• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
13 Ян 2015 07:14
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100162
Предварително се извинявам, ако в този пост пиша повече за себе си, отколкото е необходимо.

Често ми се случва да прочета нещо интерактивно и да си кажа, че тази КИ мога да я напиша по-добре (така се появи Мутирала Плът). С Щумберг се получи точно обратното. Пак имаме криминална история с малко момче, неговата майка и убийство (както Path of Light 2), но Сикамор се е справил по-добре. Мога да се оправдая, че при мен е само част от историята, а колегата е се е съсредоточил в кримката, но ще е оправдание. За мен това са най-трудните КИ за писане, изискват най-много мислене, схеми и "програмиране".

Сикамор се е представил идеално. Може би това се дължи до някъде на помощта отвън, което си е в реда на нещата. Явно това е най-големия плюс на ПГ.

П.С.: Сега погледнах мнението на ММ. Това със светлината може би е проблем, признавам си, че четох историята доста набързо. Относно коментарът за Ал - човекът вече е семеен, с малко дете и работа. Не мисля, че някой от познатите ни автори отговаря на този профил. Не очаквам повече от 1 КИ от Торо за петилетка, а с ПГ оказва огромна помощ на жанра в момента.

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

13 Ян 2015 09:05
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 487
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100163
Това за светлината... може да е проблем, а може и да не е? Заинтересуван съм дали и как точно е възможно да не е проблем.

Някой разбира ли какво наистина се е случило в Щурмберг? Не какво е казал този или онзи от героите, което може да е истина, а може и да не е, а едно обяснение какво точно се е случило.

Торо, разбира се, може да прави каквото му се иска. В крайна сметка, книгите-игри са хоби и заниманието с него трябва да доставя удоволствие. Но за жанра в момента написването на една добра книга-игра е много по-важно от излизането на десет посредствени такива. Дори за тази общност не виждам да е кой знае колко хубаво, че има десетина излезли произведения. Ентусиазмът не е кой знае колко голям. Ето, виж себе си, Рони. Макар да е толкова хубаво произведение Щурмберг, ти си го прочел набързо.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

13 Ян 2015 10:08
Mayday
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 32
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100167
Светлината явно е проблем.

Разбира се какво се е случило от описанието на момчето, поне аз така реших.

13 Ян 2015 10:55
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100168
Ами... не би трябвало да се доверяваме на разкази на героите, понеже самата история не е такава. Разказва я докторът, така че само той би могъл да ни каже какво се е случило в някаква глава към края на книгата. Но пък от разговорите си със Сашо оставам с впечатление, че на него не му харесват обясненията (а той доста влияе върху развитието на историите). Ако и Явор има склонност към мистерии, ясно е защо в крайна сметка не разбираме какво точно се е случило (понякога несигурността е търсен ефект).

Интересно е и дали в такъв тип игри случката трябва да бъде винаги една и съща. Струва ми се доста скучновато. За да е добра играта, би трябвало да има различни варианти и в зависимост от твоите действия и с някакви случайни събития да е възможно да попадаш на различни улики, оттам да стигаш до различни изводи при всяко изиграване. Ако се реализира такова нещо (трудно е, но не изглежда да е непостижимо), би било зарибяващо.

Hater
A label that some people apply to anyone who disagrees with them on any subject. Such name calling is designed to discourage critical and independent thinking, and prevent full inspection of bogus ideas and beliefs. Use of the term hater is rampant on the internet.

13 Ян 2015 12:23
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 819
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100169

Mindcrime писа: писа:
Някой разбира ли какво наистина се е случило в Щурмберг? Не какво е казал този или онзи от героите, което може да е истина, а може и да не е, а едно обяснение какво точно се е случило.
Аз лично схванах идеята на автора, но едва като стигнах до най-успешния финал (мисля, че имах около 5 опита). Ако ти не изиграл книгата по правилата и не си стигнал до успешния финал, ми е трудно да си обясня как искаш да разбереш идеята на автора? Схемата е заплетена и се иска доста "ровичкане".

knigi-igri.bg/shop/

13 Ян 2015 12:52
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100170
А на мен ми е трудно да си обясня как така си решил, че не съм си дал зор да се поразровя, Кириле :grin:
Схемата не е кой знае колко заплетена, лесно се прави - поне за мен не беше трудност. Лесно се вижда къде какви улики има и т.н. Минах и през различните финали, просто от любопитство.
Ти, щом си схванал идеята на автора, можеш ли да ми обясниш точно какво е станало в и около къщата от момента, в който двамата злодеи решават да атакуват? Интересно ми е да разбера твоето схващане за нещата: какво прави всеки от двамата злодеи и защо го прави?

Hater

13 Ян 2015 14:31
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2030
Topic Author
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100175
Като цяло моето виждане е, че на конкретни критики може да отговаря самия автор, отделно нямам и текста пред себе си. Доста от критиките са субективни, макар нелишени от логика (светлината - при свечеряване и дори нощ би могло да е доста светло, особено през зимата; контрастът спрямо бялото е много висок); както и критики, които са напълно валидни, но с пренебрежима роля (да, оборите се правят затворени, без прозорци - само един с кепенци за изриване на тор и кравите не се оглеждат от оборите, но това не е разстърсващо за моето "изживяване" с книгата). Критика за възможно, макар не най-често или логично развитие на нещата, е като цяло с малък смисъл (убиец би следвало наведнъж да влезе в къщата и да избие всички, а не да убие един и да си остави ножа, но има много възможни рационални и нерационални фактори, поради които може да го направи по този начин).

Всичко това е изключително субективно, дори субективно е 100%-вите грешки, които са налични във всяко произведение при такъв прочит подходящ за анализ на дело в съдебна зала, е важно до колко разбиват кефа от дадено произведение. Значима е оценка на читателите, статистическа извадка, и специално за Щурмберг съдя, че грешките са простими или незабележими за повечето читатели, а тук бих казал, че има по-претенциозна за книги-игри публика от средната.

ПП. Мога да се обзаложа, че с малко текст отгоре мога да направя съвсем логични събитията в къщата, измисляйки фактори и манталитет, които могат да повлияят на героите да действат по този начин.

13 Ян 2015 21:23
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100203
Сега погледнах текста и сън по-склонен да се съглася с коментара за светлината - на едното място е "непроницаем мрак", после героят вижда фигури от достатъчно далече, че да не бъде забелязан и чут, но пак има неща, които не знам - например имат ли фенер тези хора. Отделно, като излиза от къщата героят отива от светло на тъмно, а при тухларната например е имал време да му привикнат очите, което е сериозен фактор и т.н.

13 Ян 2015 23:48
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100211
Сашо, не мисля, че е правилно да съдиш за качество на произведението по реакцията на аудиторията на форума. Атмосферата тук никога не е била особено критична. Рядко съм попадал и на сериозна, смислена критика. А в момента атмосферата е доста спокойна и всички са настроени да живеят задружно, така че дори да има хора, които да виждат проблеми (малък процент от хората изобщо), предпочитат да не стават "хейтъри".

Критиката се вижда ясно по това кой кога намира време да прочете някоя нова книга-игра, ако изобщо ги четат.

Ще е любопитно какъв разказ би съчинил, за да обясниш събитията в и около къщата.

Всяка критика е субективна. При положение, че поне трима души са чели текста, освен автора, много трудно е да останат категорични грешки, които освен това да са и значими (например онова за "среднощните случки", случили се в 6 вечерта няма как да счупи играта, но не ме оставя с добро усещане и когато се натъкна на няколко такива неща, вярата ми в автора си отива).

Кое колко разбива кефа... субективно е. Освен това няма особена конкуренция. Ако искаш да четеш нови книги-игри, нямаш особен избор. Но това не означава, че не трябва да се отчитат грешките.

Hater

14 Ян 2015 01:13
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100215
По-скоро възразявах на присъдата, макар да се получи така, че наблегнахме на конкретните критики и характера им като цяло - иначе е полезно да се споменават и дискутират проблемите, но не ми беше това идеята. Мога само да спекулирам за повечето неща - нито знам колко светла е била вечерта в Щурмберг, нито какъв е оборът на чичо Ханс? или планът в главите на героите и събитията, които се случват без наше знание около тях.

Та, идеята - Щурмберг като цяло се приема завидно добре от хората, от които съм чул мнение, било то във форума, от екипа или от другаде. Увлекателен им е, следователно има силни страни и стойност, неща които превишават доволно минусите поне при част от читателите. Със сигурност не е най-добрата криминална книга, но, хей, може би пък е най-добрата криминална книга, в която си избираш какво да прави главният герой и за мен това не е малко постижение, нито безсмислено начинание. Едното не оправдава другото, но пък го компенсира за феновете на книгите-игри, чисто на ниво приятно прекарано време, а читателите ни да прекарат приятно време със сборника всъщност е прилично мерило. Вярвам, че и целият екип и авторите трупат опит и се развиват.

И в крайна сметка не е толкова лесно - и най-калпавия критик ще намери проблеми в произведение на най-гениалния автор. Покажи ни как се прави по-добра книга-игра, аз за себе си не съм толкова уверен, че мога.

14 Ян 2015 18:37
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100274
Хитър си... ще се старая по-усилено скоро да покажа докъде съм стигнал аз в развитието си :grin:

Щурмберг си е прилична книга-игра, много над повечето от старото поколение, но идва в едно ново време и не е достатъчно добра, освен това има прекалено много грешки в крайния вариант, за да е минавала сериозна редакция. Пък не оспорвам, че е минавала, по-скоро е проблем на мотивация и концентрация на автор и редактори.

Прочетох и трите книги в ПГ3, за мен Щурмберг е най-добрата. Хванах се за нея тъкмо защото е най-добрата, а и защото познавам автора. За другите две е по-добре да не си отварям устата. Усилието да се създаде среда за нови автори би било много полезно, ако авторите можеха да отделят повече време. Сега... няма лошо да се занимаваш с това, ако ти доставя по-голямо удоволствие от писането. За себе си съм уверен, че ако гледаш какво би било полезно за книгите-игри, най-полезно би било да покажеш какво можеш като автор, просто защото с по-добър общността не разполага, или поне не знае за него.

Внимание: Споилер! [ Click to expand ] [ Click to hide ]
Честно казано, трудно ми е да определя книгата като "криминална". Единственият извод, до който стигнах след размисъл, е че разказът на моя спасител е пълна глупост. Но не получих възможност да го поразпитам, просто оттам-нататък действията ми се определяха от усещането, че има нещо гнило в този човек. Другото си е чисто обикаляне и събиране на предмети, каквото има в много книги-игри. В едните трябва да събереш поне 5 от 8 предмета, за да победиш последния враг, в тази трябва да събереш определен брой улики. Разбира се, удоволствието ми се разваля от убеждението, че няма смислен разказ за случилото се в къщата.

Hater

14 Ян 2015 21:04
kiril_ps's Avatar
kiril_ps
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Скрий Още
Получени "Благодаря": 819
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100276

Mindcrime писа: писа:
Ти, щом си схванал идеята на автора, можеш ли да ми обясниш точно какво е станало в и около къщата от момента, в който двамата злодеи решават да атакуват? Интересно ми е да разбера твоето схващане за нещата: какво прави всеки от двамата злодеи и защо го прави?
Това, за да го направя подробно, ще отнеме време, а в момента съм изцяло концентриран върху една КИ за конкурс 10. Не желая да изтървам срока и да не спазя обещанието, което съм дал пред себе си. След като мине крайния срок (02.02.2015) ще разтворя отново Щурмберг и ще се заровя.

knigi-igri.bg/shop/

15 Ян 2015 00:31
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100280
Майкъл не може да схване, че е на много по-високо ниво от повечето читатели (от мен със сигурност) и затова вижда детайли които изобщо не правят впечатление на повечето читатели - напоример аз съм съгласен със забележките на Майкъл, не виждам грешни разсъжденията в така поднесения анализ но с ръка на сърцето ще си призная - грам не съм обърнал внимание на нито едно от тези неща докато четях. Тоест моето ниво като читател е достатъчно за да виждам на прима виста грешките и недостатъците на старите книги-игри (и някои нови като ледената цитадела) и да ги критикувам смело защото ме дразнят, но от друга страна нивото ми е не достатъчно да забележа проблемите в книги-игри като Щурмберг или Да намериш дракон - и подозирам, че и авторите на тези книги са на същото ниво като моето чисто читателски и затова са допуснали такива грешки - те просто не са знаели, че ги правят а в крайна сметка много малко анализатори могат да ги уловят защото да си признаем честно - книгите игри не се четат от хора привикнали на сериозна литература. Когато си доста добър в дадена област е винаги така - и аз се чудя как някои хора не успяват да видят дефектната картина на телевизията си но съм установил, че 99% от хората просто не им прави впечатление и просто не ги виждат.

15 Ян 2015 00:52
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Topic Author
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100281
Тук не става въпрос за ниво, а за взискателност, манталитет, нагласа и дори мироглед. Щеше да е "ниво" ако работата на двама ви беше да намирате такива грешки и единият се справяше по-добре.

15 Ян 2015 01:16
Mindcrime's Avatar
Mindcrime
Автор
Автор
Скрий Още
Щурмберг и Пътят надолу - коментарна #100284
Осъзнавам, че ПГ е далеч от стандартите за добър продукт, ако говорим за високи стандарти. Осъзнавам, че е доста близо, ако не и над стандартите за добър български продукт. Просто ми се иска да мога да прочета книга-игра и да се изкефя, без да се налага преди това да прибягвам до лоботомия.
В работата си съм добър, ако съм нащрек за проблеми, ако проблемите и грешките ме нервират и не мирясвам, докато не им намеря решение. Когато това не се случва, а понякога не се случва, съм посредствен и направо излишен.
Претенции да съм високо ниво читател нямам, обикновено литературни ерудити се смеят на примитивния ми вкус, често с право.

Hater

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.078 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• За честта на Зур - мнения и коментари (27 Мнения)
    • в Сдружение книги-игри / Призвание Герой
    • от George-AL
    • Today 00:20
    • Урок 2: Условно съдържание (2 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от ringlas
    • 09 Юни 2023 14:11
    • Писане на уеб базирана интерактивна литература с I... (3 Мнения)
    • в Работилница / Работилница с Ink
    • от ringlas
    • 09 Юни 2023 10:36

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg