• Начало
  • Магазин
  • Материали
    • Новини
    • Статии
    • Ревюта
    • Интервюта
  • Форум
  • Каталог
    • Автори
    • Илюстратори
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене
  • Начало
  • Виж новите мнения
  • Правила на форума
  • Търсене

Вход

Забравена парола?
Забравено потр. име?
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Вампирознание (покрай "Зъби")

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
02 Ян 2016 11:40
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Получени "Благодаря": 591
Topic Author
Вампирознание (покрай "Зъби") #111423
Модерация: Първите 22 мнения са пренесени от темата за отзиви на "Призвание герой 4": knigi-igri.bg/forum/127/4914?p=111489#p111489

Сетивата и на ме ми се " обърнаха" от това как вампирката лети с главата надолу, В първите мигове, все си мислех, че трябва да е с лицето към мен и как ли не въртях книгата. Като осъзнаеш, обаче че това е скок се замисляш, че е доста добра рисунката, да не говорим, че те хвърля направо в темата. Не мисля, че беше нужно да се казва специално "ЕЛия" разказа така внушението щеше да пада върху главната героиня. Чрез "Зъби" става ясно, че има повече от един вампир.

П.С. това "обръщане на сетивата" мисля, че е специално търсен ефект. :grin:

Истината ще те направи свободен

Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.

02 Ян 2016 17:21
Wukong
Суперагент
Суперагент
Скрий Още
Получени "Благодаря": 18
Вампирознание (покрай "Зъби") #111434
И как става ясно ? 32 зъба имат хората .

03 Ян 2016 12:53
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Вампирознание (покрай "Зъби") #111454
Вампирите са прословути именно със зъбите си. Разказите в ПГ 4 са фентъзи и фантастика. А ако случайно си изпуснал - в рекламата на ПГ 4 пише, че Елия е вампир. множественото число предполага, че има повечко от нейния вид. Какво неясно има?

П.С. повечето разкази първо се четат, после се слага заглавието и корицата. Ти тръгваш от обратнота презумпция- първо корицата и заглавието, после съдържанието. вампирката може в миналото да е носела съвсем друго име и тогава Елия нямаше да е на място, ако искаме продължение.

03 Ян 2016 13:24
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Получени "Благодаря": 183
Вампирознание (покрай "Зъби") #111457

George-AL писа: писа:
Вампирите са прословути именно със зъбите си.

Не е задължително. Някои индийски вампири не са имали удължени кучешки зъби. Комарите също нямат кучешки зъби, но това не пречи да пият кръв.
За мен е по-фрапантното в корицата е, как така вампирка ще се спуска с главата надолу, след като знае, че това ще доведе до бързата ѝ смърт.

Избери своето приключение

03 Ян 2016 14:47
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Вампирознание (покрай "Зъби") #111460
явно си гледал/чел малко фентъзи. Вампирите имат свръхестествени реакции могат да правят по десетина движения във въздуха. непроследими за човешкото око. Дневниците на вампира като гледах ми бе абсолютно ясно, че Деймиън скача на някой покрив, но нормален човек не може да го види. При Ан Райс също го има този момент. Като четях Зъби и погледнах от терасата където нормален човек би се пребил, ако падне веднага разбрах, че вампир е скочил на земята - елементари Уотсън, елементари, както казваше учителката ми по английски. Вампирът винаги ще падне на краката си и притежава нечовешка пъргавина и издръжливост - поне такъв е художествения му образ.

Относно вампирите - вампирите по принцип въобще не изглеждат така както ги рисуват. Който се интересува - да чете български фолклор за Плътеник и костеник и въобще как се става вампир. Обаче Брам Стокър налага образа на съвременния вампир, киното раздухва този образ и ето, че всички вампири са такива/Дракула е жива пародия, но как да е/.... Сега всичко различно от този образ влиза в изключенията. /Още си спомням страховития филм Инкубус, който гледах в началото на 90-те както и Туийн Пийкс който ме побърква и до днес. Но когато говорим за вампир днес първата асоциация е Дракула. Киното наложи вампирът да кръвопиец на всяка цена. 8-) / А идеята секси-мацка вампир на страната на добрите е клише, което тръгна още от Подземен свят и навлезе с Дневниците на Вампира.

03 Ян 2016 14:52
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Вампирознание (покрай "Зъби") #111461
Вампирите са хора, които са пожелали да станат безсмъртни и са наказани - ако вярваме на тази версия.
Според другата те са паднали ангели, които са наказани заради своята гордост и кръвожадност.
Не вярвам на очите си, че ги сравняваш с комарите. А защо не и с прилепите? те също смучат кръв?

03 Ян 2016 15:06
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Вампирознание (покрай "Зъби") #111464
Човече аз не ти говоря за фентъзи вампирите, както и за литературните вампири, които се бълват на конвейр в днешно време. Аз ти пиша за вампири от митологиите. Там се описва и защо пият кръв.
Кажи ми защо Вампира пие кръв. Имаш ли си представа?

03 Ян 2016 16:38
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Вампирознание (покрай "Зъби") #111465
Значи ако се съсредоточим върху митологията, нещата ставаш коренно различни - тук си прав. Обаче ние обсъждахме художествено фентъзи произведение, логично беше да мерим вампира нарисуван на корицата /който е и главен герой на Зъби/ с аршина на този тип произведения.
И по принцип не всички вампири в митологиите пият кръв. С удоволствие ще коментирам темата за вампирите с теб на ЛС. Дай обаче да се съсредоточим върху образа на Елия, че темата отива към офтопик

:evil:

03 Ян 2016 16:46
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Вампирознание (покрай "Зъби") #111466
Обикновено кръвта им е нужна, за да могат да раздвижат крайниците си. Когато са с главата надолу кръвта се стича от тях и би трябвало да се схванат и дори да падат на краката си да се пречупят много злобно :D
Ковчезите са им повдигнати малко от към главата, за да може кръвта им да е в останалата част на тялото. Все пак сърцето им не пулсира и не може да разпредели изпитото. Нали трябва по някакъв начин да имат сила да отворят капаците на ковчезите си.
Дори в литературата всеки вампир си има слуга, който да го прави, за да си няма проблеми. Сигурно са били страшни наркомани, за да може господарят им да има поне една причина да не ги пресуши набързо.

03 Ян 2016 17:40
Ал Торо's Avatar
Ал Торо
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2026
Вампирознание (покрай "Зъби") #111469
[offtopic]Танер, тя за това се е обърнала надолу, щото 12 години на крака й е слязла всичката кръв в петите и сега не може да си вдигне клепачите, ако не се обърне надолу с главата.[/offtopic]

03 Ян 2016 17:41
Сара Дженит's Avatar
Сара Дженит
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 9
Вампирознание (покрай "Зъби") #111470
Хех, Танер, признавам, че този анализ на физиологията на вампира го чувам за първи път. :grin: В митологиите вампирите пият кръв щото са зли гадини или не им достига по принцип. Такива тънкости като тези които изтъкваш, при това подплатени с научни концепции - като как се стичала в главата им (заради гравитацията, нали така!) и как сърцето им не помпало (ех, тези митологични биолози, изпреварили времето си!) и как за да имаш сила за буташ капака кръвта ти трябва да е равномерно разпределена по крайниците (!) не знам чия интерпретация са, ама хич не ми миришат на автентична митология. :grin:

Гледам и не вярвам на ушите си!

03 Ян 2016 17:45
SatanicSlayer's Avatar
SatanicSlayer
Магьосник
Магьосник
Скрий Още
Вампирознание (покрай "Зъби") #111471
Автентичната митология е първия пост, след това са анализите на едни любители вампиролози, към които спадам и аз :D Но я седни по турски за половин час и се пробвай да станеш. Много е яко, когато единият ти крак - този който е най-отдолу се оказва, че е изтръпнал заради това, че е бил прещипан от тялото и няма кръв там. Забавно е да куцукаш малко и да поскачаш да се оправи от само себе си :D

А и самата тема е твърде скучна, та реших да я пораздвижа, да видите една две глупости на корицата, която всички харесват, но я обръщат да я видят как трябва да бъде наистина :D

03 Ян 2016 17:51
Слави
Автор
Автор
Скрий Още
Получени "Благодаря": 2
Вампирознание (покрай "Зъби") #111473
[offtopic]

явно си гледал/чел малко фентъзи. Вампирите имат свръхестествени реакции могат да правят по десетина движения във въздуха. непроследими за човешкото око. Дневниците на вампира като гледах ми бе абсолютно ясно, че Деймиън скача на някой покрив, но нормален човек не може да го види. При Ан Райс също го има този момент. Като четях Зъби и погледнах от терасата където нормален човек би се пребил, ако падне веднага разбрах, че вампир е скочил на земята - елементари Уотсън, елементари, както казваше учителката ми по английски. Вампирът винаги ще падне на краката си и притежава нечовешка пъргавина и издръжливост - поне такъв е художествения му образ.

Относно вампирите - вампирите по принцип въобще не изглеждат така както ги рисуват. Който се интересува - да чете български фолклор за Плътеник и костеник и въобще как се става вампир. Обаче Брам Стокър налага образа на съвременния вампир, киното раздухва този образ и ето, че всички вампири са такива/Дракула е жива пародия, но как да е/.... Сега всичко различно от този образ влиза в изключенията. /Още си спомням страховития филм Инкубус, който гледах в началото на 90-те както и Туийн Пийкс който ме побърква и до днес. Но когато говорим за вампир днес първата асоциация е Дракула. Киното наложи вампирът да кръвопиец на всяка цена. :8-): / А идеята секси-мацка вампир на страната на добрите е клише, което тръгна още от Подземен свят и навлезе с Дневниците на Вампира.

Не съм съгласен, че е "пародия". Брам Стокър проучва романа си в продължение на 12 години. Той прочита всичко достъпно на поне два езика за трансилванските суеверия, славянски вярвания и дори българска митология. Това става ясно благодарение на неговия дневник. След това доразвива събраната информация, което прави Дракула уникален вампир за своето време. Все пак е "крал-вампир", както се изразява Ван Хелзинг. В книгата си пише на какво се дължат разликите между типичния образ на вампира и граф Дракула: 1. Дракула от книгата на Стокър е твърде стар, което го е направило и по-могъщ, но има и 2. Дракула не е просто вампир, той е нещо повече, защото е бил обучаван от някого... в книгата си пише как е станало.

Съветвам те ако се интересуваш от този вид изккуство да прочетеш пълният текст на романа. През 2015 излезе за първи път на български език. Има го и на английски в интернет - препоръчвам ти версията в проекта Гутенберг, ако държиш на англоезичния текст.

Ако познаваш Дракула от филми, популярни текстове или старото българско издание от началото на 90-те (което съдържа една 1/3 от оригинала в преразказ), може да си добил много грешни впечатление (не го казвам осъдително, за съжаление това тънко издание, осакатяващо книгата е виновно за погрешни впечатления от страна на много, много читатели.[/offtopic]

03 Ян 2016 18:00
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Вампирознание (покрай "Зъби") #111474
речник на символите от от А - Л, издателство Петриков, София, 1995 г

Вампирът е покойник, който според преданията излиза от гроба си за да пие кръвта на живите.Това поверие е разпространено най-вече в Русия, Полша/Упирс/, в Централна Европа, в Гърция /Бруколок/, в Арабия /Горл/. У славяните къс елхово дърво пробожда телата на мъртвите, чиито души се връщат вампирясали - mytologies de la mediteraniee.....1963
Според традицията жертвите на вампирите се превръщат на свой ред във вампири: те са едновременно обезкръвени и заразени
Призракът измъчва живия със страх, вампирът го убива отнемайки му неговата субстанция. Тълкуването тук се основава на диалектиката преследван - преследвач, на погълнат - поглъщач . вампирът символизира желанието за живот, което се възражда всеки път, когато си помислим, че е утолено. В действителност ние прехвърляме кръвожадния глад върху другия., а той е явление на самоунищожението . Съществото се измъчва и разкъсва само; Докато не се признае за отговорно той непрестанно обвинява друг. Когато напротив човек е напълно поел отговорност, когато приема своята тленна природа, вампирът изчезва. Той съществува докато проблемът към адаптацията или към социалната среда не се разреши. Този човек е психологически измъчван, разяждан е и се превръща в терзание както за себе си, така и за другите. Вампирът символизира обръщане на психичните сили срещу самия себе си.

03 Ян 2016 18:20
George-AL's Avatar
George-AL
Свръхразум
Свръхразум
Скрий Още
Topic Author
Вампирознание (покрай "Зъби") #111477

Слави писа: писа:
[offtopic]

Относно вампирите - вампирите по принцип въобще не изглеждат така както ги рисуват. Който се интересува - да чете български фолклор за Плътеник и костеник и въобще как се става вампир. Обаче Брам Стокър налага образа на съвременния вампир, киното раздухва този образ и ето, че всички вампири са такива/Дракула е жива пародия, но как да е/.... Сега всичко различно от този образ влиза в изключенията. /Още си спомням страховития филм Инкубус, който гледах в началото на 90-те както и Туийн Пийкс който ме побърква и до днес. Но когато говорим за вампир днес първата асоциация е Дракула. Киното наложи вампирът да кръвопиец на всяка цена. :8-): / А идеята секси-мацка вампир на страната на добрите е клише, което тръгна още от Подземен свят и навлезе с Дневниците на Вампира.

Не съм съгласен, че е "пародия". Брам Стокър проучва романа си в продължение на 12 години. Той прочита всичко достъпно на поне два езика за трансилванските суеверия, славянски вярвания и дори българска митология. Това става ясно благодарение на неговия дневник. След това доразвива събраната информация, което прави Дракула уникален вампир за своето време. Все пак е "крал-вампир", както се изразява Ван Хелзинг. В книгата си пише на какво се дължат разликите между типичния образ на вампира и граф Дракула: 1. Дракула от книгата на Стокър е твърде стар, което го е направило и по-могъщ, но има и 2. Дракула не е просто вампир, той е нещо повече, защото е бил обучаван от някого... в книгата си пише как е станало.

Съветвам те ако се интересуваш от този вид изккуство да прочетеш пълният текст на романа. През 2015 излезе за първи път на български език. Има го и на английски в интернет - препоръчвам ти версията в проекта Гутенберг, ако държиш на англоезичния текст.

Ако познаваш Дракула от филми, популярни текстове или старото българско издание от началото на 90-те (което съдържа една 1/3 от оригинала в преразказ), може да си добил много грешни впечатление (не го казвам осъдително, за съжаление това тънко издание, осакатяващо книгата е виновно за погрешни впечатления от страна на много, много читатели.[/offtopic]

Чел съм Дракула в две версии на ИНтернет, и на двете пишеше, че са оригинални и не видях разлика в сюжета, за стил не съм гледал. На английски може и да е по-различен, нямам представа.
От това което прочетох мога сериозно да кажа че Стокър не е изучавал българския фолкор, според който вампирът е непогребан мъртвец, който до 40 ден не е опасен. Нарича се Плътеник - защото има плът - но силите му са малки. Едва след 40 - ия ден вампирът придобива кости и става опасен. Най-често ходи при близките си, особено при жена си. Напада млади жени, особено по тъмно и често ги убива, но легендата за кръвопийството е легенда. Общо взето жените получават сърдечен удар при вида му от уплах. Не е доказано, че може да лети или да минава през стени. Родените от вампир и обикновена жена имат значително по-бързи реакции и по-лесно усещат вампирите от нормалните хора, често стават вампирджии/.ловци на вампири/ и са на почит, но съвсем не са безсмъртни. Същото се отнася и за хората родени в събота. Кучетата усещат вампирите. Има разни предания че ако на вампир му скриеш чорапа той тръгва да си го търси и забравя всичко друго чак до сутринта, когато слънцето го унищожава. В общи линии навремето не е имало чак толкова големи умения на вампирите, колкото им приписва Брам Стокър. Дракула е най-норламен герой на своето време, тръгва му славата защото е бил доста жесток, но времето е било такова че го е изисквало от него. Съвсем наскоро имаше доста нормален филм с Люк Евънс, много по-качествен от половината простотии тип "Ван Хелзинг" например, в който Дракула е жертвата, а не злодеят.

Само за справка - Инкубусите и Сукубусите могат да убият човек без да летят, без да пият кръв, въобще само като се хранят с енергията му. Първият описан Сукубус е....Лилит. Вампирите са характерни като божества в Латинска америка - там жертвоприношения е имало още при маите и ацтеките. Впрочем това доста добре е показано в новия от ЗДрач до зори.

П.С. ако някой се интересува - цитираният речник горе е на Жан Шевалие.
П.П.С. Не съм съгласен че всеки вампир има слуга. Слуги имат само аристократите и затова във фентъзито шаблонът е вампир -аристократ. Нашата Елия обаче не е аристократка и няма пари за постоянна стая под наем в приличен хан - независимо дали тя се намира там или не - камо ли за собствена къща и прислуга. Може в следващата й задача да се сдобие с тези пари, но засега ги няма.

• 1
  • 2
  • 3
  • ...
  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
Форум
/
Книги-игри
/
Нови книги-игри
/
Сдружение книги-игри
/
Призвание Герой
/
Time to create page: 0.082 seconds
Създадено с Kunena форум

Чат към Книги-игри.БГ

Българският сайт за книги-игри!

Дизайн на RocketTheme

Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas

Последно от форума

• Куиз: Книги-игри! (30 Мнения)
    • в За заглавията от първата вълна / Общи приказки
    • от Ал Торо
    • Today 10:13
    • Пролетен панаир на книгата 2023 г. (4 Мнения)
    • в Събития, конкурси и инициативи / Събития
    • от Вилорп
    • Today 09:29
    • Магьосникът Сива Звезда 4 - Войната на маговете (6 Мнения)
    • в Нови книги-игри / Други нови книги-игри
    • от Вилорп
    • Today 09:16

За контакти

Knigi-Igri.BG

info@knigi-igri.bg