Не мога да разбера защо играчът трябва да има всичката информация, която имат героите!
Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Не съм ползвал чуждици в разказа си. На две места съм ползвал термини от японски бойни изкуства, които ако ги превада, ще са също толкова объркващи. Термини, които вече са си напълно универсални.Щом искаш да запазиш целостта на разказа си и да не загуби духа, просто сложи всички чуждици в един речник в края на разказа си. Така хората не само, че ще научат нещо ново, но и няма да се объркват с изборите.
Повтарям - термини от бойните изкуства съм ползвал на две места. На първото е само описание, а при втория става достатъчно ясно, че има избор между два удара и две хвърляния. Още повече, че на въпросното второ място става дума точно за схватка, следователно е нормално да ползвам такива термини, както например във футболна игра има футболни термини, в икономическа - икономически и така нататък.
Не мога да разбера защо играчът трябва да има всичката информация, която имат героите!
Защото текста ти, термините в него, събитията, които се случват, за някой може да звучат така:
Изкибаторът потървна към осдономорната гфада. По някое време друминът посурчи ектелетерната и много красива асдафала, но едгиберът се оформи като асдоридолна котафабрупра и попречи на котоминирането.
Какво ще критозакнеш?
- Самандил с копо - мини на 5
- ще се липитираш с бовенкът - мини на 36
- наляво - мини на 90
Нито съм художник, нито графичен дизайнер, нито имам къде да ви чертая схеми. А за техниките в "Пътя на тигъра" имам силно негативно мнение за качеството на изпълнение.Няколко графики с малко текст, какво се прави с дадената техника са достатъчни. В Пътят на тигъра е точно така.
Това е така, но въпросната случка, както писах по-горе, е бонус за лесно минаване към тези, които са запознати и продължавам да не мога да разбера какво сте се захванали толкова за нея.Не искам да превеждаш нещата както са си.
Речника не е непременно - дословно превеждане на думите.
Например пишеш думата Гяко цуки и описваш какъв тип е движението.
Така ние правим справка в края на разказа и разбираме какво по точно ни предлагаш да правим
1. Не удар с дясна ръка, а със задна.1. Гяко-цуки - десен прав.
2. О-сото-гари - хвърляне с подсечка и ключ на ръката
3. Томое-наге - хвърляне с карак и падане
4. кайтен-до-маваши-гери - тука и ютуб не ми помогна, но като цяло е нещо си завършващо с дясно маваши. Със сигурност можеше да е Десен шут в главата.
5. Не е въпроса на възможност, а на желание.
6. А лекцията за фукането може да се изчете ТОЧНО поради педантичното желание за ползване на неразбираем за масовата публика термин. А за графиките - дъ хел, като че ли няма гугъл + изображения.
7. Повечето хора, боксьорите и уличните бойци, към тях мога да прибавя няколко бойни стила още, си нямат идея, какво са маягери, маваши, томо-наге и т.н. термини. Както и как точно се контрират тези неща. Да не говорим за множеството нестандартни контри, които съм виждал на улицата. С две думи - термина пречи, когато не е обяснен добре, а и всеки има своя представа за бойните изкуства. Специално аз съм контрирал и двете изброени мятания на чиста маса и сила. Трениралия бойни изкуства, обаче ще знае даже името на контрата, ако има такава.
8. Отново - коментирам принципа и се мъча да ви върна малко към логическото мислене, не споря за конкретната ситуация - за нея в неделя-понеделник.
9. Освен това.
1. Ние НЕ познаваме добре героите ти. Когато очаквах от гарвана да прелети над стената... стената стана на парчета.
2. Ние НЕ сме длъжни да сме чели останалите части от цикъла в който е разказа ти.
3. Ако искаш да подхождаш към сериозни проблеми - нека на читателя му стане ясно някак си. Аз в самото начало си представих нещо такова:
img3.ipvod.ru/ipvodimages/forig/9048/19169_3.jpg
Е, как да разбера, че ще има каквото и да е сериозно нещо след такова интро ?
И къде съм поставил играча пред подобен избор?Аз пък ти говоря принципно, защо играчът трябва да има всичката информация, която има героят. И то не всичката, а само тази, която му е необходима за конкретното приключение. Можеш да затрудниш играча и по други начини - например да го поставиш в ситуации, за които индиректно от текста трябва да систематизира информацията и да вземе решение. Не се отнася само до чуждиците, а и до света, историята и мотивацията на героите и конкретната ситуация, в която са попаднали - това определя и поведението, което играчът ще има по време на игра. Отново пример:
Изправяш се срещу Прокопи с меч в ръка. Ще го убиеш ли?
Е, ще го убиеш ли? Да не е главният злодей, или пък е родният ти баща, или пък и двете? При липса на информация, как да се вземе някакво правилно решение.
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas