• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
    • Зала на славата
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
    • Хронология
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Форум, сайт, дейности, общност
/
Събития, конкурси и инициативи
/
Инициативи
/
Нова книга-игра на М. Майндкрайм
/
Пътешествието към добрата литература

Пътешествието към добрата литература

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • ...
  • 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
22 Авг 2014 15:03
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 995
Пътешествието към добрата литература #95280
Интересни казуси е засегнал ММ в тази тема. Не виждам с какво мога да бъда полезен от собствения ми опит.
За мен е достатъчно Пътешествието да поддържа стила от пуснатите шест примерни епизода. Повече не ми е нужно.
А бре едни хубави илюстрации могат да компенсират евентуални пропуски в литературен план. Това е и нещо, с което КИ бият обикновените романи. За пример давам Дивият запад на ММ.

kiril-ps.itch.io/

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

22 Авг 2014 15:05
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Пътешествието към добрата литература #95281
xenox: Поради което за пореден път повтарям - да се научим да правим разграничения между видовете понятия и подвидовете им. А Дания от 92-ра не можа да се класира за Световното 94-а даже, така че ще пропусна, мерси :wink:

Занаятчийски основи на писането

22 Авг 2014 15:32
Branimer's Avatar
Branimer
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 64
Пътешествието към добрата литература #95282

Trip писа: писа:
xenox: Поради което за пореден път повтарям - да се научим да правим разграничения между видовете понятия и подвидовете им. А Дания от 92-ра не можа да се класира за Световното 94-а даже, така че ще пропусна, мерси :wink:

[offtopic]за сметка на това датчаните спечелиха европейското през въпросната 92-а, което не е малко ;) а и това че не са се класирали не е голяма беда. все пак, да не забравяме, че 94-а не успяха да се класират и отбори като Англия и Франция.[/offtopic]

22 Авг 2014 15:58
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Пътешествието към добрата литература #95285
Аз пък предпочитам да съм препечена филийка пред филе от акула, щото повече хора ще ме консумират. Да ви имам и аналогиите и дискусията. :grin:

Айде, вместо да философствате, да ви хвана да нищите два-три абзаца текст и да обяснявате, що (не) са добри - по-полезно ще е от писането в тая тема вече :-)

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

22 Авг 2014 16:05
Вилорп's Avatar
Вилорп
Premium Member
Premium Member
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1211
Пътешествието към добрата литература #95287
Хама пусни си абзаците бре, знаеш че винаги можеш да разчиташ да ги оплюем подобаващо.
Иначе незнам дали забелязахте, но Киряк Кире каза нещо много важно - в книгите игри илюсдтрациите играят много голяма рола за допълване на текста. При смесване на двете медии, едната поддържа другата на местата които се дъни и макар текста да е слаб илюстрациите му вдъхват достатъчно живот. От друга страна липсата на илюстрации премества акцента върху самия текст и съответно изискванията към него се повишават, а право да си кажем почти никой от нас не може да докара читав текст - от първи или от седми опит. =)

Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
knigi-igri.bg/forums/digital-gamebooks/4...italni-proizvedeniya - нови книги

22 Авг 2014 16:11
hameleona
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 11
Пътешествието към добрата литература #95288

Вилорп писа: писа:
Хама пусни си абзаците бре, знаеш че винаги можеш да разчиташ да ги оплюем подобаващо.

Не е нужно да са мои, може да са на кой да е. Просто смятам, че както аз не съм подминал (почти) система, която са ме помолили да прегледам и критикувам, така смятам, че ако иска някой да седи и проповядва какво е добро и какво лошо в литературен аспект, трябва да е готов да прави същото. Иначе просто изглежда като злобно (нарочно пропуснато определение, четете каквото сами си решите :-)), според мен.

бтв, това го казвам, защото според мен темата тука се изчерпа. "от душата и не по правилата" срещу "по правилата и заеби душата" са течения в сблъсък едно с друго от пра-историята сигурно. Няма да решите тоя спор тука, нито ще "отворите очите" на някой.

Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".

22 Авг 2014 17:45
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 533
Topic Author
Пътешествието към добрата литература #95300
Май отдавна вече не говорим по темата.

Очевидно е, че не трябва да се слага знак за равенство между това да искаш да ставаш по-добър в писането и това да си отегчен и да не се стараеш. Или пък да си некадърен, но да отричаш, че имаш големи пропуски.
Повечето хора работят калпаво от първия си работен ден, безкрайно отегчени и без да са постигнали нищо.

[offtopic]Ксенокс... поне за футбол май е сигурно, че знам повече от теб. Не знам какво толкова ти е харесало в Дания от 1992г., освен дето Давид би Голиат с помощта на управниците от УЕФА и съдийската бригада на финала. Понеже бях страстен привърженик на Германия и плаках от яд на финала, мнението ти доста ме издразни.

Има една порода хора, които винаги се кефят, когато малкия прецака големия, без значение как (понеже не си представят, че могат с труд да станат големи, и понеже за тях големите винаги са големи по нечестен начин).

Има и друга порода хора, които одобряват достойната победа и порицават недостойната, без значение от ранга на противниците. Тези хора биха казали, че не зад всяко голямо богатство се крие голямо престъпление. Например, Тери Пратчет си е заслужил парите, както и Стивън Кинг или момчетата от Гънс енд Роузес и Металика. Или пък Лео Меси.

Първо, Дания не се класира за европейското в Швеция през 1992-а г. Отиде там заради управниците от УЕФА, които отстраниха югославяните броени дни преди първенството по политически причини.
Второ, немците играха доста по-добре от Дания на финала и само липсата на щастие им отне титлата. Самите датчани признават, че са имали два удара към вратата и са вкарали два гола.
Тето, и двата гола на Дания на финала бяха нередовни. При първия гол датчанин отне топката от Бреме с шпагат и се получи пас към човек на дясното крило, който беше в засада. При втория гол човека си спря топката с ръка, преди да я вкара в мрежата.
Четвърто, датчаните показаха, че са нещастници, защото не се класираха за световното през 1994-а г.

Продължавай да искаш да си като Дания от 1992г.
Искаш да се класираш по политически причини, а не по заслуги. Да не ти вкарат гол, само защото си късметлия, после ти да вкараш два нередовни гола и така да спечелиш. Изглежда ми малко долнопробно, ако наистина това искаш.
Предпочитам да вярвам, че просто се изказваш некомпетентно.[/offtopic]

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

22 Авг 2014 22:33
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Пътешествието към добрата литература #95317
Вече без офтопик, щото цялата тема стана офтопик.

[offtopic]От Боговете на футбола знам, че си бил за Германия. Искам да съм като Дания, защото ги събраха от плажовете, играха с лекота и без напрежение и победиха. И защото това не се случва често и като се случи радва повече. Примерно когато Кайзерслаутерн станаха шампиони с Мариан Христов или когато Гърция стана европейски шампион.
Не обвинявай Датчаните - не те са повлияли на УЕФА, нито са подкупили съдията.

А Меси... той играе в УЕФАлона, нищо не заслужава :)

Трип е прав - каза, че иска да е Германия, но обича да гледа изненади. Да си Германия е някак по-удобно, особено ако не вземеш под внимание, че да си Германия значи дисциплина, лишения, труд и относителна липса на хумор.[/offtopic]

23 Авг 2014 01:09
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Пътешествието към добрата литература #95323
От изненада до изненада има разлика. Аз предпочитам да оценявам като приятни само изненадите, при които победителят е показал по-добри качества от победения, постигнал е справедлива победа. Защото вярвам в качествата си и искам да се докажа честно, а не да ми поднасят победата на тепсия. Ти предпочиташ всяка изненадваща победа, дори да са замесени отстраняване на заслужил противник по политически причини и груби съдийски грешки във вреда на по-добрия, може би защото само с луд късмет и ощетяване на по-класния съперник си представяш, че можеш да спечелиш.

Съвсем не е изненадващо и това какви хора харесват мнението ти. Търтеите не издигат лозунг "Да няма лентяи", а настояват "Да няма бедни".

Ако мислеше малко повече, преди да напишеш поредното си заяждане, щеше (може би) да осъзнаеш, че никъде не съм отправил обвинения срещу датчаните, а само срещу начинът, по който те станаха шампиони. Но пък колко удобно е да ме обвиниш в нещо, което не съм направил.

Да го обясня малко по-подробно за да ти стане по-ясно (макар че няма да си признаеш, знам я тази перспектива, няма нужда да ми бъде обяснявана). Едни хора се трудят цяла година, правят страхотен филм. Едни други хора, събрани от кол и въже, някак си се промъкват в класацията за най-добър филм. И печелят Оскар за най-добър филм заради грешка в гласуването. И ти казваш да се радваме, че заради поредица от грешки сме станали свидетели на подигравка с труда на хора.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

23 Авг 2014 01:41
xenox
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 10
Пътешествието към добрата литература #95324

Искаш да се класираш по политически причини, а не по заслуги. Да не ти вкарат гол, само защото си късметлия, после ти да вкараш два нередовни гола и така да спечелиш. Изглежда ми малко долнопробно, ако наистина това искаш.

за това реших, че обвиняваш датчаните и наричаш победата им долнопробна. Преди това ги нарече и нещастници, но щом си го казал, значи са. :-)
Нито дисквалификацията, нито грешките на съдията са станали по тяхно искане. дадена им беше възможност и я използваха. отборът играеше вдъхновено и без напрежение и понеже не всичко е само късмет, може пък липсата на напрежение да е помогнала и при дузпите срещу Холандия и при отбелязването на два гола от две положения срещу Германците.

определено обичам когато малък отбор успее да победи голям отбор, разполагащ с повече пари, влияние, звезди и т.н. (освен ако загубилият не е Барселона, ама там съм пристрастен) обикновено такива отбори биват подкрепяни от съдиите, не слабите. зад тях стоят федерации, спонсори, рекламни договори, понякога и политически интереси. не зад малките отбори.

и да, вече разбрахме как всичко на този свят е някаква конспирация на бедните срещу богатите, които опитват да ги разсипят със своя мързел и готованство. продължавай да го твърдиш, все по-забавно е. :grin:

23 Авг 2014 03:19
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Пътешествието към добрата литература #95327
Възпитанието изисква да се извиниш, ако неволно сгрешиш. Не ме интересува защо си си въобразил, че съм обвинил датчаните за решението на УЕФА и за съдийските грешки на финала. Факт е, че продължаваш с ината и измислиците, вместо да признаеш грешката си и да се извиниш.

От човек, който ми изнесе абсурдна в своята некомпетентност лекция за перспективата по повод на моя критика за смехотворните грешки в един от вариантите на корицата на Калоян, май вече не очаквам разумно поведение, да не говорим за някаква доблест. Просто се чудя докъде ще стигнеш в дребнавата си злоба и в желанието да ме надвиеш в словесен спор.

Почваш да ставаш все по-долнопробен в измислиците, които дрънкаш по мой адрес.

..вече разбрахме как всичко на този свят е някаква конспирация на бедните срещу богатите, които опитват да ги разсипят със своя мързел и готованство. продължавай да го твърдиш, все по-забавно е.

Не знам какво и откъде си разбрал, но предвид вече затвърденото ми мнение за скромните ти умствени способности, няма да се изненадам, ако просто си в голяма заблуда, породена от сложни комплекси. Никога не съм казвал или писал нищо за конспирация на бедните срещу богатите, но това не те спира да твърдиш, че съм го правил неведнъж. Изпадаш дотам да ме клеветиш!

Може ли да докажеш нелепото си обвинение, или да млъкнеш и да се позасрамиш поне за малко? Ако няма да ти се пръсне аорта от напрежение, може дори да се извиниш, че си злословил по мой адрес.

За щастие, като се изключат четиримата, харесали последните ти две мнения, всеки от които също има своята история в изсипването на клевети по мой адрес, останалите могат да видят къде какво съм казал и да си направят извода що за човек си.

Hater

23 Авг 2014 09:11
Trip
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 3
Пътешествието към добрата литература #95330

Трип е прав - каза, че иска да е Германия, но обича да гледа изненади. Да си Германия е някак по-удобно, особено ако не вземеш под внимание, че да си Германия значи дисциплина, лишения, труд и относителна липса на хумор.

Tочно това взимам под внимание и това ми е ценното. Колкото до липсата на хумор, не знам какво общо има с футболата аналогия, дето я развлачвахме досега :-) Германия, в случай, че не си особен фен на футбола, в последните 10 години значи и фантазия, скорост и кеф от играта - как ще си пренесеш тази аналогия обратно в сферата на писането си е до теб :wink:

Занаятчийски основи на писането

23 Авг 2014 09:41
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1326
Пътешествието към добрата литература #95331
Аз виждам аналогията, че едни хора искат да са писатели еднодневки подобно на Дания 92-ра. Да имат своя звезден миг пред феновете/читателите и после 20 години само да развяват този свой единствен успех като доказателство колко добри футболисти/писатели са, игноирайки факта, че една Армения ги бие вече 0-4 насред Копенхаген :-) И напълно естествено да се дразнят, когато почти на всеки голям форум едни други като Германия показват класата си и завоюват престижните места с "продукта си". Но пък нищо не им пречи да се успокояват, че има отбори/писатели като Фарьорските острови. :wink:

П.П. Не мога да повярвам, че хора, които следят футбол, могат да слагат общ знаменател за играта на Германия с отдавана изтъркани клишета и да падат на нивото да кажем на БНТ коментатор Петър Василев. Последните 5 години Германия играе може би най-красивия футбол. Клубните им отбори Байерн и Борусия са сред топ отборите не само заради "дисциплината, лишенията и труда", а най-вече заради бързия техничен и комбинативен футбол, който предлагат. Най-пресен пример е снощния мач Байерн-Волфсбург, който беше истинско удоволствие за наблюдаване дори и за безпристрастен фен.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

23 Авг 2014 11:13
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Пътешествието към добрата литература #95335
Германия във футбола също така означава пълни стадиони в Бундеслигата, ентусиазирана публика, приемливи цени на билетите за мачовете, разумна финансова политика, липса на избиващи комплексите си или убивайки скуката с харчене на милиарди шейхове и олигарси сред собствениците на клубове.

Ксенокс не може да надскочи способностите си, затова приемам, че нивото на излагане на факти, на аргументация, на аналогии и анализи в неговите мнения не е умишлено насочено към отблъскване на умните хора от дискусиите във форума. Фантазиите на Ксенокс за това как се получавал продукта, наричан "немски футбол" или за мотивацията и поведението на звездите на немския футбол отпреди 20-ина години нямат особена стойност, но и не нанасят особена вреда. Значение има факта, че клеветите развалят атмосферата на този форум, затова не бива да бъдат подминавани, за разлика от некомпетентните и неаргументираните мнения.

На всеки се случва да сбърка, да се заблуди... Ако искаме атмосферата на форума да е приятна и дискусиите да не се превръщат в махленски караници, би следвало хората да се държат възпитано и да се извиняват, когато бъдат хванати в грешка.

Цитирам две клевети по мой адрес, които са грозни, нанасят вреда на името ми и бих искал авторите им да престанатда злословят по мой адрес. Разбирам, че е възможно да съм бил разбран неправилно и те наистина да вярват, че ме цитират точно. Понякога комплексите оказват пагубно влияние върху възприемането на действителността, извращават я и комплексираният човек започва да приема неистините за истини.

Само че нищо не оправдава цитираните долу Бранимир и Ксенокс за това, че след като съм възразил срещу клеветите им, не реагират по нито един от двата приемливи в такава ситуация начина:
- да признаят, че не са били прави, да се засрамят от поведението си и да се извинят
- да докажат, че са ме цитирали точно

Бранимир:

Ако случайно не си забелязал, в момента се гавря с едно твое изказване, че не уважаваш хора, които не успяват да си продадат труда за по под 1500 лв на месец, но явно ги забравяш тия работи, нищо, то е нормално :wink:

Ксенокс:

и да, вече разбрахме как всичко на този свят е някаква конспирация на бедните срещу богатите, които опитват да ги разсипят със своя мързел и готованство. продължавай да го твърдиш, все по-забавно е. :grin:

Никога не съм твърдял подобни неща!
Не само, че не съм изказвал или писал подобни твърдения. По-важното е, че аз категорично не ги приемам за верни! Не бих споделил подобно нещо пред доверени хора, дори не бих си го помислил! Ако някой изкаже подобни твърдения в мое присъствие, не бих се съгласил с него и бих могъл да приведа достатъчно примери, за да ги оборя.

Грозното в случая е, че България е в криза, а значима част от посетителите на този форум сами определят себе си като по-бедни. И когато им се натрапват мои "цитати", това оказва влияние на някаква част от тях, те приемат "цитатите" за истина и се настройват срещу мен. Хората, които печелят добре, също биха останали с лошо впечатление от мен, ако повярват на верността на "цитатите".

Не е трудно да се разбере защо реагирам остро срещу подобни нападки, нали?

Hater

23 Авг 2014 13:31
yoyovec
Таласъм
Таласъм
Скрий Още
Получени "Благодаря": 28
Пътешествието към добрата литература #95337
Първо вземи ти се извини на целия форум, защото се опита да оправдаеш нещастните си и жалки опити за литература с това, че хората не са достатъчно умни да те разберат. Ако трябва да употребя твоя речник - това е долнопробно и гнусно. И второ - престани да занимаваш форума с твоята личност - ФОРУМА НЕ СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ТЕБЕ!

Мондьо, Азис, Майндкрайм, Евгени Минчев

„Историите, изпълнени с въображение, имат способността да разстройват хората без такова.”

• 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • ...
  • 9
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9