• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
"Ярост" - ревюта и коментари

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
18 Дек 2025 16:01
Count Monte Kristo's Avatar
Count Monte Kristo
Командос
Командос
Скрий Още
Получени "Благодаря": 116
"Ярост" - ревюта и коментари #144357
Благодаря и аз. Надявам се да не се засягате, не критикувам с цел заяждане. Пак казвам, като цяло играта е много идейна, илюстрациите са супер, атмосферата - също и бих си я купил пак. Но определено има какво да се подобри.

Автор "Огън и кръв - неизследвани територии" и трилогията за "Приключенията на Лорън".
Редактор на "Кървава луна" ; Бетатестър на "Мемоарите на краля";Създател на над 10...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: lagrestin, Reiko

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

19 Дек 2025 00:04
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2461
"Ярост" - ревюта и коментари #144358
Ни най-малко не се засягам аз, даже обратното. На мен критиките винаги са ми по-интересни, тъй като най-вече на базата на тях нещата могат да се подобряват, а конструктивен диалог и доизяснения помагат допълнително.
Сигурен съм че и за Митко е така.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: dechoto, lagrestin, Reiko, snake_fang

20 Дек 2025 18:23
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1328
"Ярост" - ревюта и коментари #144369
Днес за сефте изиграх "Ярост". Ами много ми хареса. Може би е книгата, която за последните години най-много ми е върнала онова специално усещане/тръпка от детството, докато играя (другата подобна последните години колкото да е странно беше "Ловец на сенки"). Според мен "Ярост" е нагледен пример за това какво отличава нормалните книги от книгите-игри, и най-вече колко по-различни са от последните. Не знам защо "Ярост" ми напомни на "Герои" с това как "случайно" се подреждат случките (тук притивниците) и как на една такава случка може да спечелиш бонус, който да използваш в някоя от последващите "случки". Може би тази вариативност на подребата е нещото, заради което толкова ми хареса книгата. "Миниигрите" в някои от двубоите също ми допаднаха и не ме напрегнаха. Като текст също е много приятна. Да, след първото изиграване вече знаеш какво да избираш по време на спомените, но пък при първото (преди да си видял таблицата) е може би "най-истинското изиграване". Стигнах до края, в който си останах шампион и в очакване на нови претенденти. Не ме бива по-подробните ревюта, но аз лично вече си имам фаворит за най-добра книга-игра за годината. Но нека първо да прочета и книгите в Агамор 4.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Лисичков, harlequin, ringlas, ze BG, comics_ross, turbobobi, Etom, banskidedo, Reiko, snake_fang

28 Дек 2025 16:52
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 162
"Ярост" - ревюта и коментари #144416
Имам два въпроса:

1. В еп. 247, всеки път ли е проверката за "сън"?
Т.е. ако много се лутам и трупам "сън", пак ли следвам инструкциите или това е еднократно събитие?
Предполагам, че проверката е всеки път - заради това как е написана инструкцията.

2. Нарочно ли крайния епизод 290 няма препратка към Оценка на играта?
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Reiko, snake_fang

29 Дек 2025 21:32
Reiko's Avatar
Reiko
Асасин
Асасин
Скрий Още
Получени "Благодаря": 20
"Ярост" - ревюта и коментари #144417
На въпрос 1 отговорът е ДА. Колкото повече трошиш, толкова повече полиция ангажираш :)
На въпрос 2 отговорът отново е ДА. Ако избереш този КРАЙ, Громул (т.е. - читателя) общо взето се отказва от турнира. Но пък вероятно води към Ярост 2, кой знае...
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, turbobobi, snake_fang

30 Дек 2025 15:33 30 Дек 2025 15:34 от turbobobi.
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
"Ярост" - ревюта и коментари #144418
Благодаря за разясненията!

Сега вече очаквам:
  • Ярост 0: Громул Хлапака започва от подножието и трябва да стигне и победи Венделл Отровителя.
  • Ярост 1.5: Синът на Дракона - момчето се приготвя и успява да стигне догоре.
  • Ярост 2: Громул и Бек - тук ще ми дойдат сладурски като Rock Howard и Terry Bogard от KoF: Mark of the Wolves
Следните потребител(и) изказаха благодарност: banskidedo, Reiko

15 Ян 2026 17:19
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 572
"Ярост" - ревюта и коментари #144552
Може ли да ми обясните какво е Живот, какво е Бойно майсторство и каква е връзката между двете?

Приемам, че нараняванията се отразяват на боеспособността на човек.
Абстрахирам се от това, че Бойно Майсторство не е точен израз за боеспособност.

Чета само Правилата.
Там пише, че за да проверя колко точки БМ има героя в даден момент, трябва да погледна числото, което съответства на текущия му Живот.
Добре, започвам с Живот 10 и играя на ниво Властелин. колко ми е бойното майсторство?
Когато загубя 4 точки Живот, колко ще ми стане Бойното майсторство?
На този въпрос ми отговориха. Трудността не влияе на началната стойност нито на Живот, нито на БМ. От 7 до 10 т. Живот са 6 БМ.

После пък при обясненията за Ярост, виждам, че мога да си повиша БМ срещу точки Ярост (1 Ярост за 1 БМ, като пише "еднократно при проверка, в която има и хвърляне на зар"). Няма други указания за тази проверка. Пише, че мога да направя това повишение без да е указано в текста, стига да е еднократно.
Само че каква е тая проверка със зар?
И ако примерно реша да си повиша БМ на цената на 6т. Ярост, каква проверка да направя, как да отразя повишението на БМ и къде отива указанието да гледам в таблицата Живот, за да видя БМ?

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо

15 Ян 2026 18:03
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
"Ярост" - ревюта и коментари #144553
Разбрах какво е имал предвид автора, трябваше да изиграя една битка.
Вярвам, че Правилата трябваше да бъдат по-добре написани.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

15 Ян 2026 21:20
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
"Ярост" - ревюта и коментари #144555
Много неинформирани избори, много нелогични последствия, много хвърляне на зарчета, история от спомени като в Седемте живота на Мая.
Ако такива неща ви харесват, ето я Ярост.

Не че навремето съм бил много успешен в логическите избори, но поне опитвах. Като си давам сметка какво съм прочел от новата вълна досега, виждам, че много малко неща са се променили. Повечето автори просто гледат да скалъпят нещо. Някой продават недобре написана история, други се опитват да постигнат вълнение с някакво мърдане на показатели.

Hater
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Reiko

16 Ян 2026 14:25 16 Ян 2026 14:38 от Ал Торо.
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2461
"Ярост" - ревюта и коментари #144559
Благодаря за отзивите (от редакторска страна). Ако е останал някой неотговорен въпрос по правилата след прочита съм насреща да помогна.

За връзката между БМ и Живот е написано в добавка на споменатото от теб и с оглед на обективността на темата: "За да провериш колко точки Бойно майсторство има героят в даден момент, погледни числото, което съответства на текущия му Живот в таблицата в Дневника.", двете графи са долепени, съответствието е чисто таблично, но приемам, че можеше да се напише по-ясно. Има интерпретации на правила и дизайн, които са се случили след моята работа при предпечата и някои са довели до негативи, това е един от тях и не е първият, който забелязваме. Така например в оформлението на дневника бях заложил Живот и БМ да са в общи кръгчета, като отгоре пишеше живота, а отдолу БУ във всяко кръгче. Освен загубата на това визуално обединение са разменени Живот да е отдолу, което като цяло е контраинтуитивно за табличния вид, когато това е водещият показател, определящ другия. Като цяло е показателно колко е важен контролът на всяка стъпка от създаването на една игра и това да не се извършват некомуникирани промени по това, за което е отговорен някой от останалите в процеса. Това е първа книга в серията и се надявам, че екипът на Сън в стъкленица ще израства и ще ни радва с все по-добри в своята цялост продукти (но и Ярост като цяло за мен е на много високо ниво, в горните 10% от тази гледна точка в издаденото у нас - цялостен продукт и конкретно съотношение комплексност на игра и структура спрямо трудност за възприемане от играча, проблеми, бъгове, грешки и неигруемост).

Проверката със зар е "хвърли зар, добави БМ", сравни с нещо. Може би наистина не е експлицитно обяснено в правилата (на английски CHECK е по-утвърдено и от там - самодостатъчно като термин от българското "проверка"), но мисля се подразбира после в рамките на текста. Трудно е да се закове супер конкретно, защото не е точно стандартизирана механика, а се различава като структура и формат в книгата. Като цяло това е едно от уникалните неща на "Ярост" (за добро или лошо, всеки си преценява) - търси се механично разнообразие в различните битки, а не стандартизиран подход.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, Reiko, snake_fang

21 Ян 2026 10:04 21 Ян 2026 17:19 от ringlas.
ringlas's Avatar
ringlas
Поддръжка
Поддръжка
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1157
"Ярост" - ревюта и коментари #144575
Най-сетне стигнах и до Ярост! Признавам си, че очакванията ми бяха в небето, защото проследих хайпа около книгата, живата класация от различни опити на разнообразни членове на общността и успеха ѝ в магазина.

Поздравявам Ивайло Динков за избора му именно Ярост да бъде дебютната книга от поредицата „Сън в стъкленица“.

За все още незапознатите: в книгата поемаш ролята на най-големия бос на най-престижния турнир за бойци, провеждащ се в планината. От 30 години ти си шампионът, а след като си преживял какво ли не, в последните няколко години си се отдал изцяло на трениране и самоусъвършенстване, за да се превърнеш в ултимативната бойна машина. Живееш за битката, за победата и за това да доказваш превъзходството си.

Обстановката е атмосферично щрихована, а текстът успява да изгради персонажите на твоите противници достатъчно добре, за да усещаш по коренно различен начин дали в момента се биеш срещу, например, Ю Ланг, Мраз или Майсторът на Сенките. Всеки претендент е получил уникален облик и ясно личат множеството tributes, които авторът е направил към бойните компютърни игри и не само. Въпреки, че имах отделни забележчици по някои употребени думи, стилът на Димитър Стефанов е приятен и жив.

Разбира се, първото нещо, което направих, четейки правилата, беше да си напиша един скрипт на Python, с който да си тегля противниците. И още на първия опит успях да постигна 44 точки Ярост на финала, което за мен си е напълно достойно представяне.

Време беше обаче да се гмурна в дълбокото и да разбера как kartacha и dreadknight са успели да направят 56…

За мое голямо удоволствие, и аз успях да открия къде е заровен ключът от бараката, и да постигна заветния резултат от 56, който вече верифицирах с Efix. Благодаря на Данчо, че ме поощри да не се отказвам на 54 и каза, че има още какво да намеря.

Най-големият спойлер от написаното за книгата-игра онлайн, който ми спойлна част от кефа беше...
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
осъзнаването, че не трябва да използваш умения, за да имаш добър резултат. Признавам, че това всъщност е само частично вярно и представлява само част от формулата за успеха, но определено отнема от кефа, който книгата иначе може да ти даде.
Частта със Спомените на Громул беше топ, а решенията, които трябва да взимаш в тях, са гръбнакът на добрата книга-игра. Така се получава, че в една на пръв поглед чисто игрова турнирна книга има всъщност комплексни морални избори, които могат да ти помогнат да прочетеш историята по съвсем различен начин и да достигнеш до доста различни за развитието на персонажа финали. Без тях Ярост щеше да е просто приятна турнирна пуцалка на хартия, но заедно с тях придобива плътност, която много ми хареса.

Според мен има един съществен пропуск, който не е точно бъг, защото не чупи нищо, но щеше да направи преследването на максималния резултат далеч по-сладко и по-добре обвързано с цялата игра със Спомените.
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
А именно, че не може да запишеш за победени Вендел и Бек едновременно. Убеден съм, че замисълът е бил друг, защото Бек се вписва и задрасква на позиция 11, а позиция 10 остава празна, където в другите финали се вписва Вендел.
Това щеше да даде един по-специален привкус на максималния резултат с Ярост и щеше да редуцира силното влияние на един конкретен exploit. Но… бял кахър!

Радвам се, че една толкова геймърска книга-игра показа нагледно, че хората са гладни за подобно преживяване. Чакам с интерес следващия проект на Митко!

Компютърни и мобилни книги-игри от Прайм Геймс
Следните потребител(и) изказаха благодарност: Ал Торо, harlequin, gbm, dredknight, nixata, Efix7, comics_ross, turbobobi, Reiko, snake_fang

26 Ян 2026 15:40
turbobobi's Avatar
turbobobi
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
"Ярост" - ревюта и коментари #144611
Ярост с бЯсен
В ролята на Громул - Гранул / бЯсен (от "гранула" - така им викаме на малките опасности вкъщи) ?
viber_image_2026-01-23_10-10-08-509.jpg

Като ме видя, че я започвам, моят синковец ме помоли да я минем двамата. Речено - сторено.
Както се вижда, на 5 г. човекът има добри морални устои и пощадява който може. ?
24 точки резултат
viber_image_2026-01-23_10-09-26-486.jpg

бЯсни лафове от разиграването:
1. Рицарят на Правдата стана Рицарят на Преждата
2. При битката с Мраз: "със ЛОШИТЕ ботушки потропва Дядо Мраз"
3. Белеон ни телепортира в квартал Дружба ?

Битките му допаднаха - заради това колко са интересни и разнообразни противниците.
Мятахме си зарове чинно и почтенно, но се наложи да поизмамя, защото:
1. В лутането при битката с Белеон изгубихме всичката си начална Ярост и започнахме да губим Живот
2. Имаше няколко случая, в които големият късмет на бЯсен беше сломен от моята пословична каръщина и като хвърляхме зарове в битките, аз мятах по-силно за противниците и почнах да се притеснявам
3. Накрая като стигнахме до Ю Ланг и пробвахме по правилата на Битки Безброй, бяхме на 2 кръв и още с първия шамар с крак ни побеждаваше.
Прикачени файлове:
viber_image_2026-01-23_10-09-26-486.jpg
viber_image_2026-01-23_10-10-08-509.jpg
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, comics_ross, Etom, banskidedo, Reiko

26 Ян 2026 16:15
Etom's Avatar
Etom
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 385
"Ярост" - ревюта и коментари #144612
Скоро пак ще я преигравам. Отдавна не бях играл толкова КИ.

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."
Тери Пратчет
Следните потребител(и) изказаха благодарност: turbobobi, snake_fang

07 Фев 2026 19:18
MrMoustache's Avatar
MrMoustache
Духът на Прерията
Духът на Прерията
Скрий Още
Получени "Благодаря": 50
"Ярост" - ревюта и коментари #144703
Много ми хареса тази книжка. Докато я играех имах едно такова деветдесетарско усещане, все едно бях пак там четейки някоя от любимите ми книги-игри:) Допадна ми, че историята е от гледната точка на Шампионът.

Като за първо изиграване избрах ниво на трудност Шампион и успях да достигна до финал на епизод 284. Само в последната битка се получи леко двусмислие, но нищо което да навреди на играта. Битката беше срещу Рицаря на Правдата и реших, като за финал да се възползвам от натрупаните точки ярост, за да избегна всякакъв риск.
На епизода, на който бях препратен беше описано как Громул го сразява, унищожавайки езерцето - но него го бях задраскал вече като локация в битката срещу Мраз.
Със сигурност ще я преиграя отново и на по-трудното ниво.

Илюстрациите също много ми харесаха, определено подсилват атмосферата на историята.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, Efix7, turbobobi, Reiko, snake_fang

16 Фев 2026 14:28 16 Фев 2026 14:35 от snake_fang.
snake_fang's Avatar
snake_fang
Трошача
Трошача
Скрий Още
Получени "Благодаря": 44
"Ярост" - ревюта и коментари #144742
Доста ми хареса Ярост след едно изиграване. Имам желание и за второ, защото играх на трудност Шампион и така ми липсва малка част от историята. А и не всички кандидати да набият Громул може да се паднат в един прочит.

Най-силната страна на книгата за мен е, че за всеки противник системата на битка е различна. Това че редът на противниците е произволен, както и комбинациите, които следват от взаимовръзките между отделните битки допринася още повече за динамиката.

Паралелната линия със спомени за отделни случки от живота на Громул също ми допадна доста - често желанието да прочета следващия спомен ме караше да победя още един противник.

Артът ми допадна много - красив е и с някои дребни изключения се връзва идеално с текста. Плюс това илюстрациите са доста на брой - тук усещам ползата от това да се ползва бот за генериране на изображения.

На моменти тексът ми идваше леко тромав, не мога да формулирам ясно защо, може би защото съм чел уморен или защото редувах четенето на Ярост с четене на художествен роман от всепризнат текстописец...

Това че дневниците и схемите към книгата ги има за сваляне на сайта е супер - много улеснява като си ги принтираш.

MrMoustache писа:
Битката беше срещу Рицаря на Правдата и реших, като за финал да се възползвам от натрупаните точки ярост, за да избегна всякакъв риск.
На епизода, на който бях препратен беше описано как Громул го сразява, унищожавайки езерцето - но него го бях задраскал вече като локация в битката срещу Мраз
Точно същото се получи и при мен, и аз го забелязах това.

P.S. Нещо, което щях да забравя, но бе едно от първите неща, които ми направиха впечатление - при печата на илюстрациите (дори и при рисуваната на ръка карта на арената) доста отчетливо се открояват пискели/точки. Би било хубаво ако не си личаха така.
Следните потребител(и) изказаха благодарност: harlequin, MrMoustache, turbobobi

• 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Други книги
/
Time to create page: 0.225 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Мемоарите на Краля v.3.1 (11 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Дигитални книги-игри
    • от Yann Gamgee
    • Today 20:48
    • "Олтарът на тъгата" (40 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Блонд и Уейн
    • от Aleks~
    • Today 20:18
    • Размисли за писането на критика за книги-игри (45 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Count Monte Kristo
    • Today 15:31

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност