• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Асверг. Из хрониките за кан Крум

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
20 Авг 2020 13:44 20 Авг 2020 14:30 от Вилорп.
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1097
Асверг. Из хрониките за кан Крум #136369
Асверг или по добрия Уимбълдън

Асверг е втората книга от новата вълна занимаваща се с българската история*, като излиза почти едновермено с Тервел, родения да побеждава. Така че сравненията между тях са неизбежни или поне много вероятно.

По новата утвърдена оценка за книги игри:
Оформление
Корица. Илюстрацията избрана за самата корица е много приятна и е сред най-добрите илюстрации за книги-игри от новата та и от старата вълна. Корицата обаче освен претрупана е и неинформативна. Името на вероятната бъдеща поредица е изпляскано с едър шрифт и подвежда хората, че това е името на самата книга. „Асверг“ седи откъснато и също заблуждава, че това може да е името на самият автор. Така подредена корицата четем: заглавие: Българи; подзаглавие: из хрониките на кан Крум; автор Асверг. Две от три неща не са верни или подвеждащи. малко е странно да се каже, но задната корица на книгата е по-добра от двете като изпълнение.
Илюстрациите вътре в книгата липсва, но честно казано не са ми и и липсвали особено. Предполагам че липсата им в Тервел свали очакванията и за Асверг. Има илюстрации в цветното приложение обаче, а те самите изглеждат като да са подбрани (сравнително добре) от сайт за стокови такива. Личи си че не са хомогонни, но разликите на са чак дразнещи. Към вътрешното оформление можем да обърнем внимание на Епизод ХХХ, както започва всеки епизод и към това са добавени и рамки и докато в Класна стая или Таласъмчето това не тежи толкова (все пак говорим за петдесетина епизода) ту определено затормозява четенето без да дава нищо като художествена стойност на произведението.
Дизайн и предпечат. Не знам кои са тия Алтърнатив Адвъртайзинг, ама ако са взели повече от бутилка бира за дазайна и предпечата то това си е жив обир. Освен че са плеснали 2 (ДВЕ) издателски карета най-безсрамно лъжат и за размера на книгата. Хайде може и да не лъжат а просто да са неграмотни, в днешно време всеки с компютър и достъп до Замунда се хваща да прави дизайн и предпечат. Обръщам внимание, че 70х100/16 НЕ Е 145х210 (така популярния канцеларски формат А5). от 70х100/16 трябваше да излезе книга 175х250 или 170х240 обрязана. Толкова малки бели външни бели полета последно видях при един друг издател хванал се да издаде цялата поредица за пътя на тигъра.
В заключение ще кажа че книгата е разделена на „Части“, но те са напълно без значение защото щъкаш напред назад из всички епизоди, а не се ограничаваш сама в съответната част. Самите части пък са плеснати на лява страница защото... защо не. В книжката са оставени 4 бели странички, защото не се е събрал текста до чистия обем на колата или пък не му се е занимавало на предпечата да го дооформи. И в крайна сметка са оставени бели страници вместо да са вкара дневника като част от книгата и предметите да се представят в някакъв по-удобен табличен вид.
Литература
Васил Койнарев от редактори БГ е писан и като коректор и като редактор в книгата. Икономията е майка на мизерията са казали старите хора и макар в Асверг да няма чак такива бисери като при Тервел и тук се понамирват „имал десетки стрели в колчана си“, „много от българите били нанизани на ромейските копия, но когато всички кацнали долу, битката се завързала“**.
Докато Тервел беше висок стил, тук е нисък, нещо подобно на разговорна приказка макар и не чак като в Дон мон . Разказът върви леко и сецващите моменти не са толкова в литературата колкото в объркани препратки или точки.
Игра
Това, че не си конкретно владетеля, а някакъв льольо шматкащ се около него определен развързва ръцете и дава възможност да се направи по-раздвижена игра. Не си мислете обаче, че нещо може да се промени. Точно като и в Тервел ходът на историята е строго фиксиран и няма мърдане от него. Тук обаче се добавени странични „куесчета“, които може да поразцъкате. За жалост може и да не ги поразцъкатате и да си съкратите с доста обема на книгата. Примерно търсенето на крадеца и преследването му в края на книгата са едно 50-60 епизода отделени само за това. Има боравене с пари, строежи екипиране и стига да не питате защо черния кон е по-бърз от кафявия или защо има кашкавали нещата са окей.
Кефометър
Де да знам какво да кажа за книгата освен това, че взех екстра авторитет, като ме питаха дали я харесвам. Като за нещо писано на майтап и преправено в последния момент сме виждали и по-лоши изпълнения***. При Тервел летвата беше висока и имаше страшно много изпуснат потенциал. Тук летвата е ниска, изпълнението е калпаво и липсва оценка на играта. Да можеш да кажеш колко авторитет си събрал ама не е ясно на кого да го кажеш това, самият авторитет се събира хаотично и без особена връзка с действието и в крайна сметка служи повече за да покаже колко познаваш историята и дали се интересуваш от нея. Като книга игра Асверг е средна работа или малко под това, тестовете и редакцийте са очевидно „скипнати“, ако се вярна на автора заради бързане. Абе ако историята ви инетересува и искате да проверете може ли да се обърне в игра то Асверг е един опит за това. Дали е добър или лош времето ще покаже.

Оформление ★✯☆☆☆ 1,5/5
Литература ★★★☆☆ 3/5
Игра ★★★✯☆ 3,5/5
Кефометър ★★★☆☆ 3/5

*Втора по дата на излизане след Калоян и златния печат
**това не е точен цитат
***Заглавието на поста
★☆✯

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee, harlequin, Rahvin, Monevwww, George-AL

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

12 Ян 2021 23:11 14 Ян 2021 16:05 от Вилорп.
Etom's Avatar
Etom
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 207
Асверг. Из хрониките за кан Крум #137181
От трите исторически книги-игри бих ги наредил 1. Асверг, 2 Калоян. 3 Тервел. Общото между тях е, че гонят повече историческа достоверност, отколкото интерактивно приключение. Интересни са, добре написани (при Тервел има някои стилово-неуместни изкази), но за мен са огромно постижение в жанра КИ, защото дават нещо, което първата вълна не успя - КИ по българската история. Поне нашата история е достатъчно богата, та има място и още автори да се развихрят - цар Симеон, цар Борис, цар Иван-Асен 2, Въстанието на Асен и Петър, падането на България под Османско робство(владичество) и още много теми. За Третата българска държава също има мегдан.
Както и да е- от трите книги-игри аз реално не разбрах защо ги играх. Какво трябваше да направя, за да спечеля? Липсваше ми крайната цел на играта. Откъм оформление, исторически факти и събития нямам претенции. От стиловете на писане Азверг звучеше доста интересно, но и леко отвлечено. Може би заради разказвателния стил и изполваното глаголно време, което за мъен не е много ОК за книга-игра. При Калоян стилът на писане ми бе по-лесен за възприемане, както и и при Тервел. Искрено се надявам и трите книги-игри да имат продължение. Надявам се и аз да се включа с книга-игра на историческа тема, но за Волжска България.

Дискусията за историческите книги-игри е отцепена в knigi-igri.bg/forums/about-gamebooks/6055#137183тази тема .

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, Efix7, turbobobi, George-AL

03 Фев 2021 16:30 03 Фев 2021 16:30 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 590
Асверг. Из хрониките за кан Крум #137376
Лично за мен по-лесно се пише книга игра, когато владетелят не е добре познат (Кубрат, Кубер, Батбаян/ Безмер, Котраг,, Телериг, Кардам, УМор...да Умор, управлявал е само 40 дни, но знаете ли колко много неща мога да се случат през това време..)
Или когато друг герой е главният и гледаме през неговите очи, а не през очите на владетеля. Примерно Елемаг, войнът на кан Тервел; или Велизарий пленникът-приятел на Исперих. и пр.

Истината ще те направи свободен

26 Ян 2022 19:23 26 Ян 2022 20:44 от GRaf.
GRaf
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Асверг. Из хрониките за кан Крум #139650
Здравейте,

С надеждата във форума все още да има активни, исках да питам: тези три допълнителни страници (дневника, пазара с описанието на предметите) би трябвало да са включени в книгата, нали? При мен май се е получил малък гаф и не са били вкарани… От началото си виках, че трябва да,се разпечатат или съм ги потурчил някъде, обаче наистина просто ги няма.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Yann Gamgee

27 Ян 2022 11:08
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1097
Асверг. Из хрониките за кан Крум #139655
Да последните страници от книгата са и са отпечатани цветно. Ако пазиш касовия бон можеш да отидаш да тия сменят.

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги
Следните потребител(и) изказаха благодарност: GRaf

27 Ян 2022 15:11
GRaf
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Асверг. Из хрониките за кан Крум #139657

Вилорп писа:
Да последните страници от книгата са и са отпечатани цветно. Ако пазиш касовия бон можеш да отидаш да тия сменят.

Купих ги от тук, за съжаление живея в чужбина и да пратя книгата обратно не си струва нито като разход на време, нито на пари. За съжаление точно и на тази книга пдф-ът, който е постнат за изтегляне, съдържа само страницата с умения и багаж.

Ще им пиша по имейла, поне ако мога като .jpg да ги получа.

Мерси за отговора!

27 Ян 2022 19:25
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1998
Асверг. Из хрониките за кан Крум #139661
Дневникът го има тук:
knigi-igri.bg/images/Magazin/Dnevnitzi/Dnevnik_-_Asverg.png

Останалите файловеи:
cdn.ozone.bg/media/catalog/product/cache...um-kniga-igra-30.jpg

Липсва тази с конете, които могат да се видят тук:
www.facebook.com/asverg.gamebook/photos/239318614486558

Аз не помня някога да са били цветни последните страници, в моята версия (312 страници) поне няма нищо такова - има 4 допълнителни цветни листчета, които ако не ме лъже паметта бяха мушнати в книгата, но със сигурност не съм ги късал от нея, не бих. Мисля, че си беше във вакуумно пликче заедно с тях. Може и да ме лъжат спомените, а може и да са си променили производствената практика.

Ето тук се вижда в пликче:
www.facebook.com/asverg.gamebook/photos/151217769963310
Следните потребител(и) изказаха благодарност: GRaf

28 Ян 2022 23:08 28 Ян 2022 23:12 от SpyHunter.
SpyHunter
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Получени "Благодаря": 13
Асверг. Из хрониките за кан Крум #139666
Има 3 листа от малко по-твърда хартия, на които са предметите и дневниците. Ал Торо е дал почти всички страници с изключение на две - дневника, където се записват умения и багаж и "други" предмети, където са конете и кашкавала. Прикачвам всички страници в спойлер тага. На мен ми беше странно защо списъка с предмети трябва да е под формата на хвърчащ лист. Ако беше карта, по която се играе разбирам, че ще е по-удобно да е извън книгата, но то е просто картинка с кашкавал.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Asverg4_2022-01-28.png
Asverg2_2022-01-28.png
Asverg5_2022-01-28.png
Asverg1_2022-01-28.png
Asverg3_2022-01-28.png
Asverg6_2022-01-28.png
Прикачени файлове:
Asverg4_2022-01-28.png
Asverg2_2022-01-28.png
Asverg5_2022-01-28.png
Asverg1_2022-01-28.png
Asverg6_2022-01-28.png
Asverg3_2022-01-28.png
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Ал Торо, GRaf

08 Фев 2022 15:45
GRaf
Тарикат
Тарикат
Скрий Още
Асверг. Из хрониките за кан Крум #139723
Изключително много ви благодаря и на двамата! Логистично погледнато беше забъркана работа да ги получа в чужбина, затова наистина оценявам жеста! Сега дойде време да си разцъкам книжката с кеф!
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

08 Дек 2022 13:33 08 Дек 2022 13:40 от George-AL.
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 590
Асверг. Из хрониките за кан Крум #141113
Отдавна не ми е било приятно така с историческа книга-игра. Калоян бе твърде отдавна, а с Ивайло се измъчих. Веднага казвам плюсовете на Асверг - играта е лека, епизодите са сравнително малки, преходите са прости. Почти няма шанс, а там където има не влияе на играта. Човек може да обогати знанията си спрямо историята, но ако иска може и да пропуска големи части от нея и да "скипне". Това се отразява на знанията ти, и по-натам се налага да правиш слепи избори, но ако решиш може да играеш и по този начин.

Пример - решаваш, че няма да се занимаваш какво значи Порфирогенет, насочваш се директно към битката, но по-късно те питат как се пише Порфирогенет и ти дават три различни начина. Ако си минал пред епизода с обясненията ще знаеш как се пише.

Изборите не са равностойни, що се отнася до авторитета, но пък ти дават възможност да поправяш пропуски. Не е все едно дали имаш свитък и баница, само свитък или нищо от двете неща. Изборите са прости и логични, действието е динамично. Да, открих и грешки, но тук няма да пиша за тях, а в отделна тема. Като цяло играта ми бе доста приятна. Имам основно две забележки - първо оформлението на епизодите с тези "финтифлюшки" малко ме дразни. Съзнавам, че е търсен ефект, но понякога номерата на епизодите леко се сливат с текста на предния епизод. Втората забележка е по стила на самият текст - много рязко се минава от минало свършено в сегашно историческо време. Бих препоръчал да се унифицира времето. Разбира се тези две забележки не пречат на самата игра по никакъв начин.
Книжката е достатъчно малка за да се чете и легнал в леглото. Механиката и сметките са прости.

от мене палец на горе.

П.С. за протокола - в началото на темата съм сбъркал името, то е Асверг. Обаче като понеча да променя заглавието ми излиза червено кръгче с черта и забранява да променям заглавието.

Истината ще те направи свободен
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, Etom

• 1
  • 2
  • 1
  • 2
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Други нови книги-игри
/
Time to create page: 0.257 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• "Сезон на тайни" - Радослав Апостолов (т... (22 Мнения)
    • в Списание Книги-игри / Всичко за списанието
    • от kartacha
    • Today 16:02
    • Игрочетене в бар Абордаж - Пеледгатол: Последната ... (1 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от turbobobi
    • Today 14:19
    • Професия Ченге (22 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Майкъл Майндкрайм
    • от George-AL
    • Yesterday 12:21

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg