно екранче ще има място да се показват картинки на предметите (ако има такива) или да се оформи с някакъв бекграунд като дневник.
Вече започнах да правя следващата книжка, някой ме питаше за колко време се преформатира текста, долу-горе по 2еп. за минута правя. Т.е. за 2-3 часа мога да нацъкам някоя не особено разклонена книга. След това ако не се налагат промени по самото приложение за Android, още час най-много да пакетирам и тествам на емулатор и устройство, и книгата ще е качена в маркета. Ако някой вече проявява интерес да преформатира текста на някоя книга, да ми пише, ще му изпратя GamebookXMLBuilder-а. Все още има възможност за грешки, но ако се внимава няма проблеми.

Roger, roger!

16 Мар 2012 20:10
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1627
Re: Книга-игра на български за AndroidOS #50866
Здравей и добре дошъл на нашия форум и от мен :) Ето малко feedback от мен.

Инсталирах си приложението и на двете устройства, които имам с Android - HTC Wildfire и Motorola XOOM. Играх, играх, играх... и ето какво мисля.

Защо на бутона за препратка пише два пъти номера на епизода ? Примерно "(98) Премини на 98." Според мен един път е достатъчно.

Думичката "Инвентар" е много малка за натискане особено на мъника. Може би дневника да се изкарва със слайдване наляво-надясно ?

На таблета като сменя Ден/Нощ и ме изхвърля от приложението. На HTC-то се сменя както трябва.

Липсва бутон за изход от приложението, а като изляза от него трябва да му дам Force Stop за да се угаси играта.

Само поздравления и отличен за свършената работа. :)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 26 книги (14 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
Форум
/
Книги-игри
/
Работилница
/
Проекти
/
Time to create page: 0.256 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Пъстра никса 2025 (8 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Конкурси
    • от ringlas
    • Today 09:19
    • В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО (44 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Любомир Николов
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 18 Апр 2026 00:15
    • Неразказани Легенди: коментари и ревюта (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Други книги
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • 17 Апр 2026 23:23

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност