• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Конкурси
    • Златна никса
    • Пъстра Никса
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Филми - общата тема

Филми - общата тема

• 1
  • ...
  • 73
  • 74
  • 75
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
20 Авг 2026 04:52
Yann Gamgee's Avatar
Yann Gamgee
Дракон в мазето
Дракон в мазето
Скрий Още
Получени "Благодаря": 216
Филми - общата тема #145373
Не, не ни харесва.

Игри, както никога досега. И няма да спрем!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, dechoto

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

20 Авг 2026 11:58
snake_fang's Avatar
snake_fang
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова
Скрий Още
Получени "Благодаря": 65
Филми - общата тема #145375
И на мен не ми хареса, сериозна стъпка накриво от Нолан. Отидох с идеята да акцентирам над хубавото във филма и да се абстрахирам от нещата, които знаех, че няма да ми допаднат. И на мен ми харесаха сцените с бурите в морето. Но:
- слаб и неподходящ кастинг
- скучен филм
- тотално неуважение към гръцката митология и свободни съчитения по темата.
- исках филма да ме удари в сърцето, а най-много един път аха-аха да се трогна.

20 Авг 2026 13:58
Златаров
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Филми - общата тема #145376
Гледах ревюта на Одисеята и мнението им е, че е пълна "прогресивна" боза, така, че не си правих труда да я гледам. Напоследък гледах Дюн 2, Creation of the Gods: War of the Immortals, Великата стена (2016). Мисля следващия филм да е
Creation of the Gods III: Creation Under Heaven.

23 Авг 2026 01:43 23 Авг 2026 02:55 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 188
Филми - общата тема #145377
Изгледах Аладин (2019) - екранизацията на адаптацията на Дисни.
Доста добри неща могат да се кажат за филма. Най-напред - играта на Уил Смит. Уил Смит си е Уил Смит, неповторим. Все пак това е същия актьор изиграл Магарето в Шрек. Ефектите са на доста добро ниво, костюмите - също.Да, костюмите са малко модерни, но пък са в духа на анимацията от 90-те. Песните и музиката също са хубави, а и те са в духа на анимацията. Видях доста неща, които ги имаше в анимацията - маймунката Абу, тигъра Раджа, папагала Яго....допадна ми дори това, че с изключение на Уил Смит другите не са суперизвестни имена. И не - не смятам че Мена Насуд, Наоми Скот, Маруан Кензан и пр. са някакви световноизвестни имена. Дори накрая има известно отклонение от анимацията, което по-скоро ми допадна. Адаптацията хем се придържа към анимацията, хем в малкото си отклонения се доближава до книгата
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
(например че магьосника изпраща Аладин далеч от Аграба на неприветливо място.)

Това което ме подразни е, че тъй като песните са ужасно много действието на практика "тича" през сцените и нямаме време да усети характерите. По принцип няма лошо да има песни, все пак това е мюзикхол, но тук Гай Ричи просто не е успял да налучка темпото. Два часа и 10 минути филм, а сюжетната нишка все бърза.
(например превръщането на папагала Яго в супе-мега-гига папагал беше интересен ход, но гоненицата продължи твърде дълго.)
Има и няколко опита за политкоректност
(Принцесата протестирата срещу съдбата си на жена в мъжки свят; Аладин се променя щом взима властта),
но като цяло тя е не е прекалена и мога да я приема. За разлика от други филми, където прекаляват, тук на тези опити за философия са отделени не повече от 10 минути, което за Холивуд е супермалко.
Другото което ме подразни е, че си личи, че Наоми Скот е неопитна актриса - може много да се желае от играта ѝ. Не е съвсем "дървена" * , успява да пресъздаде някакви емоции, но не е убедителна, липсва ѝ тежест. През цялото време принцесата изглежда като някого когото трябва да съжаляваме и не носи нищо от енергичния заряз на Жасмин от анимацията. А някои опити да се осъвремени сюжета и арабският свят да се представи като европейски (принцесата има камериерка!) ме ядосаха! Спокойно можеше да се мине без това
Марван Кензар е другият човек, от когото може още да се желае. Като интригант се справя добре, но като суперзлодей...няма гласа на Фрийман, викането му издава театралничене.

*Например Лорън Джърман (Клои от Луцифер) е пример за "дървена" актриса

Едит - основният проблем е, че Гай Ричи в опита да създаде модерна Жасмин е направил образа фалшив и е обезмислил много от нещата.
Нито е ясно след като Жасмин живее в златна клетка и прави декларации как има стражи пред двореца как успя за две секунди да избяга; нито песента Speechless колко ѝ е тежко, че ще я принудях на покорство са на място, а хабят много екранно време. Да не говорим че как Жасмин накрая стана султан бе абсолютен фалш. (не само че жена не може да е султан, но и баща ѝ е жив) Спокойно можеше да минат с това, че султанът ще промени закона и тя може да се омъжи по любов, макар за крадец. Не е ясно след като накрая призовава баща си и стражите срещу бунт към законния султан, защо години наред не е демонстрирала колко е решителна.
Тъй като нямаме време да развием образа Наоми Скот ту се вайка, ту тропа с краченце.

Гай Ричи е искал да направи три неща едновременно - да направи боливудски филм; да бъде възможно най-близък до анимацията; и да направи модерен феминстки филм. Е, резултатът е двучасов филм в който действието "тича"

Но каквото - такова, като цяло давам по-скоро висока оценка на филма, макар че има какво да се желае. много добър 4,5 от 6

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

23 Авг 2026 21:04 23 Авг 2026 21:07 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2520
Филми - общата тема #145378
Въобще не ми допадна "игралният" Аладин, както почти всички 3д анимации по класически анимации. За Аладин това важи с голяма сила, хем защото оригиналът ми е сред най-любимите анимации (като и играта за SEGA), феноменално озвучена на български, хем имаше неща, които изключително ме подразниха в "игралната" версия - например нихилитният млад Джафар, ужасен кастинг избор.

Сред малкото 3д анимации по класически анимации, които ми харесаха, са Муфаса (да, отделна история е, но е от същото "котило") и How to Train Your Dragon, която сякаш поставям дори над оригинала.

30 Авг 2026 15:36 31 Авг 2026 09:10 от Count Monte Kristo. Причина: поправено: 1,35 минути на 1 час и 35 минути
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Филми - общата тема #145399
В дълбините (2020)
Снощи гледах по кабеларката "В дълбините" с Венсан Касел и Кристен Стюарт и определено ми хареса. Филмът на теория се води ужас/екшън, но за мен е по-близко до жанра психотрилър. Във филма има доста намигвания към Лъвкрафт. Хареса ми, че стила на филма е сходен с този на старата серия за "Пришълецът" (Пришълецът 1-4) със Сигърни Уивър - постепенно покачващо се напрежение, като е използван минимализъм. За сравнение - в "Прометей" се издразних, че има ред скъпи ефекти, но не и сюжет или поне съспенс. Кинематографията във "В дълбините" е добра, камерата почти непрестанно е близко до лицата на актьорите, човек има чувството че те са притиснати и са без въздух. Филма очевидно е заснет с ограничени декори, а е постигнато много. В рамките на 1 час и 35 минути има доста напрежение.
Половината време действието се развива в сумрак, но нещата са представени така, че всъщност имате чувство за реализъм. Венсан Касел и Кристен Стюарт си тежат на мястото и не преиграват. И ако за ВК това е естествено, Кристен Стюарт, която до този момент ми бе позната предимно като Бела Торн ("Здрач") определено вдига собственото си ниво.
Естествено филмът си има своите слабости
(това че Емили оживя, а Нора - не, за мен бе голяма изненада)
, но като цяло си го бива.

Препоръчвам този филм на всички любители на ужасите.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...

31 Авг 2026 00:51
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2520
Филми - общата тема #145402
Подкрепям, филмът и на мен ми хареса и макар да не е перфектен, оценката му в Imdb за мен е необяснимо ниска. Да, прилича на Бездната и не е толкова добър, но като цяло си е съвсем приличен. За мен Life и новият The Thing също бяха отхвърлени по подобен начин - не защото са лоши филми, а защото им липсва иновативност.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Count Monte Kristo

13 Сеп 2026 22:57 13 Сеп 2026 23:04 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Филми - общата тема #145421
Днес гледах Гладиатор 2 (2024). Хубаво е, че НОВА ТВ ни пускат нов филм, но определено този филм няма заряда на версията отпреди четвърт век. И проблема не е само, че го няма Ръсел Кроу. Кони Нилсен (Лусила) и Дерек Джейкъби (сенатор Грахк) се връщат към ролите си от първия филм, саундтрака е същия, а Пол Мескал е уподобил визията на Ръсел Кроу, но магията я няма. Да, филмът е спечелил много пари. Но в Холивуд има едно златно правило – филмът трябва да изкара поне двойно повече пари отколкото са вложени в него. В първия Гладиатор бяха инвестирани 103 милиона, приходите бяла 465,5 милона. Бюджет за заснемане на Гладитор две -310 милиона, приход .462 милиона. 40 милиона за реклама на първия филм, 100 милиона маркетинг за втория. Първият филм предложи 12 номинации за Оскар, от които спечели 5 . Днешният филм има само 1 номинация и тя е за костюми. Според мен и тя им е много….
Първият проблем е, че филма предлага „още от същото, но в по-лоша форма“. Няма нищо което да ни изненада. Някои сцени са копи-пейстнати от първия филм.
Как Лушъс забива меча, как търкан в пръсти праха, опита да се вдигне бунт в Остия; използването на носорог, вместо тигър в една битка
….…
По-сериозният проблем е кастинга. Да, Дензъл Уошингън се раздава и като игра, и като присъствие. (номинация за Златен глобус за поддържаща роля) И ако той бе главният герой щеше да си заслужава. За нещастие не е. Голяма част от актьорите нямат нито игра, нито присъствие. Да бяха млади и неизвестни актььори, та да порстим, а то….В първата част от Хоакин Финикс направи невероятна роля като злодей, тук нито Джоузеф Куин, нито Фред Хечингър са на ниво. Хоакин Финикс изигра невероятен психопат, но поне беше интересен. Тук двамата главни герои са лигави. Гримът който са им сложили пък е по-скоро театрален, отколкото кинаджийски.
Пол Мескал е много далеч от Ръсел Кроу като игра. Всъщност е трагичен. Вероятно ако не бе опита да го гримират като Ръсел Кроу повече щях да го харесам. Тази брада не му подхожда. Няма и актьор с физиката на Ралф Мьолер, който да ни впечатли.
Бих допълнил, че филма няма и атмосфера. Въведен е опит да се направи Рим в Африка. Безумно изпълнение. Колизеума пълен с вода и бой на галери в него? Пищни тронове в Рим? Маймунки в сената? По-подходящо е за средновековие, отколкото за древният Рим…Как точно капуцинът на Джак Спароу стана част от римския сенат? Д. Уошингтън, позастарялата Кони Нилсен и краткото присъствие на Педро Паскал не могат да пренесат филма на гърба си, когато е изпълнен със сюжетни дупс Още повече когато е пълен със сюжетни дупки
. Луцила е хваната да прави заговор (за кой ли път), Каракала иска да я разпъне на кръст, но о чудо - тя успява да подкупи надзирателите, за да се срещне със сина си! 5000 войници стоят пред Рим и правят нищо, неми свидетели на това как командира им се бие в гладиаторски двубой извън портите на града. По улиците на града се случва някакво меле.
Нямам думи.
За мен слабост е, че има толкова препратки към първия филм. Като правиш нещо с препратки към първия филм или го правиш като го хората или не го правиш. На Ридли Скот му се получи да направи "Робин Худ" след "Небесно царство", но тук номерът няма как да стане.
Като цяло – останах силно неудовлетворен.

Yesterday 09:16 Yesterday 09:16 от Count Monte Kristo.
Count Monte Kristo
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Филми - общата тема #145422
Снощи за пореден път гледам два филма, които минават за ужаси, но пое мнение са психотрилъри - става дума за Звярът (2022) и Спокойното езеро (2016). Ами какво да ви кажа, в телекста и двата филма се водят ужас, но разликата е от земята до небето. Спокойно езеро (Lake Placid) e пародия. В нея участват куп звезди като Бриндън Глийсън и Оливър Плат, но това не прави филма хубав. В никакъв случай не мога да повярвам, че крокодилите във филма са страшни, те са по-скоро бутафорни. Всичко ми напомня на евтин театър с една голяма механична кукла, която се движи напред-назад, отколкото на нещо плашещо. Филма е правен в съвремието, но в него очевидно не са влагани много пари за ефекти. В сравнен с филми като поредицата "Анаконда" или дори "Черни вода" (2007) нещата изглеждат комично. В "Черна вода" пак имаме крокодил, като в "Спокойното езеро", при това не с такива големи размери; филмът е създаван десетилетие и половина по-рано; а в него не играят такива известни имена - и все пак е по-качествен, в него има някаква драма, някакъв съспенс. Крокодилът в него се държи интелигенетно, организира капани или пък ги избягва.

Същото мога да кажа и за филма излъчен снощи - "Звярът". Да, Идрис Елба и Шарлито Копли са ветерани и имат чудесно присъствие. Но въпреки всичко филмът е хубав. Лъвът, без да е чудовищно голям е агресивен. Което по принцип не е невъзможно, но е необичайно. (по Nat Geo Wild съм гледал лъвски прайд, който през нощта напада огромна желязна клетка, докато в нея има човек. Виждал съм и самотни лъвове да нападат джип. Но това не е стандартното им поведение.) В няколко момента лъв и плячка взаимно се надлъгват. ИМа едно дебнене, което поне за мен направи филма интересен. Освен това във филма няма само лъв.
Героите попадат на бракониери, което временни им изглежда като спасение, но нещата ескалират.

Ако не харесвате филми като поредицата "Анаконда" или "Черни води" вероятно няма да харесате и този филм. Но ако си падате по сървайвинг трилъри ви съветвам да отделите 2 часа свободно време, за да погледате "Звярът".

Yesterday 21:00
Златаров
Котарак
Котарак
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Филми - общата тема #145424
Изгледах епичните 15 части от по 120 минути на The Legend of Heroes, китайско епично фентъзи от мащаба на Колелото на времето, само дето Колелото американците не го завършиха а китайците са направили и завършили невероятно добра поредица. Напоследък гледам почти само китайски филми и стоя настрана от сатанинския гнусен Холивуд. Ако някой иска да го гледа това е първия епизод, качени са и останалите, ще се ориентирате -

• 1
  • ...
  • 73
  • 74
  • 75
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Общи приказки
/
Кино
/
Филми - общата тема
Time to create page: 0.091 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

📚

Пълна хронология

Книги-игри в България, 1991–днес

503 Заглавия
35+ Години
80+ Автори
Топ автор: Колин Уолъмбъри — 48 издания
Рекорд: 1997 & 1998 — по 59 заглавия
Начало: „Огнена пустиня", дек. 1991 г.
Виж пълния списък →
📚 Хронология ‹

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Кикстартер "Харон 2145" (36 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Etom
    • Today 11:57
    • Жертвоприношението - Паул Щрут (32 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от snake_fang
    • Today 02:01
    • Филми - общата тема (1120 Мнения)
    • в Общи приказки / Кино
    • от Златаров
    • Yesterday 21:00

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност