• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Пътят на Тигъра
/
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 9
25 Сеп 2013 14:35
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78047

Вилорп писа: писа:
Докато не се появи някой, който не е чел старите книги въпросът за превода и имената е просто безсмислен. Уейнски е заявил, че втората книга задължително ще излезе, а ако продажбите вървят добре не виждам причина защо и другите да не излязат със същите имена и превод.
В общи линии стискам палци на поредицата!

Ми, значи ще избутам тая книжка напред в списъка - още не съм изчел старите, та няма да имам проблем с разлики в превода. Обаче съм чел (а и превел) бая от английската версия, та не знам дали съм идеален случай.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

25 Сеп 2013 14:55
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78049

Branimer писа: писа:

partci писа: писа:
Някой няма ли да удари една-две снимки вътре-вън, да се порадвам и аз? :(
Гледам вече я има в Хеликон и други книжарници - може да влезеш в някоя и да си я разгледаш на спокойствие :)
Ако мога да стигна до там...

26 Сеп 2013 21:59
sarutobu's Avatar
sarutobu
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 14
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78129
Това издание е разочарование и за мен. Липсата на каквито и да е илюстрации е голям пропуск за един толкова як фентъзи свят. Липсват дори двете схеми, едната за арената в Мортавалон и другата за замъка накрая. Представяте ли си как в този стил ще бъде издаден примерно Завоевател??? Превода пък дотолкова не ми хареса, че изобщо спрях да чета след 20-тина епизода. Този "пестник" например е направо покъртителен, имах чувството, че чета за махленска свада между мазни простаци в селска кръчма.
Ако и следващата книга излезе в този стил гарантирано няма да купя повече нито една от това издание на поредицата.

26 Сеп 2013 23:31
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78138
Завоевател няма да бъде издаден. Ще бъде издадена втората, Асасин, и седмата, като я напишат младежите албионски.

26 Сеп 2013 23:44
Lachdanan
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78139
"Пестник", ако не ме лъже паметта, е със старобългарски корен. Много отдавна обече е изместена от турската дума "юмрук" и се е превърнала в диалект от западна България. Да използваш диалектна дума в някакъв текст, се прави с цел, да се предаде определено настроение, да се изгради даден образ (чудесно е свършена тая работа в последните преводи на Пратчет!). В конкретния случай, да се използва, като технически термин, показва две неща. Или преводачът така си говори, или от снобизъм е вкарал една "песница". При всяко положение, книгата само губи, освен ако не е някакво специализирано издание за западна България. Книга, предназначена за деца от 10 до 16 години, би трябвало да е съобразена най-вече с тях. Готов съм да се обзаложа, че не повече от 30% от децата в тази възраст, от Варна или Бургас ще знаят, че пестник всъщност е юмрук.

Уейн поискал от мен извинение. Аз предлагам да му дам удовлетворение.

27 Сеп 2013 06:49
Bloucester
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78144
В нашия край, който не е баш край, ами централна Тракия, думата е пестница.

Ейдриън Уейн писа: писа:
Щото си знаем "матриала". ;)

27 Сеп 2013 09:26
partci's Avatar
partci
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 6
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78152
Думичката е често/предимно използвана в района около София (Нови хан, Елин Пелин, т.н.).

27 Сеп 2013 09:50
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78154
Моля да карате по темата.

Избери своето приключение

27 Сеп 2013 20:22
vg's Avatar
vg
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 7
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78232
Мнението беше премахнато, тъй като не е по темата.

27 Сеп 2013 21:32
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 603
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78233
Аз през живота си не съм виждал толкова мърморене дори не сме авторите ние. Ама така така давайте синковци плюйте :) Можем да понесем колкото трябва, ама някой път ако решите вземете и дайте пари или я издайте вие на мен не ми трябва повече от 1-2 броя така че дерзайте.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

27 Сеп 2013 22:08
TheVaka
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78234
На мен външно книгата ми изглежда страхотно.
Прегледах я отвсякъде и не виждам и един кусур.
Издаванате на ПТ 1 и 2 си е реализирана мечта,така,че евала на всички,които направиха това.

28 Сеп 2013 12:57
Oрк
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78243
Изиграх я веднъж. Останах с чувството, че чета сценарий за игра и наваксвах с въображение. На няколко пъти загубих връзка между епизодите и ми се струваше, че съм объркал препратката. Например, вървя си към един град, спасявам някакъв от коброчовек, влизам в пещера да видя какво има там, примигвам и изведнъж се озовавам на арена където трябва да се трепя с някакви същества. Липсваха ми красноречиви описания в епизодите. После нещата се сглобяват като картинка, че се намираш на арена в града и че си подмамен да участваш в нещо като гладиаторски бой, но все пак е редно в текста да има някакви обяснения. Може да се дължи и на превода, не знам... Друг пример е събитието в планинската хижа, след смъртта на нападателя спътника на Отмъстителя грабва диадемата на варварина и е готов да претрепе нашия. Няма диалог, няма обяснения какво аджеба е това, защо му е толкоз ценно. Свършил-несвършил, още същия епизод дава избор да се отиде "тук" или "там", като спътника вече се е изпарил все едно го е нямало.
Инак правилата са класически. Има голям елемент на шанс в битките и не само. Смъртта дебне във всеки епизод. Уменията както обикновено не са равностойни. Катераческото изкуство е практически задължително, ако не искаш да пукнеш от липса на шанс при похода към мъдреца от планината (+вършачката на Куон; +1 за удар с крак; +1 към заровете на съдбата). Просто е задължително. Също така без катерачески умения не може да се проникне в при алените богомолки и да се прочете свитъка за +1 хвърляне, което смятам че е по-ценно от +1 удар с ръка, което се достига при вход без катерене. Няма вариант да се вземат и двата бонуса. Друго без което не може е отбиването на стрели и отровните иглички. Първото спасява няколко пъти загубата на издръжливост и веднъж направо от фатален изход. Второто спестява няколко битки и макар да не е удачно срещу "босовете" е може би на-използваемо. Акробатиката и имунитета са полезни в ситуации до които е по-добре да не се стига. Измъкването, преструването и ключалките пък се ползват май само 1-2 пъти и то в случай, че се забатачат работите до няма и къде поради липса на по-горните умения.
В заключение мога да кажа, че книжката е добра, но у нас се издадоха значително по-добри написани от родни автори. Да се създаде свят в който да се развиват действията във дадена поредица е винаги печеливш вариант. До голяма степен на това се дължи популярността на поредицата. Както и на факта, че се базира на едни и същи правила. И разбира се става въпрос за нинджи! То кой не помни "Хон Гил Дон" :D
Силно се надявам да се издаде цялата поредица. Старите ги нямам всичките, а и са доста разпарцаливени. Да не говорим за джобния им формат дето не може да ги наредиш никъде.

ПП: Како точно изобразява картинката на предната корица и как се стигна до решението, че именно тази картинка трябва да е лицето на книгата?!?

28 Сеп 2013 13:40
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 189
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78245

Rahvin писа: писа:
Аз през живота си не съм виждал толкова мърморене дори не сме авторите ние. Ама така така давайте синковци плюйте :) Можем да понесем колкото трябва, ама някой път ако решите вземете и дайте пари или я издайте вие на мен не ми трябва повече от 1-2 броя така че дерзайте.

Ти може да си дал парите си за да се издаде, но потребителите без Никсата са си дали парите за да я закупят. В случая те са купувачи на въпросният продукт и след като нещо не им харесва в покупката е редно да споделят своето мнение...

И нека да се уточним веднъж завинаги. Ние четящите книги-игри вече не сме онези малки дечица, които си купуваха всичко, което е излязло на тема книги-игри, независимо от съмнителното им качество. Ние вече сме възрастни хора и гледаме продуктът, за който сме дали пари да е качествен.
Ако ще има превод да се пускат откъси от него в самото начало, за да се посочат евентуални пропуски и книгата да се направи в по-добър вариант. Въпреки случилото се около Пътят на тигъра 1, не вярвам да има хора, които да не помогнат евентуално за бъдещата си покупка. Едва ли биха стояли встрани и когато видят нещо, което да не е на място, да си траят. Не сте ли съгласни, че въпреки критиките, които се изсипват върху новите произведения, понякога са по-дълги от самите тях. Това е така, защото хората искат наистина да получат по-добри книги от старата вълна, а не да се повтаря грешката от издателите - какво ми пука за качеството, нали ще се закупи.
Да, ама не! Споменах ли вече, че не сме малки дечица и гледаме с лупа какво излиза на пазара и евентуално да не се закопае жанра, който е в момент на реанимация. Не си правя илюзии, че жанрът е пробил с ръка от гроба и е излязъл на повърхността. Има хора, които се пробват да го изкопаят отгоре за да е по-лесно, но неща, които се правят без допълнително помощ просто дърпат трупа обратно в ковчега. Толкова ли не може да се намерят двама доброволци от форума, които да се използват за тестъри? Или пък да се пуснат два или три епизода във форума, за обсъждане, за да се види дали превода ще се хареса в този вариант?

За пример давам книгата на Георги Ксенокса. Постоянно ни ангажираше с епизоди, по които имаше немалко критика и коментари. Дори Майкъл се включи здраво стъпил газта и се получи онова добро ниво, което трябва да се гони. Но и там има пропуски, но Георги твърдо е решил да ги изчисти за втората книга.

Аз през живота си не съм виждал толкова мърморене дори не сме авторите ние.

Вие може да не сте авторите, но превода превръща преводача в съавтор, за това правата около превода се пада на него, а не на самите автори.

Избери своето приключение

28 Сеп 2013 14:55
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 158
Topic Author
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78247
Мнението беше премахнато, тъй като се визират разни ценни качества на потребители. Моля въздържайте се от такива коментари.

Ей, това да вбесиш писател не е шега работа - току виж се намериш на страниците на някоя книга, клечащ, укащ, и почесващ се едновременно по темето и под мишницата...

28 Сеп 2013 22:24
Nichy
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 19
Мнения и коментари за ПНТ: Отмъстител #78271
Ето едно мнение и от мен.
За оформлението, като цяло съм съгласен, че има какво да се желае. Корицата наистина изглежда по-зле на живо отколкото на снимка, но на фона на много от книгите от старата вълна нещата са прилични, а и аз никога не съм бил особено придирчив. В това отношение радостта ми от нова книга-игра измества всякакви забележки по оформлението.
Книгата определено ме грабна. Не знам дали от превода или заради оригиналния текст, но на някои места съм съгласен със забележките на някои други потребители на форума. На места нещата са претупани, недоизяснени и стилистично не звучи добре, но за това не съм специалист за да оценявам.
Все пак ми беше интересно и тъй като дефакто не съм чел другите книги, историята и системата ми беше нова. Не ми допада използването на късмета в играта. Струва ми се, че е твърде много и реално една битка при късмет се минава с един удар, а като зацикли може да умреш срещу най-слабия противник.
По едно време ми се струваше, че играя история от битки безброй... И в този ред на мисли с две преигравания не можах да я мина. Все стигах до един момент в който ми е нужен някакъв си медальон за да не ме утрепе магоьосникът (приемам подсказка откъде се взема тоя медальон, защото много се изнервих :)).
И така. Като цяло радваща книжка искрено се надявам да видим и следващите за да мога да дочета цялата поредица, ако успея да мина първата разбира се де ;)

п.п. Абе я наистина някои експерт да пусне едно инфо за този медальон, поне да знам дали аз съм се оплел или наистина е трудно намирането му... ;)

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 9
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
от ИК "Книги-игри"
/
Пътят на Тигъра
/
Time to create page: 0.084 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

499 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Когато половината ти парти е в друг град (Бюджетна... (6 Мнения)
    • в Общи приказки / Настолни и ролеви игри
    • от ringlas
    • Yesterday 21:18
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (232 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • Yesterday 09:53
    • Омнибусите. (3 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Elan Morin Tedronai
    • 14 Юни 2026 22:48

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност