Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Привеждам малък аргумент защо книги от 250-300 стр са идеалния вариант. Чисто финансов, впрочем. При по-тънки книжки, дори и да са малко по-евтини, читателят се чувства леко прецакан, че е дал пари за тетрадка - справка 160-страничните книги на Уейн, които струват 11 лв. Един "Калоян" със своите 300 страници и 12 лв цена е идеален вариант. Ако "Калоян" е наполовина на тези страници, или 150, няма как да му сложиш половин цена от 6 лв - не ти е рентабилно, трябва да е малко повече, ала това е за сметка на читателя. Ако "Калоян" е двойно повече страници, или 600, няма как да му сложиш двойна цена от 24 лв, трябва да е доста по-евтин, за да си го купи някой - в този случай ти като издател си прецакан. Пример с Призванието - първото е 256 стр (ако не бъркам) и е 12 лв, а второто е 172 стр по-дебело, но е само 15 лв. Или Второто призвание е с 67% по-дебело от първото, но е само с 20% по-скъпо. Простете бакалските ми сметки.
Очаквам с нетърпение следващото заядливо включване от поредните разбирачи и специалисти по всички въпроси!
Привеждам малък аргумент защо книги от 250-300 стр са идеалния вариант. Чисто финансов, впрочем. При по-тънки книжки, дори и да са малко по-евтини, читателят се чувства леко прецакан, че е дал пари за тетрадка - справка 160-страничните книги на Уейн, които струват 11 лв. Един "Калоян" със своите 300 страници и 12 лв цена е идеален вариант. Ако "Калоян" е наполовина на тези страници, или 150, няма как да му сложиш половин цена от 6 лв - не ти е рентабилно, трябва да е малко повече, ала това е за сметка на читателя. Ако "Калоян" е двойно повече страници, или 600, няма как да му сложиш двойна цена от 24 лв, трябва да е доста по-евтин, за да си го купи някой - в този случай ти като издател си прецакан. Пример с Призванието - първото е 256 стр (ако не бъркам) и е 12 лв, а второто е 172 стр по-дебело, но е само 15 лв. Или Второто призвание е с 67% по-дебело от първото, но е само с 20% по-скъпо. Простете бакалските ми сметки.
Очаквам с нетърпение следващото заядливо включване от поредните разбирачи и специалисти по всички въпроси!
Значи според теб е хубаво да се продължи тенденцията от старата вълна, когато книгите-игри излизаха орязани, за да се вместят в точно определен обем страници?
Един "Калоян" със своите 300 страници и 12 лв цена е идеален вариант. Ако "Калоян" е наполовина на тези страници, или 150, няма как да му сложиш половин цена от 6 лв - не ти е рентабилно, трябва да е малко повече, ала това е за сметка на читателя. Ако "Калоян" е двойно повече страници, или 600, няма как да му сложиш двойна цена от 24 лв, трябва да е доста по-евтин, за да си го купи някой - в този случай ти като издател си прецакан.
Къде е логиката в написаното от Бранимир, който си мисли, че привежда финансов аргумент? Цената на една книга съвсем не зависи директно от броя на страниците, или пък от дебелината на гръбчето.
Един "Калоян" със своите 300 страници и 12 лв цена е идеален вариант. Ако "Калоян" е наполовина на тези страници, или 150, няма как да му сложиш половин цена от 6 лв - не ти е рентабилно, трябва да е малко повече, ала това е за сметка на читателя. Ако "Калоян" е двойно повече страници, или 600, няма как да му сложиш двойна цена от 24 лв, трябва да е доста по-евтин, за да си го купи някой - в този случай ти като издател си прецакан.
А защо една книга от 600 лева трябва да струва 24 лева, за да е печеливша колкото книга от 300 страници за 12 лева? Откъде я извади тази логика? Все едно да кажеш, че щом човек избягва 100 метра за 10 секунди, значи ще избяга 10 километра за 1 000 секунди. Няма нужда да съм специалист по всички въпроси, Бранимире, за да разбера, че отново приказваш празни приказки и теоретизираш без да излагаш факти, а вероятно и без да разполагаш с такива. Сметките ти не са бакалски. Ако беше бакалин, щеше да фалираш много бързо.
Не знам какво има предвид Сашо, когато казва "сякаш и самият обем направо плаши деца и родители масово". Родителите могат да се плашат от обема, защото предполагат, че книгата ще струва много пари. Някои деца може да се плашат от многото страници, защото не са свикнали да четат дебели книги. При онлайн продажби тези аргументи не влияят, обаче.
Не помня... на някое от събитията имаше ли големи, хубави табели с оригинална цена и отстъпка над всяка книга? Хората често биват привлечени от отстъпките. Понякога книга с цена 20 лева се продава по-добре за 14 , отколкото книга за 15 лева, намалена на 12. И, разбира се, понякога е добре да напишеш 6 лева отстъпка, вместо да задраскаш 20 и да напишеш14.
Мисля, че е погрешно да се смесват двете теми - едната е как да продаваме повече, другата е дали обема плаши и ако плаши, коеточно плаши, а май има и една трета, за детската публика. Нито едно от шестте произведения не е предназначено за детската публика, така че не разбирам как така изведнъж има загриженост към тази част на аудиторията.
Нищо завоалирано не съм казал, Бранимире, бях много директен в оценките си за твоите мнения. Ако се обиждаш всеки път, когато някой посочи защо приведената от теб "логика" е силно счупена, с твоето ниво на разсъждения е нормално да ти писне от негативни и заядливи оценки. Следващият път, когато започнеш да излагаш аргумент, който сам определяш като "финансов", не го подкрепяй с "факти" от рода на този, че читателят се чувствал леко прецакан, понеже в това няма нищо финансово.С теб не искам да споря - писнало ми е от заядливи кисели дупета и тролове от висок клас, които обиждат завоалирано.
Иначе и аз съм от ония - заетите, и не съм намерил време да прочета ПГ2. Прочетох тетрадките и наскоро - Калоян. ПГ2 мисля да го захвана около Нова година и ще се отчета в коментарните теми.
Това не е вярно, всъщност е точно обратното. Мисля, че сме го говорили вече и няма да навлизам в детайли (ако някой не поиска), но е по-изгодно да се пуснат три отделни книги, така пазарната стойност ще е повече от двойна, а разходите, много по-малки (от двойни). Причините са други - по-добра трибуна за нови автори, по-малко занимавка за мен и екипа, по нещо за всеки читател (да, чашата е наполовина празна, все нещо няма да се хареса, но пък все нещо ще се хареса; бих предпочел да дам 15 лева за нещо, в което знам, че ще намеря един от три разказа, който да ме изкефи, отколкото 11 за нещо, което може да не ми хареса; другите два мога да зарежа; ще се чувствам по-малко прецакан при 15 за 150 страници забавление, отколко за 11 при 0 страници забавление).Аз не съм любител на сборниците. Предпочитам всяко едно произведение да е отделено в собствено книжно тяло, със собствена илюстрация на корицата... (и т.н.)
Но не мисля, че от авторите в първите два броя има такива, които са дали сериозна заявка за самостоятелна изява.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas