• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
03 Авг 2012 23:44
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60090

Не мога да разбера защо играчът трябва да има всичката информация, която имат героите!

Защото текста ти, термините в него, събитията, които се случват, за някой може да звучат така:

Изкибаторът потървна към осдономорната гфада. По някое време друминът посурчи ектелетерната и много красива асдафала, но едгиберът се оформи като асдоридолна котафабрупра и попречи на котоминирането.
Какво ще критозакнеш?
- Самандил с копо - мини на 5
- ще се липитираш с бовенкът - мини на 36
- наляво - мини на 90

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

04 Авг 2012 00:00
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Получени "Благодаря": 0
Topic Author
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60091

SatanicSlayer писа: писа:
Щом искаш да запазиш целостта на разказа си и да не загуби духа, просто сложи всички чуждици в един речник в края на разказа си. Така хората не само, че ще научат нещо ново, но и няма да се объркват с изборите.
Не съм ползвал чуждици в разказа си. На две места съм ползвал термини от японски бойни изкуства, които ако ги превада, ще са също толкова объркващи. Термини, които вече са си напълно универсални.
Гяко-цуки - обърнато промушваане, а всъщност е удар със задна ръка.
О-сото-гари - голямо външно изкосяване. По-ясно ли е така?
Томое-наге - даже не мога да го преведа, освен че "наге" е хвърляне, а самата техника е пожертвователна.
А за кайтен-до-маваши-гери се получава нещо толкова безумно, че ще е много объркващо - страничен ритник със слизане на земята.
Не вярвам някъде в нета да можете да намерите клипчета, носещи преведени имена - всички качват с оригиналните им наименования.
От друга страна, ако ви бях прикачил клипчета, все щеше да се намери някой, който да ми каже, че съм се бил фукал и че това не било такъв форум, или пък някой да ми прочете една лекция на тема как бойното изкуство трябва да учи на скромност или кой знае още какво... както се казва, тоя филм вече съм го гледал на няколко пъти.

Формата на Вселената е пустота, пустотата е форма.

04 Авг 2012 00:05
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60092
Няколко графики с малко текст, какво се прави с дадената техника са достатъчни. В Пътят на тигъра е точно така.

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

04 Авг 2012 00:08
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60093
Не искам да превеждаш нещата както са си.

Речника не е непременно - дословно превеждане на думите.

Например пишеш думата Гяко цуки и описваш какъв тип е движението. ;)
Така ние правим справка в края на разказа и разбираме какво по точно ни предлагаш да правим :)

Избери своето приключение

04 Авг 2012 00:12
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60094

yoyovec писа: писа:

Не мога да разбера защо играчът трябва да има всичката информация, която имат героите!

Защото текста ти, термините в него, събитията, които се случват, за някой може да звучат така:

Изкибаторът потървна към осдономорната гфада. По някое време друминът посурчи ектелетерната и много красива асдафала, но едгиберът се оформи като асдоридолна котафабрупра и попречи на котоминирането.
Какво ще критозакнеш?
- Самандил с копо - мини на 5
- ще се липитираш с бовенкът - мини на 36
- наляво - мини на 90
Повтарям - термини от бойните изкуства съм ползвал на две места. На първото е само описание, а при втория става достатъчно ясно, че има избор между два удара и две хвърляния. Още повече, че на въпросното второ място става дума точно за схватка, следователно е нормално да ползвам такива термини, както например във футболна игра има футболни термини, в икономическа - икономически и така нататък.

04 Авг 2012 00:16
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60095

Няколко графики с малко текст, какво се прави с дадената техника са достатъчни. В Пътят на тигъра е точно така.
Нито съм художник, нито графичен дизайнер, нито имам къде да ви чертая схеми. А за техниките в "Пътя на тигъра" имам силно негативно мнение за качеството на изпълнение.

04 Авг 2012 00:19
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60096
Аз пък ти говоря принципно, защо играчът трябва да има всичката информация, която има героят. И то не всичката, а само тази, която му е необходима за конкретното приключение. Можеш да затрудниш играча и по други начини - например да го поставиш в ситуации, за които индиректно от текста трябва да систематизира информацията и да вземе решение. Не се отнася само до чуждиците, а и до света, историята и мотивацията на героите и конкретната ситуация, в която са попаднали - това определя и поведението, което играчът ще има по време на игра. Отново пример:

Изправяш се срещу Прокопи с меч в ръка. Ще го убиеш ли?

Е, ще го убиеш ли? Да не е главният злодей, или пък е родният ти баща, или пък и двете? При липса на информация, как да се вземе някакво правилно решение.

04 Авг 2012 00:21
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60097

SatanicSlayer писа: писа:
Не искам да превеждаш нещата както са си.

Речника не е непременно - дословно превеждане на думите.

Например пишеш думата Гяко цуки и описваш какъв тип е движението. ;)
Така ние правим справка в края на разказа и разбираме какво по точно ни предлагаш да правим :)
Това е така, но въпросната случка, както писах по-горе, е бонус за лесно минаване към тези, които са запознати и продължавам да не мога да разбера какво сте се захванали толкова за нея.

04 Авг 2012 00:33
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60099
Гяко-цуки - десен прав.
О-сото-гари - хвърляне с подсечка и ключ на ръката
Томое-наге - хвърляне с карак и падане
кайтен-до-маваши-гери - тука и ютуб не ми помогна, но като цяло е нещо си завършващо с дясно маваши. Със сигурност можеше да е Десен шут в главата.

Не е въпроса на възможност, а на желание.

А лекцията за фукането може да се изчете ТОЧНО поради педантичното желание за ползване на неразбираем за масовата публика термин. А за графиките - дъ хел, като че ли няма гугъл + изображения.

Повечето хора, боксьорите и уличните бойци, към тях мога да прибавя няколко бойни стила още, си нямат идея, какво са маягери, маваши, томо-наге и т.н. термини. Както и как точно се контрират тези неща. Да не говорим за множеството нестандартни контри, които съм виждал на улицата. С две думи - термина пречи, когато не е обяснен добре, а и всеки има своя представа за бойните изкуства. Специално аз съм контрирал и двете изброени мятания на чиста маса и сила. Трениралия бойни изкуства, обаче ще знае даже името на контрата, ако има такава.

Отново - коментирам принципа и се мъча да ви върна малко към логическото мислене, не споря за конкретната ситуация - за нея в неделя-понеделник.

Освен това.

1. Ние НЕ познаваме добре героите ти. Когато очаквах от гарвана да прелети над стената... стената стана на парчета.
2. Ние НЕ сме длъжни да сме чели останалите части от цикъла в който е разказа ти.
3. Ако искаш да подхождаш към сериозни проблеми - нека на читателя му стане ясно някак си. Аз в самото начало си представих нещо такова:
img3.ipvod.ru/ipvodimages/forig/9048/19169_3.jpg
Е, как да разбера, че ще има каквото и да е сериозно нещо след такова интро :mrgreen: ?

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Авг 2012 00:51
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60101
Мех, това не отива никъде. Knock it off.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

04 Авг 2012 01:01
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60102

hameleona писа: писа:
1. Гяко-цуки - десен прав.
2. О-сото-гари - хвърляне с подсечка и ключ на ръката
3. Томое-наге - хвърляне с карак и падане
4. кайтен-до-маваши-гери - тука и ютуб не ми помогна, но като цяло е нещо си завършващо с дясно маваши. Със сигурност можеше да е Десен шут в главата.

5. Не е въпроса на възможност, а на желание.

6. А лекцията за фукането може да се изчете ТОЧНО поради педантичното желание за ползване на неразбираем за масовата публика термин. А за графиките - дъ хел, като че ли няма гугъл + изображения.

7. Повечето хора, боксьорите и уличните бойци, към тях мога да прибавя няколко бойни стила още, си нямат идея, какво са маягери, маваши, томо-наге и т.н. термини. Както и как точно се контрират тези неща. Да не говорим за множеството нестандартни контри, които съм виждал на улицата. С две думи - термина пречи, когато не е обяснен добре, а и всеки има своя представа за бойните изкуства. Специално аз съм контрирал и двете изброени мятания на чиста маса и сила. Трениралия бойни изкуства, обаче ще знае даже името на контрата, ако има такава.

8. Отново - коментирам принципа и се мъча да ви върна малко към логическото мислене, не споря за конкретната ситуация - за нея в неделя-понеделник.

9. Освен това.

1. Ние НЕ познаваме добре героите ти. Когато очаквах от гарвана да прелети над стената... стената стана на парчета.
2. Ние НЕ сме длъжни да сме чели останалите части от цикъла в който е разказа ти.
3. Ако искаш да подхождаш към сериозни проблеми - нека на читателя му стане ясно някак си. Аз в самото начало си представих нещо такова:
img3.ipvod.ru/ipvodimages/forig/9048/19169_3.jpg
Е, как да разбера, че ще има каквото и да е сериозно нещо след такова интро :mrgreen: ?
1. Не удар с дясна ръка, а със задна.
2. Не съм съгласен - в самото "о-сото-гари" няма включен ключ, това че може да се изпълни с такъв - е допълнителен бонус.
3. Предполагам, че имаш предвид "хвърляне с крак и падане"? Лично аз не бих могъл да си представя за какво става въпрос, ако чуя само превода, защото има поне още 3-4 хвърляния, които могат да се опишат така, а някой джудока би се сетил поне за 10.
4. Youtube дава резултати и на кайтен-до-маваши-гери, и само на до-маваши-гери. Както и нашият двукратен световен и десеткратен европейски шампион по карате Валери Димитров ползва тази нокаутираща техника.
5. Според мен е по-добре никакво обяснение, отколкото некоректно такова, каквото има в няколко КИ от старата вълна.
6. Нямам компютърната грамотност и адекватна машина+интернет, за да правя каквото и да е повече от писане на текст.
7. Точно за това в бойните изкуства/спортове се дават технически степени (тоест знаеш техниката до някакво ниво), а не бойни степени.
8. Логиката гласи следното - няма да ми промените мнението, аз няма да променя вашето, следователно спорът е нищо повече от чесъне на пръстите.

9.1. Стената стана на парчетаа, защото на Гар Ван й казаха да мине ПРЕЗ стената и тя мина през нея.
9.2. Никой не е длъжен нищо - разказът-игра е достатъчно самостоятелен. Просто написах нещо, което мислех, че ще е приятно да бъде прочетено, явно съм се объркал.
9.3. Не мисля, че разбирам каква е тази картинка и какво искаш да ми кажеш с нея.

04 Авг 2012 01:04
bersek
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Скрий Още
Topic Author
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60103

Аз пък ти говоря принципно, защо играчът трябва да има всичката информация, която има героят. И то не всичката, а само тази, която му е необходима за конкретното приключение. Можеш да затрудниш играча и по други начини - например да го поставиш в ситуации, за които индиректно от текста трябва да систематизира информацията и да вземе решение. Не се отнася само до чуждиците, а и до света, историята и мотивацията на героите и конкретната ситуация, в която са попаднали - това определя и поведението, което играчът ще има по време на игра. Отново пример:

Изправяш се срещу Прокопи с меч в ръка. Ще го убиеш ли?

Е, ще го убиеш ли? Да не е главният злодей, или пък е родният ти баща, или пък и двете? При липса на информация, как да се вземе някакво правилно решение.
И къде съм поставил играча пред подобен избор?

04 Авг 2012 01:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60104
4. Един линк, би ме убедил. Моето търсене докара само до "маваши-гери"

7. Това не променя факта, че дори човек с приличен боен опит няма да може да мине през ситуацията, ако не е "шлифован" в бойно изкуство.

9.1. изборът ми беше Стандартно или нестандартно минаване. Стандартно е да я изкатери и прескочи, поне аз така го схващам. Нестандартно - да я прелети. ;)
Не че е проблем де - смях се доста.
9.2. Може би е достатъчно самостоятелен, що се отнася до сюжетна информация. Що се отнася до сетингова - определено не.
Иначе аз лично съм оптимистичен - стига в един момент да не се опита да стане "darker and edgier" - утре вечер ще се превивам от смях на спокойствие на село.
9.3. Веднага се сетих за анимациите от едно време, където на героите им падат тухли на главата и им няма нищо. Исках да посоча, че аз поне не успях да хвана желанието на разказа да е сериозен. :)

Относно изборите - аз съм писал статия, всякакви принципни коментари ще са полезни. Технически можем просто да преместим спора на принципно ниво и да отиде там - сега изглежда, че редим произведението, а поне аз не правя това. :)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

04 Авг 2012 01:23
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60105
Берсек. Просто ти казваме, къде в разказа ти се губи връзката.
Може наистина да е приятно четенето, но когато тълкуването на автора спрямо читателя е различно от това на автора, приятното четене остава на заден план(пример давам на поста на Хамелеона, където в началото е описал, как ги вижда той, а ти отбелязваш, че е грешно).

Щом не можем да ти променим мнението и ти с нищо не можеш да промениш поне моето мнение.

Единственият минус в твоя разказ е тълкуването и липса на информация, която да дадеш на читателя.

Давам ти последен пример. Сигурно тези думи, които ги използваш са на японски.

Главният герой решава да изкълца противника с мечовете си.

Каква атака ще използваш?

Онигири - 2
Синжи сонсон - 4

Използвам примера ти и не давам информация за двата удара. Все пак това което го пишеш е за читателите нали? Не всички сме тренирали бойни изкуства.
Тогава за какво приятно четене говорим, защото аз видя ли чуждица и ако не видя обяснение в самото произведение ми се губи кефа. Следващото ми действие е да спра да го чета.

Избери своето приключение

04 Авг 2012 01:24
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
Лагерът-Новобранци - целия разказ-игра в 197 епизода #60106
Ам, що упорствате всъщност?

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Дигитални книги-игри
/
Time to create page: 0.094 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Урок 2: Условно съдържание (2 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от Rahvin
    • Yesterday 21:07
    • Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (483 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Efix7
    • 07 Юни 2023 21:52
    • Материали (1 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от ringlas
    • 05 Юни 2023 18:08

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg