• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм.

• 1
  • ...
  • 9
  • 10
  • 11
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
02 Ное 2015 21:08
mu6-more-rock
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109383
dnes.dir.bg/news/vladimir-putin- ... 36890?nt=4

ТЪРСИ

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

03 Ное 2015 18:40
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 586
Topic Author
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109399
В тоя свят забелязвам интересна зависимост. След като парите са най важното вече всякакви девойки празнуват рожденния си 18 с масова оргия запечатана на видео и прочее озвращение. Човешкото тяло се оревръща в зомби, боклук, кошче и още по лошо няма да изброявам. Едно време не можеше да накараш да се преструва на отрицателния герой сега е 50% и клони към покачване. Аз предпочитам да чета за момичета които са физически и духовно извисени отколкото силиконово и задничесто....
Приветствам, дано го направят правилно макар да не ми се вярва.

П.с. Хитлер югент е доста добра идея , но е опропастеба от манията че трябва да е за всички, пионерството тоже.

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

09 Ное 2015 10:16
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109523
Здравейте съфорумници,
Първо искам да ви поздравя,
Второ – да ви се извиня че не се появявам толкова време (и най –вече се извинявам на Джордж М.Джордж – бях му обещал да му пусна текст, но просто не намирам време да пиша, засипан съм с работа).
Сега – накратко – идеята за книга игра –фантастика за социализма е чудесна, но трудно реализуема, защото съществуват различни гледни точки за социализма.
Един искрено вярващ комунист би казал, че комунизма е бил в апогея си през 60-те години когато държавата е взета с народен терор от властимащите и земята е раздадена на селяните. Такъв човек би се опитал да направи преврат ако види че нещата се променят (Горуня).
Един комунист второ поколение би видял че системата е непригодна да се състезава със Запада – и би поискал да я пригоди към себе си. Л.Живкова желаеше да направи това чрез изграждане на националния ни суверенитет, а Луканов чрез махането на Живков, но никой не посмя да махне естеството на самия комунизъм за да не падне от власт.
Имаш и трета гледна точка – на дисидентите лежали по затворите и мачкани от системата. (баба ми е такава дисидентка – баща й е бил депутат от хората на Кьосеиванов - не са й давали да работи, нито да учи, изселвали са я в конски вагони на шестнадесет години с цялото семейство)
Комунизмът като всяка система имаше плюсове и минуси – при него имаше ниска безработица, ред и сигурност, образование и здравеопазване, ниски цени, влагаха се много пари в спорт и строителство, което бе в пъти по-качествено от днес, имахме разузнаване и армия….
но също така е истина че държавната администрация бе раздута прекомерно, властта бе завзета с кръв, репресивният апарат се бе слял с властта, хвърляхме милиони за да се готвим за войни със съседките ни – членки на НАТО, през няколко часа нямахме ток, стоките се намираха трудно дори в корекомите. Трудно е да се уеднаквят различните гледни точки, може би трябва да направиш като Дж. Мартин – да видиш света през очите на няколко героя.
Фантастиката през 80-те години в България бе на високо ниво, защото имаше студена война, която доведе до надпревара в Космоса. България участваше на страната на Съюза, даже изпрати двама космонавти. Днес нямаме бази, нито техника, но тогава имаше активна пропаганда – учебниците още във втори клас пишеха за нашите космонавти, колко е хубаво да си космонавт, как те са световни знаменитости. Даже в списанията пишеше пропаганда – например в „Дъга” Чоко става космонавт и първият български космонавт му дава щафетата за да стане той втори. Чоко покорява Марс. Марсиянци идват в България. Аз лично като малък четаех да съм космонавт – по късно разбрах че това е било мечта на цяло едно поколение родено 77-82 година
От писателите фантасти –българи препоръчвам Вежинов – в него го няма този характерен социалистически стил, нещата са изчистени за фантастика. Чети „Един есенен ден на шосето” (изучавали сме го и в седми клас), „Бариерата” (даже я има филмирана), „Белият гущер”….. Слагам Вежинов на нивото на Жул Верн и Станислав Лем. Ако ти се чете типична късна социалистическа фантастика може да прочетеш „ Границата" на Жоро Гунев , въпреки че на мен той не ми допада - след като авторът избяга в САЩ в началото 90-те е бил тнърде много повлиян от американския начин на мислене

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Асен

09 Ное 2015 10:24
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109524
Едно време ние като минавахме край къщата на Милко Балев мълчахме или шептяхме и не говорехме че ще ходиим до градинката с къщата на М.Балев, а до градинката с жълтурчетата, понеже имаше много жълтурчета, а гледахме да не споменаваме името на М.Балев. но пък съм говорил с комунисти, които не са с чак толкова изкривено мислене и те твърдят че страхът е бил 60-те години, дори началото на 70-те, а 80-те години е имало значителна свобода. Може би баба ми вече е била много наплашена през всичките години, все пак бе репресирана, не знам, за тогава съм бил 6-7 годишен, не мога да съм обективен. но пък е факт, че вуйчо ми и майка ми са кръщавани тайно. Макар че те са раждани средата на 50-те. Знам ли и аз?

П.С. Комунизмът като такъв лежеше на две концепции - колко справедлив ще стане светът за обикновените маси, и колко ни пречи гнилият запад, който всеки миг ще рухне.
Имаше жестока пропаганда, която ни набиваше обиконвени ценности - например че трябва да даваме път на по-старите, да се доказваме като млади комсомолци и пионери т.н.
Не казвам че идеите са били поши по принцип, но се видя че моралът е фалшив. не може да говориш колко е гадна проституция и да има проституция и метреси в България, не може да пропагандираш против интересчийството и да битка за власт на върховете на Партията..... :evil:
с това не казвам, че Западът няма недостатъци, а че Системата не признаваше своите грехове...

10 Ное 2015 09:20
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109558
А как по старото поколение ще коментира това че по съшество комунистите бяха прави че капитализма е прогнила система.
Говоря за пълна загуба на социалните придобивки, за въздигане в култ на пошлото, за законните извращения , но пъкбе забранено да кажеш мулат, негър а у нас глобяват за циганско лято....

Във време, когато родният ни книжен пазар е узурпиран от пълчища бездарни занаятчии, готови на всичко, за да задоволят и най-ниските масови вкусове, Той не грачи в...

10 Ное 2015 10:00
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109561
не знам дали ме слагаш към по-старото поколение (набор 82 съм и въпреки че съм бил чавдарче, не се имам за стар), но мисля че се изразих пределно ясно.

Не Одобрявам всичко в Западната система - най вече в САЩ, но и не само - тя има много недостатъци, като най очевидният е прекалената либерастия (огромна толерантност към малцинствени етнически, религиозни и т.н. групи за сметка на мнозинството), но нейният аналог беше Диктатура.

Или както го е казал Чърчил - Демокрацията (Парламентарната система) е нещо мноог лошо, но по-добро все още не е измислено. :flag:

За пошлото също съм споменал - при социализма имаше опеределени ценности, но после се оказа че морала е бил фалшив - в смисъм че е бил за хората ДОЛУ, но не и за тези ГОРЕ.
След като комунизма си отиде просто деградацията в морален план стана Явна, защото започна да ни управлява втория ешелон на комунистите (партийните секретари), а те не бяхя подготвени да бъдат първи ешелон ( Политбюро).
Социалните придобвки нямаше как да не бъдат загубени, защото Външи фактори направиха всичок възможно да смачкат България и създадоха хиперинфлацията . После милионите които бяха окрадени бяха върнати обзеценени - един краден милион се върна като пет-шест лева и то с лихвите.

Или с една дума - всички процеси за които говориш и които ни измъчват днес започват много по-рано. Вземи прочети "Записките....." на Георги Марков има ги в Читанка.

10 Ное 2015 10:04
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109562
и махалото на Фуко прочети.....светът дълго време бе в едната крайност по отношение на негрите, сега отиде в другата. Същото с педерасите и лесбийките - ту така - ту иначе ( В древна гърция е било нормално, хриястиянството ги е отрекло през средните векове, сега пак се парадира с това). поради тази причина нацитата които бяха отричани дълго време сега се връщаме към тях - просто махалото отива или наляво или надясно. Стенен часовник не си ли виждал? :geek:

П.С. ЕДно уточнение правя - навремето говорехме за прогнилия Запад, но днес се вижда ясно че Западът не е е единен. първо имаме САЩ, второ имаме неговите съюзници Великобритания, ИЗраел, Япония и сие които действат съгласувано с него но си имат свои интереси.,трето имаме ЕС представлявана най-вече от Германия, но със значимо присъствие на Франция, Полша, четвърто имаме една изпадаща Италия, пето имаме едно ИСпания която е особен случай - голяма държава която не е Велика сила, шесто имаме Унгария, която напоследък определя политиката на света, седмо имаме Балканите и в тях - Румъния и Гърция в двата полюса и накрая се влачи България. не мисля че можем да категоризираме Западът като единно понятие.
Както не е единен и Арабският свят, както не е единен и КРИБС - това са сфери на влияние, в които някои са по-горе, а други по-долу също като в едно семейство.

10 Ное 2015 14:22
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #109570
На практика сте прави но основната филосовка линия на запада е формирана от определени научни трудове, наложена е повсеместно вкл. И в япония и подобно на могъщия ссср, запада не вярва на сълзи. Ако не си с него си против него и те бият силно през ръцете.....
Аз говоря за морала бил и фалшив той изключваше гласност на циганина васко, на разни ,,звезди" и новия синоним на професионалните курви - плеймейтка.
В посолството в което чат пат работя има една наричат я плейгърл. От босна е мюсплманка има си пълно бойно на закачалката ако се налоби да го навлече ако някой дрът мола дойде... Нейната задата е да туши посланника, вече това и е третия посланник.... При фалшивия арабски морал това е голям пробшем ако е известно ама тя не ходи по шоута, нито има предаване да не говорим за канал в ютубата.... Моя проблем е този че курвалъка или плеймейството е важно, но децата и родината не са важни.... И така скоро с много реклама България няма да я има....

09 Апр 2016 17:49
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #114436
Продължавам да пиша. Получава се добре. Почти съм стигнал 100 епизода и виждам как самата тема има какво да каже, да разкаже и да се почуства.
Според мен близкото минало е доста необятна тема за КИ с доста интересни възможности.

21 Апр 2016 16:54
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #115009
рахвине, мисля че съм ти го казал, но ще ти го повторя с няколко думи - опитай се да видиш света през различните гледни точки. подозирам че 100 епизода ще се окажат твъред малко само Ной към 60. Мистерията пегас 500 вземи за База - там имаш трима герои.

22 Апр 2016 00:30
Rahvin's Avatar
Rahvin
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #115023
Аз имам един герои. Епизодите надминават сто, идеята беше просто да се пишат кратки КИ като в старите времена. Писна ми да се чака по сто години за някакви книги дето ги пишат като магнус опуси. Напиши 200 епизода бе. За една година с болести, с почивки, с неразположения точно... става.

27 Юли 2017 16:56
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1107
Фантастично реалистина КИ с щипка комунизъм и соцреализъм. #123526
Понеже скоро трябва да излезе алфа демото на Чавдар съживявам тая тема.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

• 1
  • ...
  • 9
  • 10
  • 11
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
Форум
/
ОБЩИ ФОРУМИ
/
Лично творчество
/
Time to create page: 0.086 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Карибски вълни 2: Съкровището на вълчицата (66 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от Georgi
    • Today 10:29
    • Приключения в Балара (171 Мнения)
    • в Работилница / Проекти
    • от Efix7
    • 20 Сеп 2023 13:37
    • Премиерни дати (147 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Ал Торо
    • 19 Сеп 2023 15:09

За контакти