• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Общи приказки
/
Обем на бъдещите ни издания

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
22 Дек 2013 19:41
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2342
Topic Author
Обем на бъдещите ни издания #85174
Че е по-нерентабилно да се издадат 3 отделни книги-игри, отколкото сборник. Примерно ако ПГ2 струва производствено 4к, а се продава за 15, то за 6к могат да се пуснат трите разказа от него и да се продават за 10-12 лева.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

23 Дек 2013 00:32
mitcoiv's Avatar
mitcoiv
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 30
Обем на бъдещите ни издания #85184
Off-topic:

Лисичков писа: писа:
На малко книги помня точната дата, на която съм ги закупил, но на Боговете на футбола я помня - 15.06.1994г.

"Пробив в НБА" - 04.01.1999 г. След десетина дена стават 15 г.

Инициатива за нова книга-игра от Майкъл Майндкрайм

mitcoivanov.com/bg/

23 Дек 2013 11:13
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Обем на бъдещите ни издания #85192
Сега се замислям за нещо.
Ако в ПГ2 имаше 4 КИ, то тогава ще разсъждавам по различен начин. Само за няколко лева разлика получавам доста повече, сравнение с ПГ1. Хммм, трудно ми е да преценя при този вариант дали ПГ1 е по-добро от ПГ2 (ако ПГ2 имаше 4 КИ)....

kiril-ps.itch.io/

23 Дек 2013 14:21
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 34
Обем на бъдещите ни издания #85196
И аз си мисля, че е по-добре да има 4-5 КИ в брой, вместо 3 като за самостоятелно издаване. Разбира се, зависи много и от авторите.

24 Дек 2013 07:50
Oрк
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Обем на бъдещите ни издания #85201
4-5 игри в брой, трябва да са доста кратки или да се разпокъсват между броевете. Иначе ще стане доооста дебела книга и в по-голям формат.

12 Фев 2014 16:29
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 262
Обем на бъдещите ни издания #86583
Прочетох внимателно цялата тема. Не знам доколко питането все още е актуално, но все пак да кажа и моето мнение като ще засегна освен обем и останалите въпроси, които бяха застъпени в предходните коментари.

Със сигурност предпочитания от мен вариант е ПГ2. Ясно е че при него съотношението обем/цена е много по-добро. Винаги съм се ядосвал от издателски практики, при които дадено произведение се разделя на 1-2-3 книжки с цел извличане на печалба, а не се издава в един или два по-дебели тома. Ако този обем „плаши“ някого, то изданието има проблем при презентирането, т.е. не става ясно, че в него се съдържат 3 самостоятелни произведения и не е нужно на едно сядане да се изчетат всичките страници. На корицата пише имената на разказите и авторите, но може би някъде би могло да се вмести нещо от тип „3 в 1“ (това не е реклама на нескафе). Когато го продавате на участия на щанда освен, че ясно трябва да бъде обозначено намалението е хубаво да се индикира, че това е сборник съдържащ 3 самостоятелни произведения. Тук разбира се има проблем, тъй като те не са „самостоятелни“, но на това ще се спра малко по-долу. Когато разчитате на продажби в книжарницата обаче тези трикове не вършат работа, така че може би трябва да помислите върху по-ясна индикация относно съдържанието върху кориците на изданието. При по-малък обем обаче това би било минус, тъй като според мен повечето читатели предпочитат една голяма книга-игра с достатъчно разклонения, действие и възможност за преиграване пред 3 малки. Т.е. това би отблъснало потенциални читатели.

Причината ПГ1 да се продава и търси повече от ПГ2 според мен е точно в цифрата. Съвсем естествено е, че купувачите предпочитат да си купят първата книга от дадена поредица, а не да започват от втората. Нормално е ако не им е харесала да не си вземеш следващата. Според мен този процес ще се задълбочава и ще имате все по-сериозен проблем. Разбирам че искате да създадете марка, която с времето да продава сама, но според мен по-скоро ще отблъснете хората. Едва ли ще тръгнете да променяте нещо, но аз бих наблегнал върху сходно тематично оформление, което да обединява поредицата и някакво общо заглавие, под което да излизат, но да не ги обвързва с тези номера. Няма да предлагам имена, но погледнете как постъпват „Бард“ с тяхната поредица „Велики майстори на фентъзи и фантастика“. Спряха „червената серия“, още навремето прекратиха „фентъзи поредицата“ и т.н.

Относно сборниците и това, че един добър разказ „дърпа“ останалите и респективно увеличава продажбите на книгата. Не съм съгласен. Аз съм човек, който чете и купува много книги, но не го правя самоцелно, а подбирам внимателно според жанр, автор и препоръки от приятели. При толкова много книги обаче не бих си купил даден сборник заради това, че даден писател участва в него. А ако си го купя и се окаже, че само 1/3 от съдържанието ми допада със сигурност ще се почувствам неудовлетворен и не бих дал висока оценка за книгата. Разказите в един сборник трябва да бъдат максимално равностойни като качество. Знам че това понятие е много субективно, но особено когато произведенията са само 3 не може да се разчита на едно по-силно произведение, което да вдига нивото или да се допуска друго, което да го сваля.

Не ми допада идеята в отделните сборници да се публикуват разкази, които очакват продължение или респективно са продължение на предходни. Според мен всяко произведение трябва да бъде абсолютно самостоятелно. А какво се случва с потенциален читател на ПГ2? Купува си я и вътре прочита продължение на разказ от ПГ1 и началото на друг, който ще бъде завършен в ПГ3. Това си е проблем и на част от самостоятелните книги-игри, които са излезли до момента. Втората книга за „Асасините“ се бави близо 2 години, а трябва да излязат общо 6. При книгата на Торо ситуацията е сходна. Наистина не виждам смисъл в такива мащабни и нацепени на части проекти. Конкретно за сборниците много по-добре би било в тях да се публикуват самостоятелни разкази, а по-обемните произведения да излизат като отделни книги.

12 Фев 2014 17:28
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Обем на бъдещите ни издания #86584

comics_ross писа: писа:
Не ми допада идеята в отделните сборници да се публикуват разкази, които очакват продължение или респективно са продължение на предходни. Според мен всяко произведение трябва да бъде абсолютно самостоятелно.
Такава идея не е съществувала никога за ПГ, всеки разказ вътре има самостоятелност. Връзката между тях е бонус за тези, които са чели другите сборници от поредицата, но не е минус за тези, които не са.
Примерът с "Прах и сол" и "Падението на Мрак" е добър - това са две отделни произведения с различни герои, събития, геймплей и т.н. Същото е с "Зарево над Кордоба" и "Поробената принцеса". При Майндкрайм нещата са малко по-гранични, тъй като има пряк ефект от първия във втория разказ и вторият е пряко продължение, НО минусът би съществувал, ако примерно първият е сам по себе си незавършен и вторият дезориентира тези, които не са чели първия - все неща, от които бягаме и мисля, че го правим сравнително успешно.

Относно това дали едно от три произведения продава сборник, искам да подчертая, че идеята тук не е да се направи една качествена книга-игра и покрай нея да пробутаме още две, които не стават. Напротив, стараем се да предложим три качествени. Аз лично обаче съм си купувал многократно сборници с разкази (в момента се сещам за няколко такива, минали през ръцете ми последните месеци) заради това, че вътре в сборника има едно нещо, което искам да видя. Пример: 500 страници алманах фантастика за да видя какво е направил вътре Григор Гачев. Не казвам, че другите 480 страници са слаби, казвам, че за тези 20 съм си го взел. Това, че при теб не работи така, не означава, че е маркетингов фактор, а и разглеждаш някакъв случай, в който знаеш, че САМО 1/3 от продукта става, а ние говорим за съвсем друга дилема - не знаеш въобще каква част от продукта е качествена, но знаеш, че едно от трите е на автор, към който имаш интерес. "Я, тук има разказ с стийм-пънк гоблини - трявба да го прочета задължително, а и явно сборникът е готин, сигурно и от останалите два поне единият ще е добър."

Като цяло feedback-а ти е много ценен и благодаря за това, че си навлязъл в темата и помагаш, споделяйки мисли по нея :-)

12 Фев 2014 18:42
comics_ross's Avatar
comics_ross
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 262
Обем на бъдещите ни издания #86585
Торо, мисля че не се разбрахме. Не отричам, че името на някой популярен автор от „старата вълна” би вдигнало продажбите на даден сборник. Ако трябва да съм честен не мисля, че това би било кой знае какъв фактор, но може и да греша. Говорех принципно, че дори и някой да си купи изданието заради дадено име, то оставайки разочарован няма да си вземе останалите книги и което е още по-лошо ще каже/напише негативен отзив за нея. Това от своя страна би отблъснало потенциални купувачи (читатели). Затова казвам, че само дадено име за мен не продава сборник или поне със сигурност не е добра идея когато говорим за цяла поредица от книги. Целта не е просто книгата да бъде закупена от съответен почитател на автора, а тя да бъде достатъчно качествена, за да го накара да я препоръча на своите приятели и така да се популяризира изданието, а респективно и цялата поредица. Това че си привлякъл един, а си отблъснал двама потенциални купувачи не прави съответния маркетингов подход успешен.

Може би още в самото начало трябваше да напиша, че не съм чел нито една от двете книги. Когато се видяхме ви казах и причината. От темите във форума останах със заблудата относно свързаността между произведенията в отделните сборници.

12 Фев 2014 18:58
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Обем на бъдещите ни издания #86586
Гласувайки доверие на сборника заради тематиката на определен разказ означава, че ще дадеш шанс на другите, което иначе не би направил и те трябва да затвърдят качеството. Ако излязат на отделни книги е много по-малко вероятно да дадеш шанс на 2-рата и 3-тата по привлекателност/предварителни очаквания. В този смисъл това да са в сборник е плюс. Това е много по-силен мотиватор, отколкото демотиватора "абе едно от трите приключения не е в никакъв случай за мен" - това няма да спре никого да си купи сборника.
Не говорим за хора, които биха пробвали и трите поначало или не биха пробвали нито едната.

Естествено, че ако те разочароват 2 от 3 е зле и няма да си вземеш втори брой. Пак статистически, шансът да прочетеш 3 съвсем различни неща и да си въодушевен и от трите е много малък (тук си говорим за лични вкусове на хората освен всичко), та мисля, че ако някой не хареса един разказ е съвсем приемливо. Аз подхождам към сборниците с български разкази например с очакванията да ми допаднат под 20% от разказите, а под 5% да ме впечатлят.

И последно, относно обемите и манталитета на средностатистическия клиент в книжарница. Първо, такова животно няма - всеки трябва да си знае таргет аудиторията. Аз затова и питам тук с особен интерес и с идеята, че сме нишов продукт. Това за доказалите се сред масите стратегии обаче не можем да го отречем, а по-скоро да признаем, че аз и ти не сме средностатистическите читатели и за да се целят най-вече дадени обеми, няма начин това да не е доказано, толерирано и предпочитано от масата хора.

13 Фев 2014 01:00
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 510
Обем на бъдещите ни издания #86591

Аз подхождам към сборниците с български разкази например с очакванията да ми допаднат под 20% от разказите, а под 5% да ме впечатлят.

С времето това се променя, да ви кажа от висотата на моите 42. След като съм чел толкова добри неща през годините, не си купувам българска литература, защото шансът да ме впечатли е нулев (на база на двайсетина години опити), а шансът да ми допадне е под един процент.

Не забравяйте, че сборниците са абсолютно аматьорско начинание. И като за такова, надминават очакванията ми в пъти.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Общи приказки
/
Time to create page: 0.072 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Всички грешки в книгите-игри на 1 място (111 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / No Exit?
    • от Вилорп
    • 10 Юли 2025 16:04
    • Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност