(Иначе особеното на стила в целия роман е, че е крайно лаконичен, твърде образен и избягва, доколкото е възможно, влизането в главите на героите, разчитайки вместо това на "показване", алюзии, диалог и действие. Принципът "показвай, вместо да казваш", доведен до крайност. Това не е правено никога в дълга форма - но съм си поел риска. За сравнение, 70-80% от обема на средния съвременен роман е просто директен преразказ на мислите на героя - примерно Бела, която си мисли за сто и петдесети път колко безумно красив е Едуард.)
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Тери Гудкайнд не беше ли един който продаваше многотомни фентъзите и печаташе самосвали с пари от тях ?
Последните 2-3 книги от гигантската му поредица са малко буклучави... въпреки, че първите бяха доста добри и дори смислни... и доста по-обемни.Тери Гудкайнд не беше ли един който продаваше многотомни фентъзите и печаташе самосвали с пари от тях ?
Правилно. Видно е, че в тази начална глава все още стоя доста в главата на Раксата, колкото да вкарам читателя в нещата. Обаче нататък скоро излизам и почти не влизам пак.Само, което се вижда и чува, но поради някакви твои художествени съображения, не и в този конкретен откъс, който си пуснал, така ли? Говоря за твоя текст, не за Хемингуей.
Това е твърде типично за начина, по който приемаш критика, не мислиш ли?Майкъл, звучи ти така, защото изобщо не разбираш за какво говоря.
Аз не виждам липса на логика в горепосочената ситуация. Трябва ли да се аргументирам от Психологична гледна точка, или пак ще ме пратите да чета Фройд?Този текст :
"Нямаше друго. Дори мислите й ги нямаше. Съзнанието й беше пусто. Празна дъска за писане. Чист пергамент. Дърво, което резбарят не е докоснал.
Не знаеше откъде идва.
Не знаеше къде отива.
Не знаеше коя е."
Как се вързва с този :
"- Накъде, красавице? - попита я, когато пътят ги събра.
В гласа му сякаш блещукаха весели искрици. Момичето неочаквано се засмя. Чадорът я беше скрил цялата. Сигурно приличаше на джин от пясъците.
- Добра догадка - откри лицето си, - от непознат."
Добра догадка...тоест момичето приема, че непознатият е познал, досетил се е, налучкал е, че тя е "красавица", същевременно тя знае, че е такава... има усещането си, че не е коя да е.
И аз нещо такова се опитвах да кажа, но в по-мека форма, понеже знаех, че Лисичков и Анардил ще се изкажат в темата и Уейн пак ще обвини всички, че го хейтим.Струва ми се, че преводът е доста любителски - като този, който аз си правя с гугъл преводача. Човекът се е опитвал да превежда възможно най-буквално и не му е пукало много, че в английския има малко по-солидни правила за словоред. Или че някои неща хич не звучат (но това е силно условно, не съм убеден, че съм обективен).
Ми не знам Фройд дали трябва пак да четеш, но нещо малко неразбрано пишеш... поне аз не схванах нищо от това изречение. И "От де знаеш к'ва съм пък ти, бре?" ми се вижда доста смислен въпрос, въпреки, че е по-добре да си го запази за себе си и да се опита да разбере отговорът индиректно.Аз не виждам липса на логика в горепосочената ситуация. Трябва ли да се аргументирам от Психологична гледна точка, или пак ще ме пратите да чета Фройд?
Добра догадка от Непознат - тя всъщност чрез изречената от нея противоречивост (трябва ли да обяснявам, че противоречието е привидно?) му казва "Отде знаеш ква съм пък ти бре", аз бих му рекъл "Перфектен си, ама я погледни по-добре (и разкривам муцуната си)?"
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas