• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!)

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
09 Ное 2020 15:07
Opk's Avatar
Opk
Окото на Бога
Окото на Бога
Скрий Още
Получени "Благодаря": 58
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #136854
Те на запад много харесват и битки безброй, съответно не са ми никакъв критерий техните нрави :dry:
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Вилорп, harlequin, George-AL, Stayfun

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

30 Ное 2020 19:32
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #136943

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata, turbobobi

09 Ян 2021 13:37 09 Ян 2021 16:43 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1043
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137177
nightshift.jpg

Нощна смяна е поляризираща книга-игра за аудиторията на нашата общност. От една страна е хорър, което отблъсква немалко хора, от друга - първите епизоди напомнят на лутането в лабиринтите на Битки Безброй от тези на Йън Ливингстън, които не стават. Насмешливи коментари за нея се подмятаха упорито в чата откакто книгата излезе, докато положителните ревюта останаха на заден план. Е, когато най-накрая се реших да я подхвана останах доволен. След като я завърших успешно си казах "уау, това сигурно е хитът на сезона..."

Авторката Виктория Хенкокс те поставя в обувките на главната героиня насред кошмар. По време на нощно дежурство в болницата, в която тя работи, се случва немислимото. Събужда се от кратка дрямка в стаята за отдих и заварва колежката си с разпорено гърло, а убиецът е по петите й. Сън или реалност, ТИ трябва да оцелееш.

Признавам, че бях скептичен към болничната обстановка, това ми е антипатична тема. Въпреки това не мисля, че авторката се е справила зле, даже напротив, без да прекалява успява да придаде уникален привкус на всяка стая и коридор в болницата. Голяма заслуга за атмосферата неимуверно се дължи на превода на Ал Торо, който е на страхотно ниво, без той да е професионален преводач, както и, разбира се, на редакцията на Юри. Цялата книга е изпъстрена със загадки и беше благодат, че не попаднах на сбъркани препратки, което щеше да развали целия кеф.

Хорър темата не е толкова... гадна. Бих казал, че хорърът е използван като похват за създаване на интересна история, получена от върволица странни събития и ужасяващи картини, като на сън, а не като самоцел за плашене и/или отвръщение. Подобно на Съновидение. Любопитен съм как би оценил текста моят брат, автор на Рецепта за кошмари и основен деятел зад форума на Стивън Кинг , но типа загадки и цедки в книгата не са за него.

Споменавайки за пореден път загадките, книгата е пълна с такива и това е един от най-силните й акценти. В играта няма обичайните за книгите-игри показатели, точки и системи, а вместо това читателят се сблъсква с какви ли не задачи и само верният отговор ще го отведе на правилния епизод, на който да продължи. Явно, че много хора не са фенове на подобен род неща, а пък от някои коментари останах с впечатлението, че едва ли не ще решавам задачи по математика ни в клин, ни в ръкав. А всъщност загадките и ребусите бяха достатъчно умело вплетени, така че да не ме подразнят, а решаването им ми достави неумоверно удоволствие. Разбира се, като програмист и математик, аз обичам такъв род неща. Като геймър искам дадена книга-игра да ми поднесе предизвикателство, нещо, което да разплета. Пример именно за такава е и Рандеву.

Бих разделил играта на 2 основни части. Първата част е лутането в "съвременната" сграда на болницата. Там обикалянето е почти изцяло на сляпо и ако не се нацели верния път, така че да се сдобиете с предмет и знанието как да продължите напред, играта за вас приключва и трябва да почнете отначало. Поради това тази част е доста недолюбвана. Всъщност тя е доста малка и предполага след 2-3 неуспешни опита да се разплете ако човек просто пробва различни комбинации от посоки. Следва кратка нова област в "мазето" на болницата, която се преодолява с правилните отговори. Дори не съм си чертал карта.

От там нататък попадате във "викторианската" част на болницата, която вече е full blown Алиса, има си и говорещ котарак :) Тази част е по-дългата, в нея вече се чувствах комфортно с преодоляването на поставените препятствия. Внимавах в текста и по този начин не умрях до края, тъй като авторката е оставила достатъчно насоки как се минава успешно. Няма дълбок сюжет, но и не й е необходим. Хрумката зад историята ми хареса, а удоволствието от приключението е в поредицата интересни случки, които Виктория е измислила, подобно на класики в жанра като Deathtrap Dungeon, ала без свръх високата леталност. Предизвикателството е да стигнеш до края и мисля, че всеки, който е успял да го достигне по честен начин, няма как да остане безразличен към книгата и да не я хареса.

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Прикачени файлове:
nightshift.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, nixata, turbobobi, lordbulb

20 Ян 2021 20:26
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 603
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137276
Преди дни прочетох "Тайната на алрисите" - апотеоз на скучността и пръв съперник на Моралезовите книги в категория Златна дренка на Новата вълна. След това неприятно изживяване с неохота захванах "Нощна смяна", вярвайки че ще е поредния преводен бълвоч. Оказах се в сериозна грешка. Настоящата книга е, за мен, най-доброто преводно произведение от Новата вълна, изключвайки двете водещи на Щрут. Виктория е успяла да създаде психарска атмосфера и да вплете в нея много игра, която освен количествено напомпана е и интересна и предизвикателна. Може би твърде предизвикателна - не можах да завърша честно книгата и се наложи да излъжа 2-3 пъти за да я превъртя. Подозирам, че може и да съм се оплел нещо, понеже така и не стигнах до съревнование с доктора - Карлмай, който се изграждаше като главен виновник за нещастията на протагониската. Стигнах до демоницата-змей като финален сблъсък и я излъгах с подли заклинания. Някой беше правил аналогия със Сайлънт Хил - да, първата част доста наподобява на нещо такова. После се превръща по-скоро в тъмна версия на Алиса, което не знам дали ми хареса като изменение, понеже съм огромен почитател на Тихия хълм. Губи се малко от мрачността, но с това идват по-разнообразни герои и локации, което е някаква компенсация. Запазва се и чувство за кохерентност на сетинга, което е похвално, с оглед на говорещата пчеличка. Като цяло - браво на Виктория, избягала е от шаблона на ББ и е направила нещо доста оригинално и същевременно заслужаващо си. Ако човек има времето и желанието да се помъчи и да спечели по честен начин, вероятно би получил голямо удовлетворение. Все пак ми се струва, че книгата щеше да е по-привлекателна, ако беше с малко занижена трудност.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, ringlas, Rahvin, nixata, Monevwww, turbobobi, Stayfun

21 Ян 2021 09:59
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Topic Author
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137287
Алилуя! Най-после след 8 години опити издадох книга-игра, която да се хареса на Мериадъка.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Meriadoc, ze BG, Rahvin, Etom

21 Ян 2021 12:03
Meriadoc's Avatar
Meriadoc
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 603
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137288
Offtopic
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Е, и Съновидението ми беше харесало. Но само заради сюжета/текста, играта беше слабичка. Нощна смяна е наистина най-комплексно завършеното от твоите :)
Следните потребител(и) изказаха благодарност: nixata

19 Фев 2021 13:01
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 989
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137520
Случайно попаднах на това в туба:

kiril-ps.itch.io/
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, the_arsonist

19 Фев 2021 19:17
Efix7's Avatar
Efix7
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1481
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137521

kiril_ps писа: писа:
Случайно попаднах на това в туба:

Доколкото познавам Никсата, не би искал той да ревюира втора негова книга. ;)

Популяризатор - "Панаир на книгата" 2019-2024
"Вълшебен зар" 2018-2022, "Зар и петле" 2023
Автор - 25 книги (13 издадени)
Редактор - списание АГАМОР

19 Фев 2021 19:20
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137522
Явно не ме познаваш добре. Супер беше клипчето. Даже мисля да му подарявам от всяка следваща книга-игра, която издам :)

Следните потребител(и) изказаха благодарност: Efix7, dechoto, the_arsonist

08 Мар 2021 20:48 08 Мар 2021 23:51 от ringlas.
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Topic Author
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #137591
Зад кулисите на "Нощна смяна":

knigi-igri.bg/articles/articles/item/beh...es-on-the-nightshift

Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, turbobobi

01 Авг 2023 22:37
Radko's Avatar
Radko
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 304
Нощна смяна - Виктория Хенкокс - ревюта, отзиви и коментари (СПОЙЛЕРИ!) #141928
Четири часа време и воиля, мисля изиграх книжката успешно. Да си дам набързо и мнението, че да не се размие в съзнанието ми. "Нощна смяна" е сравнително трудна книга-игра и вероятно би отказала мнозина още в зародиш, ако не беше добре заплетената история още в началото. И все пак от хилядите опции коридор наляво-надясно-напред направо да ти се завие свят, пак добре, че на места има подсказки и указания на къде да вървиш (може и навсякъде да е така, но не съм го отразил). Хубави загадки - сложни и все пак още от самото начало с първата такава даваше вид на голяма доза математично-логично човъркане за напреднали. В този ред на мисли играта определено няма да пасне за някой подрастващ, а още дори не съм стигнал до сетинга...

Та така де сетингът, стигнах. :) Макар да не съм фен на породен род мрачни истории, той добре е описан от авторката и чувството за съспенс при изиграването ми бе на високо ниво през цялото време. Малко а-ла тюрлю гювеч ми дойде прекомерното омесване на Англо-американски хорър, вещици, демони и прочее чудесии, но си е високо стапало и без моето мнение. Приятна изненада бяха препратки към древногръцка, келтска и прочее митологии. Добре, че дневникът поне беше изчистен и никакви битки нямаше, защото инак щях да се почувствам като в игра от Битки Безброй, които по мое лично мнение са на ниско ниво поначало. И в "Нощна смяна" си принуден да се връщаш и почваш отначало заради забравена дреболия, но не е толкова наказваща. Поне директно до смърт стигнах 2 пъти и още толкова от невъзможност да продължа поради липса на предмет.

Определено на високо ниво рисунките и корицата, макар да бих предпочел да е матова, а не гланцирана. Но това няма голямо значение - полиграфична подробност и дребнавост би било да се заям за нещо такова. Разбираемо книгата си е заслужила и наградка за това, тъй че хептен нямам какво да кажа повече. Геймплеят беше интересен, но наистина нещадяш. Ако някой разполага с "карта на епизодите" ще съм благодарен да я покаже, аз поне не видях такова нещо. А ще ми е интересно да разгледам всичките вариации (доколкото има такива) за изиграване на играта. Може би щях да хвана някой и друг нишан, но това е първото ми нейно произведение, което чета, така че ще наваксам със "Сенки във Фечис пойнт".. :hello:

Би-бийп!

„Мелонският завет“
Следните потребител(и) изказаха благодарност: ringlas, turbobobi

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.121 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Всички грешки в книгите-игри на 1 място (111 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / No Exit?
    • от Вилорп
    • 10 Юли 2025 16:04
    • Поредица "Приключенията на Лорън" (2 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Count Monte Kristo
    • 08 Юли 2025 13:35
    • Fighting Fantasy от 80те на Puffin и други (25 Мнения)
    • в Книжна борса / Продавам
    • от banskidedo
    • 07 Юли 2025 15:22

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност