• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
10 Дек 2014 02:34
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2338
Topic Author
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99278
Ревюта и коментари - моля ви да не издавате прекалено много от книгата или задължително да криете издаващите коментари в Spoiler полета.
Иначе споделяйте и дискутирайте на воля - радваме се да чуем вашето мнение!

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

14 Дек 2014 02:53
Monevwww's Avatar
Monevwww
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 792
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99422
Явно ще пиша първи коментар ще се опитам без спойлери да е :wink:, а по-нататък може пак да се включа.
Хванах Щурмберг преди лягане и ...не успях да заспя, докато не прочета ВСИЧКИ епизоди! Наистина добро криминално произведение, което в 200+ еп. е прекрасно развито. Може би развръзката трябваше да е по-дълга, но съзнавам, че това би удвоило обема на произведението. Като цяло бих казал, че отношението разследване - развръзка е 4 към 1 (приблизително)
Чувствах се като в класически quest, но на хартия, наистина доставя удоволствие и нещата са доста добре описани. Обиколката е абсолютна свободна, много кодови думи, които са смислово свързани.. Всичко е логично, но това прави и края - обвинението - доста предсказуемо. Въпреки това не се губи и грам удоволствие!
Разказът
Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
имах кодова дума Тайна ;)
е изключително хубав и обогатява значително историята, радвам се, че е публикуван в книжката.
Предишните фентъзи произведения от Сикамор ми допаднаха, но това ми харесва най-много от нещата му! Радващо е, че има градация! Искрени адмирации и още много произведения!

14 Дек 2014 13:13
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99426
Аз отдавна радея за криминални книги-игри с по зрял тон и ето, че имаме една такава - много точно го е казал монев - все едно четях куест при това кадърно написан, харесаха ми описанията като текст - доволен обем.

15 Дек 2014 10:13
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99454
Трудна игра, това е първото, което мога да кажа за Щурмберг.
Беше ми много интересно, захапах я и докато не разбрах как се минава, не погледнах друга книга-игра. Имах поне три неуспешни опита преди да разплета мистерията. Харесаха ми героите как са представени, кратко и ясно, без да се бави играта. Изборите на места бяха трудни, на места предвидими, имаше и чисто късметлийски - добър е баланса.
Можеше да се вмъкне малко повече атмосфера, за да придобие повече плътност историята.
Смятам, че Щурмберг е правилна стъпка за книгите-игри и поздравявам автора за многото труд, който е положил.

kiril-ps.itch.io/

16 Дек 2014 03:32
Ейдриън Уейн's Avatar
Ейдриън Уейн
User is blocked
User is blocked
Скрий Още
Получени "Благодаря": 84
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99525
Щурмберг е голяма крачка напред за Явор (спрямо Мраците) и го поставя обратно на картата ми с творци, които следя (откъдето честно казано го бях махнал след ПГ2). Поздравления.

Мога да напиша много повече за разказа-игра, но нямам особено настроение за това, докато постовете ми трябва да чакат нечие одобрение, за да се появят - така че засега ще минем с минимума по-горе.

16 Дек 2014 09:54
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 988
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99529
Много ми допадна идеята, че не само трябва да се досетиш за убиеца, но трябва и да убедиш отчето в правотата си, чрез уликите, които си събрал. При втория опит даже дадох погрешни улики (или недостатъчни) и обесиха двамата прахосници (големия и малкия). Авторът тънко намеква, че това не е успешен финал, въпреки че не те обесват, както ми се случи първия път.
Не успях да разбера за какво точно е важно времето при събирането на улики и доказването. Мисля, че има значение само на финалната битка. Видях още на две места да се пита за време, но не знам доколко е важно за разследването това - мисля, че не особено.
В един момент става дразнещо постоянното писане на "прибави 5 минути"....особено ако минаваш през епизоди, които си чел в предните изигравания.

kiril-ps.itch.io/

16 Дек 2014 12:20
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 227
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99544
Благодаря на всички за отзивите и коментарите!

@kiril_ps, за времето :-) :
Прав си, времето е важно най-вече за финалната битка, където се отчита и резултатът от самото разследване/събиране на улики. Проверките в по-ранните части на историята също имат донякъде значение, защото могат да определят дали не си "закъснял" за определени сцени, които вече да са се случили.

16 Дек 2014 23:10
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99570
Това трябва да е най-трудната книга-игра за преиграване след време. Получава се много коварна комбинация между това да знаеш историята и това да не си сигурен дали ти стигат уликите за доказването й. Десетки часове с Щурмберг и пак умрях като куче сега като я изиграх заради липсата на една КД :-)

Много яка историйка, ей, само да кажа, че за разлика от главния герой...
бих спал като бебе при края на епизод 152. Може би щеше да е интересно ако и този край беше добър и вече да си е до читателя, но приемам и авторовата версия за по-логична, предвид героя. Той все пак (героят, не авторът) показва зъби 1-2 епизода преди това, а все пак е даден и избор на читателя, така че два добри края щяха също да са интересен и валиден подход.

17 Дек 2014 10:53
nixata's Avatar
nixata
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 1309
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99578
Пътят надолу - разказът ми беше що-годе интересен почти до края, но ми остави неприятен вкус. Предполагам нарочно е целен краят да е такъв, но не се връзва с цялостния разказ и го прави..... ами незавършен. Само липсваше едно to be continued. Смисъл, за мен има два вида разкази, едни, които са сравнително кратки и просто целят да създадат някаква емоция на читателя и някакво послание (например на Елин Пелин), а другите са по-дългички и целта им да е разкажат някаква история със завръзка, фабула и развръзка, като да вземем от книгите-игри "Принципи на оцеляване" или на Колин разказа към Прокълнатата книга. Този според мен е някакъв опит за микс между двете. Не съм експерт, просто споделям какво усешане остави разказа в мен. По-скоро неудоволетвореност.

Иначе Щурмберг много ми хареса. Браво на Явор и браво и на редакторите, тъй като тази версия е много много по-добра от първата, която бях чел.

I've seen 'em come; I've watched 'em go,
Watched 'em rise, witnessed it and watched 'em blow.
Watched 'em all blossom and watched 'em grow.

It's all the same shit all across the globe.
I just sit back and watch the show.

17 Дек 2014 12:31
sycamore_bright's Avatar
sycamore_bright
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 227
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99583
Така е, на редакторите дължа много. Лонгшот, Торо и Юри хвърлиха много труд и дадоха много ценни идеи, за което съм им изключително благодарен.

18 Дек 2014 09:26
Лисичков's Avatar
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 87
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99611
Това е втората книга от сборника, която почнах да чета. Може би съм минал около една трета от нея. Една забележка за начало.

Трудно мога да се ориентирам колко време е прекалено много да бъде изгубено и къде е правилният баланс, поне за сега. На едно място се казва, че трябва да се действа бързо. Колко бързо точно, при положение че почти на всеки епизод се довабят по 5 минути време? Много време ли са 20 минути, фатални ли са, малко ли са, следва ли да се отдели повече време в търсене на улики и т.н....в неведение съм. :-) Разбирам, че на практика в реална ситуация би било точно така - трудно може да се прецени кое е правилното - да се огледа мястото подробно или отгоре - отгоре и веднага да се тръгне по още горещите следи.

Иначе е много добро произведение и ще се нуждае от поне два прочита, като гледам множеството варианти.

P.S. Май вече си имам фаворит при гласуването за Златна Никса 2014г. :grin:

We Are Motörhead And We Play Rock & Roll!

19 Дек 2014 10:59
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99655
Модерация: Дискусията за работа с редактори, по принцип и в частност за Щурмберг и ПГ, е преместена тук: viewtopic.php?f=128&t=4451&p=99617#p99617

24 Дек 2014 09:24
Pe6ka_S_Mnenie's Avatar
Pe6ka_S_Mnenie
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 137
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99807
Успях да прехвърля и Щурмберга. Определено ще ми трябват още един-два прочита, но на прима виста ми допадна много, отдавна се надявах на такъв тип игра.
Единствения недостатък, който откривам за момента е невъзможността два пъти да разкриеш злодея, ама това май си е неизбежен "дефект". :grin:

Всичко в разказа (книгата?) ми се стори доста на място, консистентно. И представянето на мястото (слава на който има заслуги за това - героите си бяха с нормални имена, видимо заети от централноевропейска култура) и малките криминални задачки. Трябва да призная, че не разгадах правилно едното убийство (вероятно се подлъгах от неправилните улики), интересно ми е какви са точно мотивите на злодея - разбираме, че той лъже до край, а още не съм чел разказа.

Какво друго има за казване? Надявам се Сикамор да напише нещо подобно, но наистина по-дълго и с доста по-заплетен сюжет. Отдава му се, а мисля ще допадне и на публиката.

"Много се размножихме..."

- Гадняр към Главния Гадняр в един филм.

24 Дек 2014 10:15
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 184
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99809

Pe6ka_S_Mnenie писа: писа:
Надявам се Сикамор да напише нещо подобно, но наистина по-дълго и с доста по-заплетен сюжет. Отдава му се, а мисля ще допадне и на публиката.

Или направо Открий убиеца - Криминалната поредица на Сикамор Брайт.

Избери своето приключение

31 Дек 2014 12:53
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 509
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #99889
Снощи се сдобих с ПГ3 и днес сутринта започнах да чета Щурмберг. Изнервиха ме доста неща, поради което прекратих четенето.

Чета мненията и се чудя... Не може да сте толкова слепи. Щурмберг има сериозни проблеми и откъм логика, и откъм литература (мисля, че не е точната дума това, защото всъщност става въпрос за лош подбор на думи, за лоши изрази, лошо написани изречениея и параграфи и това са проблеми на едно по-ниско ниво, подсказващи базови пропуски).

Атмосферата никаква я няма. В първата половина на миналия век в едно малко селце зимата е в разгара си и минава 6 вечерта... Какъв е източникът на светлина (дори не разбрах има ли луна, няма ли, докато не се озовах на 34, където се оказа, че навън е "непрогледен мрак")? Вижте първото изречение на пролога (което е написано зле и никой няма никакво оправдание да остави толкова зле написано първо изречение, нито толкова лош първи параграф). Нашият герой гледа през прозореца и вижда нещо навън. Не е обяснено как е възможно да види нещо, не е и логично да види нещо, понеже не живее в добре осветен градски район. В нормална обстановка в 6 вечерта през зимата навън е пълен мрак, или пък има някаква луна, която евентуално очертава силуети. Ти седиш в светла стая, а източникът на светлина в стаята сериозно намалява шансовете ти да видиш нещо навън. Поглеждаш през прозореца и не виждаш нищо, освен мрак и отражение на нещата в стаята (освен това прозорците по онова време не са били правени с цел да осигуряват широки панорамни гледки, когато си говорим за места със сурова зима). Никакъв обор, никаква крава, която наднича към калния двор. Как си представяте, че изглежда един обор? Как си представяте крава, която да може да бъде видяна, че наднича от обора към кален двор вечер, когато падне мрак? Този двор някой специално ли го поддържа кален, нищо че е зима и че да стигнеш до кръчмата ще ти струва "исполинска борба с преспите сняг"? Какво означава "полусрутен"? Какво му е на обора? Липсват една-две стени или пък половин покрив!?

На епизод 80 виждам, че случилото се към 6 вечерта е определено като "среднощни случки". Героят влиза в къщата си, която е пълна с трупове. Тя е тиха и на него това му се струва... странно. Какво е очаквал? Душите на умрелите да са вдигнали вече купон? Да са дошли вече оплаквачките?

Искаше ми се да се отпусна и просто да изиграя книгата, но последствията от изборите ми много скоро започнаха да ме озадачават, затова се върнах към нормалното си състояние и започнах да проверявам какво се случва в различните разклонения. И не останах никак доволен, поради което реших, че това не е моята игра.

Убиецът на госпожа Бекер оставя ножа си в нея. Когато хукна след убиеца и се осъзная, че е добре да имам оръжие, не ми се дава възможност просто да се върна към коридора и да взема ножа от убитата. Дори не си го помислям (би било измъкване, ако се спомене, че мисълта да се върна при трупа ми се струва ужасяваща, но сега оставам с впечатление, че просто авторът не е разработил добре ситуацията и не е съобразил с какви възможности разполага героя)!
Защо при връщането си в пълната с трупове къща, не ми се дава възможност да огледам стаята на чичо Франц, но за сметка на това мога да надзърна в кухнята!? Това ме влуди направо.
Оразмеряването на времето е абсурдно на места. Някакъв тип ме пребива като куче в работилницата (24) и 5 минути по-късно вече се свестявам в някаква стая. В това време някакви хора с пушки са видяли как някой ме пребива, прогонили са го (те с пушки, другите без, но все пак нападателите ми избягват, след като намушкват един от спасителите ми... тази история главният ми герой я приема за нормална, между другото). После оцелелият спасител ме пренася в стая, рискувайки доста, защото не знае дали нападателите няма да се върнат, а той ще е зает да ме носи. И намира начин да ме свести. Не става за пет минути.
На 48 опитвам шанса си. Оставам с впечатлението, че е важно какво ще напипам. Ако случа на чук, пак ме пребиват, но губя само 5 минути, в другия случай губя 10 минути. Къде е логиката? Ударът с чука причинява някаква болка, но скромният ми опит в схватките сочи, че такъв удар често предизвиква по-жестока разправа.
Когато на 64 ме удрят по темето и падам на пода. След това имам време да ударя едно проклятие и да осъзная, че са били двама. Или веднага след удара изпадам в безсъзнание (и тогава не мисля нищо), или ударът е само началото на побой, който ще ме изпрати в безсъзнание, но тогава липсва описанието, което го има в други епизоди, от които се отива на 60.
И така-нататък, и така-нататък...

Ако това е най-доброто от ПГ, не виждам какво е оправданието на Торо да се занимава със създаване на среда за млади автори, вместо да вложи същото време в написването на две-три книги-игри.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.081 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Какво четеш / прочете последно? А как го намираш? (509 Мнения)
    • в Общи приказки / Литература
    • от Count Monte Kristo
    • 20 Юни 2025 09:30
    • Пълен списък книги-игри - Нова Вълна (209 Мнения)
    • в Книги-игри / За книгите-игри
    • от Вилорп
    • 17 Юни 2025 15:20
    • Дигитализирани заглавия (36 Мнения)
    • в Работилница / Дигитализиране
    • от ringlas
    • 16 Юни 2025 21:47

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg

Общи условия на ползване

Декларация за поверителност