• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"!

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
28 Ное 2011 12:26
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2487
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37816
Longshot, бъркаш, защото Уейн може да ме заблуждава доста добре дали е върколак или селянин. Това че казвам, че мога да видя през него и да постигна пълно доверие ако е селянин, или веднага да го разоблича като върколак, разбира се не е съвсем вярно. А и щеше да стане интересно да сме от различен отбор, тогава напълно отпада предното и трябва да се надиграваме точно двамата, които се познаваме по-добре.
Иначе е факт, че играчите, които знаят картите, имат известно предимство. Относно баланса на точките, доста е субективно, повечето модератори не го гледат и не е сигурен източник на информация. Допринесе, но ключовото беше, че в случая Митко казваше по-добре истината, отколкото ти лъжеше :)

Ето малко роли накратко:

Тимът на върколаците
Върколаци - събуждат се вечер и се разбират кого да изядат - независимо от бройката им изяждат 1 играч
Wolf cub - Върколак, който ако бъде изяден, останалите от глутницата са разярени и изяждат двама на следваща вечер
Minion - Знае кои са върколаците, те го знаят, но не е върколак а човек
Sorceress - не знае кои са върколаците, нито те нея, но всяка вечер проверява 1 играч дали е Seer-а и се стреми да го елиминира. Една от най-трудните роли.

Тимът на селяните
VIllager - няма специална роля
Seer - всяка вечер проверява един играч, за да разбере дали е върколак
Bodyguard - всяка вечер пази по един играч и ако върколаците опитат да изядат него, оцелява
Tough guy - ако бъде нападнат от върколаци, умира чак на следващата вечер
Idiot - гласува винаги за линчуване
Pacifist - гласува винаги за оцеляване
Mayer - гласът му важи два пъти
Hunter - когато умре, може да стрелне и да убие един играч по негов избор
Martyr - може да се жертва и да бъде линчуван вместо друг играч
Prince - Не може да бъде линчуван (поне първия път) - показва си картата и линча отпада
Trouble maker - предизвиква две линчувания за един ден от играта
Lycan - селянин, който изглежда като върколак за Seer-а (една от най-тежките роли, тъй като собствения ти отбор те мрази)

Други отбори
Tanner - мрази живота си и печели ако умре
Lone wolf - играе като нормален единак, но печели само, ако е единствения останал
Hoodlum - играе като селянин, но има допълнителна цел да умрат двама набелязани от него в началото на играта играча
Zombie - всяка нощ отнема правото на един играч да гласува; печели ако всички живи за зомбита
Cursed - започва като селянин, но ако бъде ухапан, става върколак
Doppelganger - избира един играч и му взема ролята, когато умре
Drunk - не си знае ролята до 3-тата вечер
Blob - завзема по един играч в дясно от себе си всяка вечер, печели ако всички станат част от blob-a
Cult leader - като blob_а, но посочва играчите, които да вземе

Count dracula - избира си по една булка всяка вечер - ако събере 3 живи, печели
Vampires - като върколаците, но могат да ядат И върколаци (а обратното не) и жертвите им умират чак при първо предложение на линч, а не веднага на сутринта

Ето малко игри от снощи, макар че няма да дадат представа за усещането от играта, тъй като всичко е в комуникацията между играчите

- Zombie, Werewolf, Cursed, Seer, Lycan, Tough guy + 3 villagers
При линчовете хванахме ухапан Cursed и 1 селянин, а вечерите изядоха seer-а и 1 селянин
През последния ден бяхме останали WW, Зомби и 3 селяни, от които 2 нямаха право на глас
Линчувахме върколака и станахме всички зомбита
Ако бяхме линчували зомбито WW щеше да изяде последния селянин с глас и после и останалите, като няма кой да го закача
Трябваше да не линчуваме никого и да се надяваме да се избият вечерта. Въпреки добрата игра на селяните и само 1 грешен линч, почти бяха обречени заради лошия късмет върколаците да не изядат зомбито и да не ядат неговите жертви - така губехме по 2 гласа на ден.

- Werewolf, Wolf Cub, Seer, Lycan, Martyr, Hunter, Villgaer, Drunk (Apprentice Seer)
Martyr-а беше изяден, Wolf Cub Линчуван, след което бяха изядени и Seer и Hunter.
Hunter-а реши да не си отива тихомълком и застреля Villager-а, при което останаха
lycan, WW, Apprentice seer - току що взел ролята за seer и още без информация.
Това е класически край, в който остават 3ма, сред които 1 WW.
WW успя да убеди apprentice seer-а да линчуват lycan-а и спечели

- WW, Cursed, Drunk (vampire), Seer, Doppleganger и Boduguard и 2 селянина
За нещастие Doppleganger-а беше избрал случайно точно върколака и след като селяните линчуваха WW, с цената на 1 полу-грешен линч (cursed, неухапан) и изяден seer и един селянин
През нощта останаха Doppgleganger-werewolf, изтрезнял вампир, селянин и Bodyguard, при което селяните бяха FUBAR. Werewolf-а изяде селянина, Vampire-а се опита да изяде werewolfa, но bodyguard-а пазеше точно него. Още не се знаеше че има вампир в селото, тъй като на предната вечер жертвите им съвпаднаха (аз бях double raped). Умря само селянина и пак не се разбра, че има вампир.
Събудиха се селянин, вампир и върколак. При линч умря вампирът и спечели doppleganger-a върколак, който беше предизвикал линча на истинския върколак (вземайки ролята му) и имаше сериозен кредит на доверие.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

28 Ное 2011 14:55
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 35
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37833
Явно добре сте си поиграли. Следващия път може да се задържа повече на вашата масичка.
Много ми се играе с идиота и ми се вижда доста лесна роля - само сочиш с палец надолу. :mrgreen:
И наистина, трябва да се науча да не се хиля толкова. Оправданието ми е, че почти не съм играла на тази игра (независимо дали като Мафия или като Върколаците). На Саботьор повече успявам да се прикривам като че ли.

28 Ное 2011 15:20
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37835
Един добър пример как всяка роля измества фокуса на играта.

Идиотът например е много трудна роля, защото ако я издадеш върколаците започват да те използват.
Например ако има 4 селянина, 1 идиот и 2 върколака, върколаците предлагат някого за линч, различен от селяните и идиота. Има 3 сигурни гласа за линч и от селяните трябва да гласуват на 100% да живее (шанс 6,25% или 12,5, приемайки, че жертвата ще гласува за себе си), за да оцелее.
Допълнително, когато идиота гласува надолу за някой явен селянин, често останалите приемат, че е върколак => линч.
Много е важно да се разбере има ли идиот в играта и кой е, а често се стига до ситуации, в които трябва да се бърза с номинациите, тъй като линочвете са много по-вероятни или дори 100%.

28 Ное 2011 15:36
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 90
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37838
Играл съм играта под името "Мафия". В началото е доста забавна, но постепенно става повече от малоумна и скучна. Пък и според мен за пълноценно изиграване трябват поне 10 - 12 души с трима убийци/върколаци.

В интерес на истината първите пъти, когато я играх ми беше забавна именно защото я играх с непознати хора и представа си нямах що за персони имам отсреща, което е по - интересно, отколкото да си играеш с познати.

Ще видите как ще ви затъпее страшно много след още някоя друга игра, ако сте една и съща групичка.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

28 Ное 2011 15:46
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37841
Мафията не я харесвам, колкото пъти съм я играл се мене бастисват първия път, без значение каква карта имам *тъжно подсмрък*

Виж убиеца по се ядва - онази игра с намигането от убиеца, полицая и клюкарката. По-бърза, по-забавна и ако е ветровито доста жетви падат заради случайни примижавания =)

Както я описаха до момента Въркулаците е мафия, ама с карти за 20 кинта вместо за левче. Добре де +няколко допълнителни роли.

Да попитам пък ли си затваряте очите докато се вилнее нощем или механиката тук е друга?

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

28 Ное 2011 15:57
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37846

Вилорп писа: писа:
Да попитам пък ли си затваряте очите докато се вилнее нощем или механиката тук е друга?
Същата механика - вечер се будят един по един тези, които имат да извършват действие, дадено от специалната им роля. През деня се дискутира от всички и може да се линчува някой.

28 Ное 2011 16:09
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 90
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37847

Вилорп писа: писа:

Едва ли е друга и подозирам, че Уейн тайно поглежда, когато е в ролята на селянин.

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

28 Ное 2011 16:24
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Topic Author
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37851
Аз бих внимавал много с всеки човек - в реалния живот, извън играта - на когото изобщо му ХРУМНЕ мисълта за чийтване в игра (и особено игри като тази). Подобен ход е абсурден, защото обезсмисля самата идея на играта - и защото никой не печели от него, а ограбва всички: на първо място самия измамник. Помислете над това - но ако сте умни и честни хора и сами го знаете.

28 Ное 2011 16:39
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37853
Аз Уейн не съм го хванала да поглежда, докато бях върколак. Пък и нали затова има гейм мастър - да гледа да не се чийтва. Пък и, както каза Уейн, е тъпо да чийтиш точно на тази игра - нали идеята е сам да се досетиш какво става около теб, а не да играеш с кодове?

28 Ное 2011 17:29
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37857

Jane Undead писа: писа:
Пък и нали затова има гейм мастър - да гледа да не се чийтва.
Не. ;)

28 Ное 2011 17:53
Jane Undead's Avatar
Jane Undead
Автор
Автор
Скрий Още
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37859
Добре, а ако някой чийтва, ГМ-то какво прави? Гледа любезно настрани? :rolleyes:

28 Ное 2011 17:58
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37861

Jane Undead писа: писа:
Добре, а ако някой чийтва, ГМ-то какво прави? Гледа любезно настрани? :rolleyes:
Ако го забележи:
1. Отстранява го от играта
2. Намира си нови приятели

Както казахте по-рано, не виждам кой би мамил точно на тази игра, ако не ми е интересно да разбирам кой какъв е по държание с дедукция и психология, не виждам защо бих я играл.
GM не може да гледа 10 човека дали някой не мижа или не гледа през пръсти - почти незабележимо е дори и да следиш само един. Работата му е да направи добра селекция, да движи играта и да е максимално незабележим и да не издава никаква информация за нищо чрез думите и действията си.

28 Ное 2011 18:00
Longshot's Avatar
Longshot
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 86
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37862

aToro писа: писа:
Longshot, бъркаш...

Бе със сигурност бъркам за някои неща, ама знам че може да е доста гадно за някого Уейн като почне да го разпитва ква му е картата (особоено пък ако не познаваш всички карти) и така човека се принуждава да лъже директно (което пък, по една или друга причина, се явява заклеймявано от обществото умение). Едно е да се опитваш тихомълком да си прокараш версията, друго е да ти насочат прожектора в очите и ти да трябва да обясняваш "ъъъ.. Мии, селянин съм?".

Сега, няма да се учудя ако някой седне да ми обяснява че това е майсторлъка на цялата работа, ама аз пък ще си се придържам към версията че това прави играта много курава за играчите-Върколаци, които не са свикнали да те гледат в очите и да те лъжат (и допускам че една-две игри в подобна губеща позиция лесно могат да откажат някого)

Затва взимам да си мисля че може би би бил удачен някакъв "house rule", в който нямаш правото да питаш някого директно за картата му. Да, ако той иска да си каже - моля; да, ако прецени че може да му мине номера - нека излъже; ама така, като на полицейски разпит - и ако те усетят че лъжеш веднага да те набедят за Върколак (пък ти примерно може да си Врачка, която иска да си играе своята игра, а не това, което някой друг ѝ налага) - ми, мен лично не ме изкефи

Това разбира се, не е нещо което ще усетиш ако Върколака никога не ти се пада, така че допускам някои хора не са го долавяли като проблем, ама се опитвам да гледам нещата изхождайки от идеята за поне десетина игри, дето статистически на всеки ще му мине през главата...

Пък може проблема да си е и в моя телевизор само...

28 Ное 2011 18:23
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37865
Ами дай нищо да не се питаме, така ще е най-relax за върколаците.
Несъмнено е винаги много тегаво да си от тях, но колкото и да е неопитен един играч, винаги може да каже, че няма да си каже ролята, най-малкото. Това, че не всеки може да лъже, е факт, както и че не всеки му допада да го прави, дори на игра, но тогава тези хора просто не са за UW. Играта се базира на измама и способността да убеждаваш останалите във верни и неверни твърдения.
Допълнително, тази игра е така измислена, че удоволствието да не е свързано с победата. Рядко печелят повече от 1-2ма човека на игра, в която участват 10. Въпросът е дали на човек му допада да се развива в тази посока или не - да разобличава останалите, да печели доверието им, да ги заблуждава.

Трябва да видиш след 2-3 сбирки хората, които в началото си е личало на 15 секунда, че са върколаци, как седиш и си говориш 30 минути с тях и не можеш да разбереш дали са или не са. Аз затова казвам, че играта е зла в същността си :twisted:

28 Ное 2011 18:33
Shin's Avatar
Shin
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 134
Парти игри: участвайте и преживейте наживо "Върколаците"! #37869
Не съм играл на играта, но с риск да се изкажа неподготвен няма да се съглася с две неща:

Ейдриън Уейн писа: писа:
Подобен ход е абсурден, защото обезсмисля самата идея на играта - и защото никой не печели от него
Съгласен съм, разбира се, че е глупаво и безсмислено маменето, но мотив за това лесно може да се намери. Достатъчно е някой да иска да си напомпа егото, като се покаже много пекан играч.

Longshot писа: писа:
е със сигурност бъркам за някои неща, ама знам че може да е доста гадно за някого Уейн като почне да го разпитва ква му е картата (особоено пък ако не познаваш всички карти) и така човека се принуждава да лъже директно (което пък, по една или друга причина, се явява заклеймявано от обществото умение). Едно е да се опитваш тихомълком да си прокараш версията, друго е да ти насочат прожектора в очите и ти да трябва да обясняваш "ъъъ.. Мии, селянин съм?".
Ами Торо е прав, че никой не те задължава, да даваш отговори или да лъжеш. Имаш пълната свобода да излъжеш, да кажеш истината или просто да откажеш да отговориш.

Ейдриън Уейн в чата:
"...по чатчетата пишат само нищожества..."

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Настолни и ролеви игри
/
Time to create page: 0.090 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

496 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Землянинът (19 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Pe6ka_S_Mnenie
    • Today 12:03
    • Четенето, Вуте. (Или как се приближаваме към покол... (13 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Etom
    • Today 01:18
    • Направих безплатен тракер за книги-игри за хора, к... (7 Мнения)
    • в Инициативи / Други инициативи и проекти
    • от koldKat
    • Yesterday 16:35

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност