Необходим е Вход или Регистрация, за да се включите в темата.
Вампирите са прословути именно със зъбите си.
явно си гледал/чел малко фентъзи. Вампирите имат свръхестествени реакции могат да правят по десетина движения във въздуха. непроследими за човешкото око. Дневниците на вампира като гледах ми бе абсолютно ясно, че Деймиън скача на някой покрив, но нормален човек не може да го види. При Ан Райс също го има този момент. Като четях Зъби и погледнах от терасата където нормален човек би се пребил, ако падне веднага разбрах, че вампир е скочил на земята - елементари Уотсън, елементари, както казваше учителката ми по английски. Вампирът винаги ще падне на краката си и притежава нечовешка пъргавина и издръжливост - поне такъв е художествения му образ.
Относно вампирите - вампирите по принцип въобще не изглеждат така както ги рисуват. Който се интересува - да чете български фолклор за Плътеник и костеник и въобще как се става вампир. Обаче Брам Стокър налага образа на съвременния вампир, киното раздухва този образ и ето, че всички вампири са такива/Дракула е жива пародия, но как да е/.... Сега всичко различно от този образ влиза в изключенията. /Още си спомням страховития филм Инкубус, който гледах в началото на 90-те както и Туийн Пийкс който ме побърква и до днес. Но когато говорим за вампир днес първата асоциация е Дракула. Киното наложи вампирът да кръвопиец на всяка цена. :: / А идеята секси-мацка вампир на страната на добрите е клише, което тръгна още от Подземен свят и навлезе с Дневниците на Вампира.
[offtopic]
явно си гледал/чел малко фентъзи. Вампирите имат свръхестествени реакции могат да правят по десетина движения във въздуха. непроследими за човешкото око. Дневниците на вампира като гледах ми бе абсолютно ясно, че Деймиън скача на някой покрив, но нормален човек не може да го види. При Ан Райс също го има този момент. Като четях Зъби и погледнах от терасата където нормален човек би се пребил, ако падне веднага разбрах, че вампир е скочил на земята - елементари Уотсън, елементари, както казваше учителката ми по английски. Вампирът винаги ще падне на краката си и притежава нечовешка пъргавина и издръжливост - поне такъв е художествения му образ.
Относно вампирите - вампирите по принцип въобще не изглеждат така както ги рисуват. Който се интересува - да чете български фолклор за Плътеник и костеник и въобще как се става вампир. Обаче Брам Стокър налага образа на съвременния вампир, киното раздухва този образ и ето, че всички вампири са такива/Дракула е жива пародия, но как да е/.... Сега всичко различно от този образ влиза в изключенията. /Още си спомням страховития филм Инкубус, който гледах в началото на 90-те както и Туийн Пийкс който ме побърква и до днес. Но когато говорим за вампир днес първата асоциация е Дракула. Киното наложи вампирът да кръвопиец на всяка цена. :: / А идеята секси-мацка вампир на страната на добрите е клише, което тръгна още от Подземен свят и навлезе с Дневниците на Вампира.
Не съм съгласен, че е "пародия". Брам Стокър проучва романа си в продължение на 12 години. Той прочита всичко достъпно на поне два езика за трансилванските суеверия, славянски вярвания и дори българска митология. Това става ясно благодарение на неговия дневник. След това доразвива събраната информация, което прави Дракула уникален вампир за своето време. Все пак е "крал-вампир", както се изразява Ван Хелзинг. В книгата си пише на какво се дължат разликите между типичния образ на вампира и граф Дракула: 1. Дракула от книгата на Стокър е твърде стар, което го е направило и по-могъщ, но има и 2. Дракула не е просто вампир, той е нещо повече, защото е бил обучаван от някого... в книгата си пише как е станало.
Съветвам те ако се интересуваш от този вид изккуство да прочетеш пълният текст на романа. През 2015 излезе за първи път на български език. Има го и на английски в интернет - препоръчвам ти версията в проекта Гутенберг, ако държиш на англоезичния текст.
Ако познаваш Дракула от филми, популярни текстове или старото българско издание от началото на 90-те (което съдържа една 1/3 от оригинала в преразказ), може да си добил много грешни впечатление (не го казвам осъдително, за съжаление това тънко издание, осакатяващо книгата е виновно за погрешни впечатления от страна на много, много читатели.[/offtopic]
Българският сайт за книги-игри!
Дизайн на RocketTheme Разработен от Victor Atanasov a.k.a. ringlas