Получени "Благодаря": 2280
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Това е интересна тема и се простира далеч отвъд UW.Не е тъп този, който чиитва - сляп е този, който му позволява.
Всъщност доста малка част от времето се прекарва със затворени очи...
Пък и си има плюсове - когато едно от сетивата (особено зрението на което май най-много се разчита) е блокирано (съзнателно или не), другите сетива се усливат. Мисля, че това също е полезно в играта на Върколаци, защото тези дето лъжат повече се и потят повече, та е по-лесно да ги хване човек.
За мен Върколаците също попада в голямото семейство на настолните игри - аз лично я възприемам като парти игра, защото като другите игри от този вид изисква голям брой хора, правилата са лесни и няма реално борд, а само малко карти като компоненти.
Що се отнася до мнението ми за нея - играл съм я само веднъж, така че може и да бъркам в някои неща и вероятно ще я пробвам пак някой ден (не скоро), но честно казано първата игра ме изнерви, както май не го е правила друга игра. По принцип харесвам кооперативни игри, в които има и предател - Battlestar Galactica е сред любимите ми игри, но там се случват още много неща и има за какво да се хванеш когато обвиняваш някого, че е сайлон и в същото време има как да се защитиш, че не си такъв - чрез различните действия, които си извършил в играта до този момент (разбира се, някои от тях може да са за заблуда). Докато при Върколаците всичко е въпрос на убеждаване без да имаш нищо, с което да се аргументираш, което за мен е дразнещо.
Друго, което не ми харесва при Върколаците е, че има елиминация на играчи - това е отживяла времето си механика и има защо - кой иска да го убият на първата нощ и после поне половин час да гледа играта отстрани? Може би задълбавам много, но на мен лично ми е неприятно и това постоянно затваряне на очите за време повече от комфортния максимум (даже по едно време мислех, че няма да издържа повече със затворени очи, затова си сложих ръка на очите). Освен това за мен този тип игри са много по-добри с хора, с които се познавате, отколкото с непознати. С непознати, на които за първи път им виждаш физиономиите и не си им запомнил имената, е много трудно да интерактваш по-същия начин, както с останалите.
Другото е, че ултимативната версия на играта с много различни роли е абсолютно неподходяща за новаци на играта, защото не могат да запомнят какво прави всяка роля и не могат да разберат какво влияние би могла да окаже всяка роля върху играта ако се е паднала - за мен този вариант на играта е само ако всички на масата са играли поне 5-6 игри на обикновената версия, след което са имали достатъчно време да се запознаят на спокойствие с всички роли, които могат да се паднат. В противен случаи опитните играчи ще имат огромно предимство в разчитането на ситуацията, а неопитните - няма да имат пълната информация, която се изисква, за да играят пълноценно.
Не ми харесва и още нещо, което не знам дали по принцип е в правилата или се въвежда в като правило в групата на Уейн, с която играх - това да трябва всеки играч да играе някаква роля - в смисъл да си измисли някаква история за себе си и да я разкаже на останалите - това ми звучи тъпо да трябва сега да си измислям някаква правдоподобна роля и да накарам и другите да повярват в нея след като аз сам не й вярвам, защото не ми се занимава чак толкова за половинчасова игра, в която мога да отпадна след първата нощ. Виж в игри като Battlestar Galactica, където има повече дълбочина и време да влезеш в някоя от предварително зададените роли е много по-лесно и приятно за мен, още повече, че съм гледал сериала и знам как действат и мислят героите.
Тук бъркаш - ролята си е много добра и ако измислиш добро комбо така, че върколаците да те ухапят има начин да изплюскате селяните без да ви усетят... стига разбира се да се разберете с невербална комуникация(заради което твърдя, че играта трябва да се играе с познати хора).Най-гадната роля ми се стори Cursed, умрях от скука, като играх с него, въобще не знаеш кого да защитаваш и кого да нападаш, дали селяните или върколаците. Уж си селянин, пък може да станеш върколак, тази роля за мен е възможно най-гадната и скучната, твърде вероятно е и заради това на SilverWolf да не и е допаднала играта, тъй като тя се падна именно с тази роля. Разбира се, може да не и хареса с която и да е роля де ( всеки си има вкус), но това не променя факта, че Cursed е гадна и тъпа роля.
Аз точно това и направих понеже не бях загряла, че трябва да си правим и представяне... за това първото което ми дойде на акъла беше грозната щерка на кмета от "Нещо Някакво Такова" на Роджър Уилко...Сетих се и за идеята да измислиш роли от книги-игри, примерно може да се каже, че си неандарталец на име Унк прехвърлил се през времето във въпросното село.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas